Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2022

Uzdravovat zdravotníky

Datum: 9. 2. 2022
Autor: Jitka Sacriponte

Nezisková organizace Debriefing the frontlines Inc. vychází z principů Americké asociace sester a věnuje se podpoře přetížených zdravotních sester v USA a tomu, jak jim pomoci a povzbudit je v době globální pandemie. Jak funguje a co k jejímu vzniku vedlo, jsme se zeptali její zakladatelky Tary Ryan Kosmas.

 

Založila jste organizaci Debriefing the frontlines Inc., která podporuje zdravotníky v obtížných situacích. Co Vás přimělo k vytvoření tohoto projektu?

Projekt vznikl jako odpověď na ­situaci, s kterou jsme se nikdo v našich dosavadních životech nesetkali – na globální pandemii. S tím souvisí i nebývalá potřeba emocionální podpory, advokacie a rozšiřování společenského povědomí. V březnu 2020 mne požádalo o podporu více než 30 bývalých studentů a kolegyň – sester. Poprvé naše profese vzbuzovala strach. Sestry se bály o svůj život, o členy svých rodin a společnost, ve které žijí, obecně. V tu dobu jsem již nepracovala v první linii, ale uvědomovala jsem si, že se něco musí udělat pro podporu mých ­kolegů. Položila jsem si otázku, jak já mohu nejlépe využít své schopnosti k jejich podpoře, a odpověď byla ­„debriefing“ (vyslechnutí a rozbor situace). Začala jsem tedy debriefovat sestry ­pracující v první linii.

Debriefing má podle mého názoru velký význam, už jen to, že někoho vyslechnete. Jakou další formu podpory organizace v současné době nabízí?

Debrieing the front lines Inc. spolu­pracuje s psychoterapeuty a psy­chiatry a tyto zdroje jsou otevřené každému, kdo potřebuje další pomoc. Mimo to nabízíme rozmanité služby zaměřené na podporu duševní rovnováhy. Z naší nabídky je nejvyhledávanější komunikační iniciativa spočívající v rozesílání SMS zpráv plných lásky a podpory sestrám v 6:15 ráno nebo večer – před začátkem jejich denní nebo noční služby. Cílem je snížit napětí a úzkost před začátkem ­služby. Momentálně máme 305 sester z 26 států, které tuto službu využívají.

Dále nabízíme například:

„Sebe­reflexe“ – ­sebepoznávací program, který má za účel prohloubit vztah, jejž máme sami se sebou. Vycházíme z dialektické behaviorální terapie a témata, kterými se zabýváme, zahrnují radikální přijetí sama sebe, sebeobjevovaní a uvědomování si vlastni hodnoty.
„Zoom into you“ – měsíční sebepoznávací podpůrná skupinová setkaní.

„Kosmická zahrada“ – je obojí, tvůrčí i fundraisingová základna organizace. Je to kosmické spojení mezi léčením, tvořivostí, hrou, reflexí a svobodou.

Pořádáme kurzy výroby květinových buketů (From flowers to front lines), semináře tvůrčího psaní i lekce hudby. Snažíme se propojovat kariéru s tvořivostí.

Můžete prosím více rozvést koncept radikálního přijetí/akceptace, který používáte ve své práci?

Radikální přijetí má kořeny v teoretickém rámci dialektické ­behaviorální terapie. Základem je přijetí toho, že situace, ve které se nacházíme, je výsledkem řetězce předchozích událostí. Když si to uvědomíme, pomůže nám to akceptovat současnou situaci bez odsuzování a kritiky. Praktikováním tohoto přístupu uznáváme, že jsme přesně tam, kde máme být.

Tento přístup nám také umožňuje vnímat naše emoce bez toho, abychom se je snažili potlačovat, a to je základní komponent této praxe. Když potlačujeme své emoce, nemůžeme plně cítit lásku a soucit sami k sobě. Soucit sám se sebou a s ostatními je základ všech nabídek, učení a praktik, které v rámci naší komunity nabízíme.

Soustřeďujete se ve své práci jen na sestry nebo podporujete i jiné zdravotnické profese?

V současné době máme 366 účastníků a jsou to převážné sestry nebo studenti ošetřovatelství. Samozřejmě se neobracíme zády ke zdravotníkům s jinými specializacemi, ale naše práce vychází z etického kódu Americké asociace sester, a proto se ­zaměřujeme především na sestry. Rozšiřujeme náš tým, a tak se to v budoucnu může změnit. Operujeme s otevřeným srdcem a otevřenou myslí.

Jaké jsou největší výzvy pro zdravotníky, které podporujete?

Největší výzvy zdravotníků vychází ze struktury amerického zdravotnického systému a nedostatku pozornosti zaměřené na dlouhodobé duševní zdraví.

Potřeba emocionální podpory nesouvisí jen s pandemií covid-19 a humanitární krizí, v které momentálně žijeme. Sestry jsou každý den vystaveny nebezpečným poměrům sestra vs. počet pacientů, o které se jedna sestra stará. Trpí traumaty, na která nedokážou zapomenout.

Potřebují být vyslyšeny v bezpečném prostoru, mimo prostředí, v kterém pracují. Pociťují následky omezených zdrojů a rozpočtových škrtů. Jsou unavené, emocionálně vyčerpané, vyhořelé a mají unavenou duši.

Co si myslíte, že je příčina obtížné situace, ve které se zdravotníci nacházejí?

Pandemie je humanitární krize a sel­hání systému a my musíme začít nazývat, co se děje, pravým jménem a říkat to nahlas. Je to o něčem víc než jen o přestávkách na oběd, hazardním platu a ocenění za práci, kterou děláme. Je to o úctě k člověku.

Co si myslíte, že chybí současnému zdravotnickému systému?

Zdravotnický systém stagnuje. Uvízl v minulosti a je zaměřený na profit. Nemůže už fungovat ve starých zaběhnutých kolejích. Je čas na změnu. V rámci naší profese znovu definujeme potřeby ošetřovatelství a znovu definujeme i potřeby moderní zdravotní sestry.

Vedení nemocnic musí být ochotné diskutovat tuto novou realitu. Musí naslouchat sestrám, které advokují za sebe a své pacienty.

Vy sama vytváříte krásné květinové bukety, které často darujete sestrám, pořádáte workshopy. Jak je to spojené s Vašimi ostatními aktivitami?

Kosmická zahrada je tvůrčí i fundraisingová základna organizace Debriefing the Frontlines Inc.

Tvůrčí prací znovu utváříme sami sebe a dáváme nový život oblastem, které potřebují naši pozornost. Umění ve všech svých formách je reflexe nás samých. Je to proces, který nám umožňuje ponořit se víc do hloubky našeho vnitřního prostoru. Často kombinujeme podpůrná skupinová setkaní s vytvářením květinových buketů, abychom podpořili zdravotníky v uzdravování skrze tvůrčí proces.

V minulosti jste učila na univerzitě. S čím se potýkají sestry, které právě dokončily školu, při vstupu do zaměstnání?

Pracovala jsem 8 let jako profesorka a koordinátorka simulačních laboratoří na univerzitě na Floridě (Florida Gulf Coast University in Fort ­Myers) a poté na Towsonově univerzitě v Marylandu. Největší výzva pro nové sestry je střet očekávání s realitou profese. Škola studenty naučí základy, ale hodně specifického tréninku vyžaduje oddělení, na kterém potom sestra pracuje. Nové sestry jsou často šokovány tím, kolik mentální a emocionální síly je zapotřebí k péči o ostatní. Práce sestry je hodně o výměně energie, a pokud na to sestry nejsou připravené a nemají osvojené techniky péče o sebe, zažívají vnitřní nejistotu a rozvrat, který pak často vede k syndromu vyhoření.

Na většině univerzit se bohužel nevěnuje pozornost porozumění komponentů péče o sebe a tomu, jak je realisticky zařadit do každodenního života.

Jaké změny byste ve zdravotnictví v dohledné době ráda viděla a jaká je Vaše dlouhodobá vize?

Změn je potřeba udělat mnoho! Spousta problémů je zakořeněných v kapitalismu a bude dlouho trvat, než se nám podaří z nich vystoupit. Je důležité nedělat si o budoucnosti iluze.

Věřím tomu, že čím víc lidí usilujících o změnu zaujme své místo a bude mluvit o tom, co je správné, nastane změna.

Bylo by skvělé, kdyby náš zdravotnický systém pracoval na základě lásky. Láska je způsob bytí, který nemůže být umlčen, způsob bytí, který zachraňuje životy a udržuje lidskost. Ideálně si představuji úplnou transformaci naší profese – od univerzitního kurikula po trénink v nemocnicích. Učení založené na teorii péče, na rozvíjení péče o sebe a na soucitu. Nejsem si jistá, jak se to všechno stane, ale vím, že se to stane.

Florence Nightingale říkala, že změnit zdravotnický systém bude zkušeným a edukovaným sestrám trvat 150 let. Rozhodně je čas na změnu, na revoluci zdravotní péče a na nový pohled na to, co je považováno za zdravé a lidské. 

Více na: https://debriefingthefrontlinesinc.org/.

 


O autorce

Jitka Sacriponte
Vystudovala ošetřovatelství na 2. LF UK v Praze. Žije v USA ve Virginii, kde pracuje jako zdravotní sestra, věnuje se studiu „Public Health“ a projektům na podporu sester a pacientů.

 


Co nás čeká příště?

Rozhovor se zdravotní sestrou pracující v Saudské Arábii.

 

 
  • tisk
  • předplatit si