Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2022

Rehabilitační péče v Domově pro seniory Věstonická

Datum: 15. 6. 2022
Autor: Kolektiv pracovníků Domova pro seniory

Klienty Domova pro seniory Věstonická jsou senioři s průměrným věkem 84 let, kteří trpí často více závažnými zdravotními obtížemi, které jim neumožňují žít život ve svém domácím prostředí s podporou rodiny nebo terénních sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že věkové rozpětí našich klientů je 55–101 let, je i rehabilitační péče, kterou tito senioři potřebují, rozdílná. Důležitým faktorem, který má na péči o klienty vliv, je i to, že domov poskytuje péči 300 lidem trpícím různými typy a stadii demence.

Na péči o klienty se podílí celý multidisciplinární tým: pracovníci přímé péče, sociální pracovnice, aktivizační pracovníci, všeobecné zdravotní sestry a rehabilitační pracovnice. Péče je poskytována tak, aby vždy byly uspokojeny potřeby klientů týkající se zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, osobní hygienu, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, zajištěním práv a osobních záležitostí (pomoc při osobní hygieně a převlékání, roznášení stravy, pomoc při jídle, provádění jednoduchých rehabilitačních úkonů, zajišťování doprovodu klientů). Poskytování péče slouží k doplnění vlastních schopností a dovedností klienta. Služba posiluje soběstačnost a samostatnost klienta a podporuje udržení stávajících schopností, „nepřepečovává“.

Zdravotnickou péči poskytují regis­trované zdravotní sestry. Reha­bilitační péči, která navazuje na celý ošetřovatelský proces, poskytují fyzio­terapeutky a všeobecné ses­try pověřené rehabilitací. Pokud má ­klient lékařem předepsanou rehabilitaci, provádí ji naše fyzio­terapeutka (reha­bilitační sestra) dle rozpisu ­lékaře. Kompenzační pomůcky (chodítka, mechanické vozíky, elektrické vozíky a další) předepisuje ošetřu­jící lékař ve spolupráci s odborným lékařem (například ortopedem, neurologem).

Domov nemá v zaměstnaneckém poměru lékaře. Lékařská péče je zajištěna praktickými lékaři, kteří mají uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Je na rozhodnutí klienta, zda se zaregistruje u lékaře, který do domova dochází, nebo si zvolí jiného. V případě nutnosti je přivolána rychlá záchranná služba.

Prvním kontaktem zájemce o ­službu jsou sociální pracovnice, které vedou evidenci zájemců o sociální službu, provádí sociální šetření a základní sociální poradenství, uzavírají s klien­tem individuální smlouvu o poskytování sociální služby a pomáhají při naplňování jeho potřeb až do ukončení sociální služby. Zprostředkovávají a podporují kontakt klientů se společenským prostředím, podílí se na zajišťování volnočasových aktivit klientů. Při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí spolupracují s blízkou osobou klienta.

Aktivizační pracovníci se v úzké spolupráci s fyzioterapeutkami zaměřují především na zachování soběstačnosti klientů a jejich postupného zapojování do systému vyplnění volného času dle svých zájmů a schopností. Procvičují s nimi také jemnou motoriku, kognitivní funkce, udržení stávající sebeobsluhy (oblékání, stravování).

Rehabilitační péči provádí registrované fyzioterapeutky nebo sestry pověřené rehabilitací, které u klientů zajišťují individuální léčebnou tělesnou výchovu a fyzikální terapie, a to na základě doporučení lékaře. K těmto účelům slouží tělocvičny, posilovací stroje, rotopedy, přístroje pro elektroléčbu, biolampy a jiné. Důležité je však zmínit, že domov pro seniory není primárně rehabilitačním zařízením, ale probíhá zde jen ošetřovatelská rehabilitace se čtyřmi pracovnicemi určenými pro 404 klientů. Na aktivizaci klientů se podílí také pracovníci v sociálních službách – pečovatelky a pečovatelé.

Nejčastějším neúrazovým onemocněním u klientů, se kterým se rehabilitační pracovníci setkávají, jsou postižení způsobená cévní mozkovou příhodou (CMP). Při této náhlé poruše mozkového prokrvení dochází k nevratnému poškození mozkové tkáně. Čím dříve jsou příznaky rozpoznány, tím dříve může dojít k léčbě v nemocnici. Lidé postižení CMP pak absolvují léčbu v nemocnici, léčebnách dlouhodobě nemocných nebo rehabilitačních ústavech. Ze všech těchto zařízení přicházejí i naši budoucí klienti, a to s postižením například řečového centra nebo parézami částí těla. Další skupinou klientů jsou ti, kteří absolvovali z nějakého zdravotního důvodu amputaci končetiny. Nejčastěji to bývá dolní jedna nebo obě končetiny. Tyto amputace u klientů způsobují zhoršení mobility a instabilitu, které vedou k neschopnosti se o sebe v domácím prostředí postarat. Klienti po amputaci využívají mechanické vozíky, které jsou častou překážkou při jejich pohybu v běžném prostředí domova, jež není bezbariérové.

Velmi častým důvodem přijetí klienta do domova pro seniory jsou také komplikace po zlomeninách krčku, po těžkých pádech s poraněním kostí pánve a páteře, kdy se klienti v mnoha případech stanou ze zcela schopných najednou imobilními, upoutanými na lůžko a zcela závislými na péči druhé osoby. Klienty po pádu v mnoha případech v dalším pohybu a rehabilitaci brzdí pocit strachu z dalšího pádu a hospitalizace.

Každé ráno v tělocvičně domova pro seniory probíhá skupinové cvičení, kdy pod dohledem terapeutky klienti cvičí vsedě na židlích nebo invalidních vozíčcích s overbally a terabandy (míčky a cvičební široké gumy). Toto cvičení je zcela dobrovolné a klienti se ho účastní dle svého aktuálního zdravotního stavu. Cvičení bývá zakončeno společným zpěvem oblíbených písniček.

Individuální cvičení s klienty je prováděno na základě ordinace praktického lékaře nebo na doporučení lékaře z nemocnice či jiného zdravotnického zařízení (například rehabilitační ústav). V průběhu indivi­duální rehabilitace je klientovi nastaven pro něj odpovídající soubor metod cvičení a pomůcek, které mu zajistí ­posílení celkové svalové kondice.

Základem skupinového cvičení a individuální rehabilitace je vždy spolupráce s klientem. Klienti nejsou do aktivit, které nechtějí dělat, nuceni.

U imobilních klientů je v lůžku prováděna dechová gymnastika a mikro­polohování, které slouží jako prevence dekubitů (proleženin). ­Klienti s asistencí fyzioterapeutky nebo ­sestry pověřené rehabilitací cvičí v ­lůžku aktivně, s dopomocí a pracují společně s klientem na posílení fyzické kondice. Na posílení fyzické kondice klientů spolupracují také pracovníci v sociálních službách a aktivizační pracovníci (například procvičování chůze). V domově probíhá praxe studentů z Masarykovy univerzity – obor fyzioterapie. Spolu­pracujeme i s rodinnými příslušníky, kterým v případě jejich zájmu pracovnice rehabilitace ukáží, jak má jejich se­nior například správně vstávat z lůžka, jak má chodit s vysokým chodítkem, bezpečně se přesunout na mechanický vozík. Tyto poznatky pak mohou rodinní příslušníci využít při svých návštěvách v domově.

Klienti, u nichž je možno dosáhnout posunu v oblasti chůze, provádí s terapeutkou nácvik vertikalizace do sedu, do stoje a nácvik chůze s kompenzačními pomůckami. V domově pro seniory se využívají lokomoční pomůcky, mezi něž patří nízká čtyřkolová chodítka, vysoká pultová chodítka a francouzské hole. Pro nácvik vertikalizace – stoje – jsou využívány závěsné systémy. Mezi oblíbené pomůcky k rehabilitaci patří motren. Jedná se o přístroj, který slouží k procvičování hybnosti horních a dolních končetin. Tento přístroj funguje jako rotoped, avšak klient sedí v pohodlí svého vozíčku nebo na židli a přístroj pasivně procvičí dolní nebo horní končetiny. Klienti, kteří chtějí, mohou při cvičení na motrenu nebo rotopedu využít místnost, ve které je umístěno zařízení Spotee, které klientovi simuluje projížďku městem nebo krajinou (promítá na stěnu reálný obraz města nebo krajiny). Domov pro seniory disponuje i mobilním motrenem, který lze přizpůsobit klientovi, který je upoutaný v lůžku. Rotopedy a motomedy se využívají pro posílení svalové kondice.

Pracovnice rehabilitace pracují s přístroji magnetoterapie Biomac na elektroléčbu a ultrazvukové ošetření. Dalšími využívanými přístroji jsou biolampa, solux a přenosná magnetoterapie. Domov disponuje pomůckami pro měkké techniky (různé míčky, pinofyt a další).

Klientům zde můžeme zdarma nabídnout zapůjčení různých kompenzačních pomůcek pro pocit bezpečí při chůzi.


Závěr

Do domova pro seniory přichází ­klienti ve stále vyšším věku a v horším zdravotním stavu. Ve většině případů se jedná o klienty imobilní. Představou mnoha příbuzných je, že domov pro seniory je rehabilitačním zařízením, které disponuje velkým množstvím rehabilitačních pracovníků, kteří jejich příbuzného znovu „rozchodí“. Domov pro seniory, jak již bylo výše uvedeno, není prvotně rehabilitačním zařízením, ale je domovem pro osoby, které nemohou žít ve svém přirozeném domácím prostředí a pomoc příbuzných a terénních pečovatelských služeb není již dostačující. Domov pro seniory nemá dostatečné personální a materiální vybavení, aby mohl nahradit rehabilitační zařízení, avšak i přesto se snaží poskytovat klientům dostatek kvalitní aktivizační a rehabilitační péče. 

 


Kolektiv pracovníků Domova pro seniory, Věstonická 1, Brno

 

 
  • tisk
  • předplatit si