Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2022

Díky speciálnímu kočárku se vydá Martínek s rodinou do přírody

Datum: 15. 8. 2022
Autor: Zuzana Tvrdá

„Budete ráda, když nebude ležák,“ řekla Kamile Skřivanové lékařka po sonografickém vyšetření mozku před propuštěním z nemocnice. Po předčasném komplikovaném porodu má Martin dětskou mozkovou obrnu s postižením všech čtyř končetin, epilepsii a středně těžkou mentální retardaci. Je to ale veselý kluk a velký bojovník, který všechny peripetie života trpělivě snáší.

 

„Objevila se u mě akutní preklampsie, která způsobuje nedostatečné prokrvení a okysličení plodu, a bylo nutné okamžitě přerušit těhotenství. V sedmém měsíci těhotenství jsme neměli ještě ani vybrané jméno a nakoupené všechny věci pro miminko. Bohužel se Marťovi při komplikovaném předčasném porodu poškodil mozek,“ vzpomíná maminka Kamila.

„Když mi paní doktorka řekla, že by Martínek mohl být ležák, srazilo mě to na kolena. Naštěstí ale existují i lidé, kteří dokáží v těžkých chvílích pomoci. Díky paní psycholožce a hodným sestřičkám na neonatologii, kde jsme strávili prvních 6 týdnů synova života, jsem se vzpamatovala a učila se žít s novou situací,“ popisuje Kamila své pocity.

Maminka žije se svým manželem a třemi dětmi v malém městečku. Martínek má o 7 let starší sestřičku Simonku a mladšího brášku ­Danečka. Jeho sourozenci jsou zvyklí, že se Marťovi rodina přizpůsobuje. Pořád to jsou ale děti a mají své potřeby, ­které musí rodiče respektovat. Ne vždy je jednoduché skloubit činnosti tak, aby byli všichni spokojeni. Naštěstí je možné se domluvit na kompromisech.

„Mohlo by se zdát, že jsou Martín­kovi sourozenci o spoustu věcí ochu­zeni, a je to svým způsobem pravda. Na druhou stranu se právě díky Marťovi učí toleranci, ohleduplnosti, empatii, skromnosti a pokoře. Snad to jednou v dospělosti ocení!“ doplňuje maminka.


Je to běh na dlouhou trať

Zatímco Daneček od malička pěkně jí, spí a všechno u něj jde samo, u Martínka to bylo přesně naopak. Vždy měl problém s jídlem i spánkem. Zlomový okamžik přišel v jeho 5 letech, kdy se přidala epilepsie. První záchvat si vyžádal letecký transport do Prahy a den v umělém spánku. „Je hrozné čekat, jestli se vám dítě ­probere nebo...“ odmlčuje se Kamila.

Kvůli epilepsii musí být Marťa pořád pod dohledem a užívat pravidelně prášky. Je to ale velmi vnímavý kluk, a přestože je omezen v pohybu, umí dát najevo své pocity a dělá pokroky i v mluvení. Často se jedním slovem nebo větou zapojí do komunikace a to je pak legrace. „Většinou ale Martínek bohužel mluví, jen ­pokud sám chce a o čem chce. Důležité ale je, že ­vnímá a reaguje. Věřím, že má smysl se dále snažit učit ho ­novým věcem a rozvíjet ho ve všech směrech. Je to běh na dlouhou trať, ale my to nevzdáváme. Největší odměnou pro nás je, když se mu povede něco nového, když se řehtá na celé kolo nebo jen spokojeně a s úsměvem usíná,“ říká maminka.

Rodina s Martínkem od malička jezdí na rehabilitace a pravidelné kontroly na neurologii, ortopedii a oční. Také navštěvují lázně. Jejich cílem je, aby byl Marťa co nejvíce soběstačný a šťastný.


Vyjížďky na kole jako celá rodina

Martin, jeho sourozenci i rodiče milují procházky a projížďky na kole. Místo, kde žijí, k nim poskytuje spoustu příležitostí. Jsou zde pěkné lesy, louky a vesničky – některé jsou dokonce propojené cyklostezkou. Jenže ­Marťa vyrostl a už se nevejde do sedačky na kolo, a tak s ním musí pokaždé zůstat někdo doma. Všichni si moc přáli, aby měl Martin pohodlný kočárek, který zvládne i výlety do přírody a bude možné ho připojit k jízdnímu kolu. Jenže při ceně více než 57 tisíc korun je jeho nákup pro každou rodinu s dítětem se zdravotním postižením a běžnými příjmy skoro nemožný. Tatínek Martina je policista a maminka pracuje jako asistentka pedagoga ve škole. I to se však brzy změní. Péče o syna je náročná, a tak bude muset maminka zůstat od podzimu doma.

Rodiče se proto obrátili se žá­dostí o pomoc na projekt Patron dětí (www.patrondeti.cz), který jim pro Martínka díky skvělým dárcům kočárek pořídil. „Je to skvělé,“ říká maminka Kamila. „Když jsme nemohli vyrážet do přírody jako rodina, pořádně jsme si to ani neužili. Nejtěžší to bylo ale pro Martínka. Nejenže byl nešťastný, když nemohl jet s ostatními, ale potřebuje být venku, mít motivaci k pohybu a poznávat stále nové věci.“ 

 



Pracujete na odděleních s dětmi?

Pomáhat můžete i vy. Ukažte Patrona dětí rodičům s dětmi se zdravotním znevýhodněním. Řekněte jim, že nemusí všechno zvládat sami a že není čeho se obávat. Společně s dárci jsme splnili už 9 691 dětských přání a číslo každým dnem roste.

Proč Patron dětí?

→ 100 % vybraných peněz jde na pořízení pomoci.
→ Podporuje děti se zdravotním i sociálním znevýhodněním.
→ Pomáhá s úhradou služeb či zdravotních pomůcek, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění či dávek vůbec nebo jen částečně.
→ Celková vybraná částka na pomoc dětem je téměř 89 milionů korun.

Chcete vědět více? Navštivte nás na www.patrondeti.cz nebo pište na: katerina.malatincova@patrondeti.cz.

 



 

 
  • tisk
  • předplatit si