Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2021

Počet mužů, kteří se aktivně zajímají o své zdraví, každým rokem stoupá

Datum: 2. 2. 2021
Autor: MUDr. Martin Lukeš, MUDr. Tomáš Novotný
Počet mužů, kteří se aktivně zajímají  o své zdraví, každým rokem stoupá

Přední čeští urologové a andrologové MUDr. Martin Lukeš a MUDr. Tomáš Novotný, působící na pražské klinice Urosanté, nám odpověděli na otázky týkající se mužského zdraví a prevence. Osvěta a prevence je jejich celoroční snahou.

Zajímají se muži v dnešní době více o své zdraví, nebo přicházejí, až nastane problém?

Posledních přibližně 10 let pozorujeme u mužů postupný nárůst zájmu o své zdraví. Zdaleka se to ale nedá srovnat se ženami, které jsou už od dětství vedeny k prevenci, jsou sdílnější, nestydí se o svých problémech mluvit a aktivně vyhledají lékařskou péči. Stále do ordinace přichází dost mužů, které k nám poslaly jejich partnerky, ať už z důvodu prevence či z důvodu již přicházejících obtíží. Počet mužů, kteří se aktivně zajímají o své zdraví, každým rokem stoupá.

Jsou stále některá témata tabuizována?

U nás žádné téma není tabu, ale jsou samozřejmě některá témata, která muži neradi řeší, stydí se či problém bagatelizují. U  mladých mužů je třeba stále zdůrazňovat důležitost samovyšetření varlat a nestydět se přijít k urologovi, pokud si nahmatají jakoukoli bulku, nerovnost či zatvrdnutí na varleti. U mužů všech věkových ročníků jsou to asi nejčastěji poruchy erekce či snížení libida, u mužů staršího věku je to většinou bagatelizace problémů s močením, kdy považují problémy s močením za normální jev stárnutí či hodnotí svoje močení jako zcela normální, a po cílených dotazech a vyšetřeních zjistíme, že například močí 3–4× v noci, proud moči mají slabý až někdy téměř „po kapkách“, přerušovaný, někdy mají časté močení i přes den s občasnými urgencemi, chronické postmikční reziduum a podobně.

Proč je prevence důležitá? Jak prohlídka probíhá?

Prevenci považujeme za velmi důležitou a snažíme se o tom naše klienty a muže přesvědčovat a informovat. Jak již jsme zmínili, u mužů ve věku 18–35 let je nejčastějším nádorovým onemocněním tumor varlete. U mužů starších 40 let patří mezi pět nejčastějších nádorových onemocnění tři urologické – karcinom prostaty, močového měchýře a ledvin. A u většiny těchto nádorů bývají pacienti dlouhou dobu bez jakýchkoli příznaků. Pokud tato onemocnění odhalíme včas, tedy například během prevence, kdy pacienti ještě nemají žádné příznaky, umíme většinu těchto onemocnění kompletně vyléčit.

Při preventivní prohlídce nejprve pacienta vyzpovídáme ohledně veškerých nemocí, chronické medikace, alergií, rodinné anamnézy a tak dále, poté provedeme fyzikální vyšetření, vyšetření ultrazvukem, odběr moči a krve, včetně nádorových markerů. Na základě výsledků dle potřeby doplníme další upřesňující vyšetření, jako je CT, magnetická rezonance a další.

Proč se muži obávají pravidelných lékařských prohlídek?

Neradi o sobě pochybují, myslí si, že když je nic netrápí, tak jsou zdraví. Nemoc někdy považují za své selhání, mají pocit, že je to ztráta času chodit „zbytečně“ k doktorovi. A v neposlední řadě se neradi svěřují se svými obtížemi cizímu lékaři, natož pak se před ním svlékají a nechávají se vyšetřovat. Většina z nich se bojí vyšetření per rectum (konečníkem), což ne vždy musí být nezbytnou součástí preventivního vyšetření a každopádně to není nijak bolestivá a ani nijak nepříjemná procedura, jak očekávají, a po vyšetření jsou „mile“ překvapeni, že to opravdu za ten strach a stud nestálo.

Které diagnózy jsou u mužů nejčastější? Co na klinice léčíte nejčastěji?

Urolog léčí onemocnění močového ústrojí, tedy muže i ženy, a zároveň onemocnění mužských pohlavních orgánů. U žen se nejčastěji setkáváme s chronickými infekcemi močových cest a hyperaktivním močovým měchýřem, u mužů pak s chronickou pánevní bolestí, erektilní dysfunkcí, poklesem testosteronu, zvětšenou prostatou (benigní hyperplazií prostaty) a z nádorových onemocnění pak zejména s karcinomem prostaty. U obou pohlaví pak s nádory močového měchýře a ledvin.

Jaká je prevence rakoviny prostaty, která patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů? V počtu případů na 100 000 obyvatel je Česká republika třináctá ve světě a snižuje se věk prvního výskytu. Jak důležité je včasné zachycení? Lze pacienta úplně vyléčit?

Při preventivním vyšetření provádíme vyšetření konečníkem, ultrazvuk a stanovení PSA (prostatický specifický antigen), freePSA a PHI (index prostatického zdraví). Při podezření na karcinom prostaty doplňujeme magnetickou rezonanci a podle výsledku eventuálně provádíme transperineální cílenou fúzní biopsii prostaty; tedy provádíme odběr vzorků cíleně z podezřelých ložisek dle magnetické rezonance.

Jak vnímáte přínos osvětové akce Movember? Akce, která je zaměřena na mužské zdraví a prevenci nemocí, jako je například rakovina varlat nebo onemocnění prostaty. Jaké jsou její výsledky?

Vnímáme tento projekt v celosvětovém kontextu jako velmi užitečný. Hlavní přínos akce Movember spatřujeme v jeho obrovské medializaci, která je u těchto často tabuizovaných témat velmi důležitá.

Když někdy před 10 lety Movember v České republice začínal, byl nárůst zájmu o prevenci obrovský. Projekt byl poměrně ojedinělý a díky knírům velmi viditelný. Do akce se tehdy zapojilo mnoho známých osobností z oblasti hudby, umění i sportu a přivedli hlavně ostýchavé mladé muže do ordinací urologů a k samovyšetření. Nicméně by bylo dobré zdůraznit, že pro nás urology je osvěta prevence vlastně celoroční akcí.

Co obnáší urologické a andrologické vyšetření?

Vlastní urologické a andrologické vyšetření není nijak obtížné. Základem je vždy pečlivá anamnéza, tedy informace ze života pacienta – samozřejmě s ohledem na ty, které pacienta k lékaři přivádí. Samozřejmostí jsou informace z nejbližší rodiny. Dalším krokem je fyzikální vyšetření pacienta – pohledem a pohmatem, kdy součástí je i negativně vnímané vyšetření prostaty přes konečník. Následuje ultrazvukové vyšetření, kdy zjistíme informace o ledvinách, močovém měchýři, prostatě a varlatech. Nedílnou částí je i odběr a vyšetření krve a moči, včetně hormonálního profilu.

Zabýváte se na klinice také léčbou neplodnosti?

Spolupracujeme s některými centry asistované reprodukce. Muže kompletně andrologicky vyšetříme a v případě potřeby provádíme specializované operační výkony s cílem nalezení živých spermií schopných oplodnění vajíčka (mikrochirurgické zákroky MESA, TESE a další) přímo v IVF centrech.

Jaké jsou inovativní metody a novinky v léčbě?

Našim pacientům přinášíme nejnovější metody v rámci diagnostiky a léčby napříč urologickou a andrologickou problematikou. Klinika Urosanté umožňuje nejmodernější ambulantní ošetření zvětšené prostaty horkou parou, takzvané Rezūm (více informací naleznete na www.rezum.cz).

Mezi další „naše“ inovace, které můžeme poskytnout pacientům, patří vytvoření ochrany sliznice střeva při, respektive před ozářením prostaty zavedením takzvané SpaceOAR – speciální gelovité látky, která oddálí ozařovanou prostatu od stěny konečníku, a tím zamezí poškození této části střeva (více informací na www.spaceoar.cz). Neustále se snažíme přinášet našim pacientům inovace ze světa medicíny.

Jaká je dnes situace v době epidemie covid-19? Odkládají pacienti vyšetření a zákroky?

Celá situace kolem covidové infekce je nešťastná. Jednak z pohledu vlastního onemocnění a léčby této nemoci, ale zároveň kvůli strachu z mezilidského kontaktu. Díky bohu jsme se ale všichni, my lékaři i naši pacienti, v situaci a chaosu už naučili trochu chodit a zorientovali jsme se v tom.

Jarní začátek pandemie byl opravdu problematický, mediální masáž způsobila u lidí strach, my jsme neměli zdravotnické pomůcky, tak si troufnu říct, že dobrý měsíc jsme ordinovali on-line, byli jsme na telefonech a řešili pouze akutní případy.

Dnes je již situace naštěstí jiná. Lidé vesměs návštěvy dodržují, ruší je zpravidla jen kvůli nemoci nebo karanténě. Samozřejmě ale i v našem oboru se téměř zastavily plánované neakutní operační výkony, což je asi nejzásadnější vliv pandemie, který pociťujeme.

 


O autorech:

MUDr. Martin Lukeš patří k předním odborníkům v oblasti urologie a andrologie. Má dlouholetou praxi získanou působením na Urologické klinice 1. a 3. LF UK a více než 15 let působil jako vedoucí lékař a odborný asistent ve FN Královské Vinohrady. Založil pražskou urologickou kliniku Urosanté.

MUDr. Tomáš Novotný je urologem, andrologem a spoluzakladatelem kliniky Urosanté. Během své dlouholeté praxe působil například na klinikách v Jindřichově Hradci a ve FN Královské Vinohrady. Několik let vykonával také pedagogickou činnost na 3. LF UK. Specializuje se mimo jiné na uroonkologii, úzce spolupracuje s Protonovým centrem Praha.

 
  • tisk
  • předplatit si