Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2021

Rozhovor s Mgr. Bartoníčkovou

Datum: 13. 4. 2021
Autor: Redakce Florence

Z rozhovoru s koordinátorkou kampaně Nursing Now ČR Mgr. Danielou Bartoníčkovou

Co bylo Vaším úkolem při zpracování zprávy?

Mým úkolem bylo vypracovat zprávu o aktivitách Nursing Now ČR a dát v ní prostor vyjádřit se všem. Shromáždila jsem informace od MZ i jednotlivých organizací, které sdružují sestry. Dále jsem oslovila vedení všech fakultních nemocnic v ČR a požádala o sdílení informace například na webových stránkách www.osetrovatelstvi.info, ale i na stránkách vašeho časopisu. Všichni účastníci vykonali nepřeberné množství aktivit, pořádaly se konference a zajímavé akce, byla toho spousta. Vzhledem k tomu, že kampaň Nursing Now ČR není v Česku centrálně řízena, každý si ji řídil sám. V budoucnu se může zapojit každý. Chce to jen nápad, odhodlání, čas a chuť udělat něco pro ošetřovatelství, pro povolání sestry.

Co považujete za nejdůležitější součást kampaně?

Za nejdůležitější, co za poslední rok v rámci kampaně vzniklo, ­považuji výstavu fotografií Jsem sestra. Umístěna byla již v Olomouci, Opavě, Ostravě, Českých Budějovicích, Jihlavě, Novém Jičíně, Vsetíně, jako videoprezentace i ve Zlíně. Na spoustu míst však v rámci epidemiologické situace nestihla prozatím doputovat. Momentálně fotografie vystaveny nejsou, ale jakmile se koronavirová situace uklidní, měla by zase putovat do dalších míst, jako první se předpokládá Fakultní nemocnice Olomouc.

Krize v souvislosti s onemocněním covid-19 upozornila na profesi sestry a navýšila její prestiž. Cílem Nursing Now bylo ukázat práci sester a to, co všechno jsou schopny v práci zvládnout a stihnout, jak se to odráží na jejich fyzickém zdraví i psychice, jak je to náročné povolání. Myslím si, že je velmi důležité na to poukazovat. V této kampani se mi líbí, že jednotlivé nemocnice mají možnost se prezentovat.

Byla bych ráda, kdyby informace pronikly do povědomí široké veřejnosti, protože si to sestry zaslouží.

Co plánujete pro rok 2021?

Plánem je dále pokračovat v organizaci výstav Jsem sestra a poukazovat na význam povolání a prestiž sestry. Sestra je ta, kdo poskytuje přímou péči pacientům, je s nimi v nejužším kontaktu celou směnu a rozdává radost, ale i kus sebe. Oproti lékaři je s pacientem 24 hodin denně, a vytváří tak s pacientem důvěrný a blízký vztah.

Za důležité také považuji prosazování vyššího vzdělání sester, bakalářské i magisterské studium.

Zprávu budu překládat do anglického jazyka k publikaci na mezinárodních stránkách Nursing Now, kde již máme zveřejněné video, které vzniklo k Mezinárodnímu dni sester z tolikrát zmíněných fotografií pana ­profesora Štreita. Ráda bych, aby všichni zúčastnění, kteří se na zpracování zprávy podíleli, dosáhli mezinárodního zviditelnění. 

 
  • tisk
  • předplatit si