Florence podporuje  
Zpět na přehled aktualit

Aktuality

Nové trendy v dietě obézních a diabetiků

Datum: 25. 4. 2017
Nové trendy v dietě obézních a diabetiků

V dietních trendech obézních pacientů nastávají významné změny. Odborná veřejnost se jasně přiklání k novému typu režimu, tedy k nízkosacharidové vysokobílkovinné dietě, při níž je obsah tuků zachován na 30 %. Je to velký posun oproti dříve doporučované nízkokalorické nízkotukové dietě.

Poslední výzkumy dokazují, že problematické jsou v dietě sacharidy a jejich obsah snižují až na 40 % v denním příjmu, zatímco bílkovina může být navýšena až na 30 %. Tuk je také ponechán na 30 %.

"Musí se ovšem jednat o tuky zdravé, nenasycené," upozorňuje internista a diabetolog MUDr. Dita Pichlerová, která působí na OB Klinice v Praze. To významně mění doporučení nutričních specialistů.  Dříve se totiž doporučovala denní dávka sacharidů až 55 %. Nově nyní stoupl také doporučený počet bílkovin. Tato nová doporučení se ukazují jako klíčová zejména pro fázi prediabetu u obézních pacientů. Zároveň je kladen důraz na co nejnižší kalorickou náplň nápojů u diabetiků a obézních.

"Nejlepší samozřejmě je, když obézní člověk pije vodu nebo neslazený čaj. Pokud byl však zvyklý vypít denně až pět litrů slazených limonád, nemůžeme po něm chtít, aby s tím okamžitě přestalt. V takovém případě jsou ideální volbou light nápoje, které pacientům pomohou postupně snižovat jejich dávku a naučit se pít i vodu," vysvětlila MUDr. Pichlerová.

Pro diabetiky 1. typu jsou tyto nápoje podle jejích slov prakticky nenahraditelné, pokud si chtějí dopřát nápoj s příchutí a nespokojí se celoživotně pouze s vodou či hořkým čajem.

Klíčoví evropští a světoví výrobci slazených nápojů se navíc zavázali i nadále snižovat obsah cukru ve svých produktech a ztrojnásobit tempo oproti minulým letům. Konkrétně v průběhu pěti let, od roku 2015 do roku 2020, o 10 %. 

Podle MUDr. Pichlerové jsou nízkokalorické a nekalorické nápoje vhodnou a bezpečnou alternativou cukrem slazených nealkoholických nápojů. O tom, že tato sladidla jsou bezpečná svědčí i fakt, že nekalorická sladidla jsou nejvíce testované a prověřované potravinové přísady. Prokázaly to stovky studií. "Výhodou také je, že výrobci nápojů přicházejí na trh s čím dál menšími baleními a širším výběrem nealkoholických nápojů," uvedla lékařka. Nutriční informace jsou na nich navíc jasně viditelné a pro spotřebitele srozumitelné. 

tz

 

Ilustrační foto – zdroj: www.rozumnehubnuti.cz/?p=963

 
  • tisk
  • předplatit si