Aktuality
Nové trendy v dietě obézních a diabetiků
V dietních trendech obézních pacientů nastávají významné změny. Odborná veřejnost se jasně přiklání k novému typu režimu, tedy k nízkosacharidové vysokobílkovinné dietě, při níž je obsah tuků zachován na 30 %. Je to velký posun oproti dříve doporučované nízkokalorické nízkotukové dietě.
Poslední výzkumy dokazují, že problematické jsou v dietě sacharidy a jejich obsah snižují až na 40 % v denním příjmu, zatímco bílkovina může být navýšena až na 30 %. Tuk je také ponechán na 30 %.
"Musí se ovšem jednat o tuky zdravé, nenasycené," upozorňuje internista a diabetolog MUDr. Dita Pichlerová, která působí na OB Klinice v Praze. To významně mění doporučení nutričních specialistů. Dříve se totiž doporučovala denní dávka sacharidů až 55 %. Nově nyní stoupl také doporučený počet bílkovin. Tato nová doporučení se ukazují jako klíčová zejména pro fázi prediabetu u obézních pacientů. Zároveň je kladen důraz na co nejnižší kalorickou náplň nápojů u diabetiků a obézních.
"Nejlepší samozřejmě je, když obézní člověk pije vodu nebo neslazený čaj. Pokud byl však zvyklý vypít denně až pět litrů slazených limonád, nemůžeme po něm chtít, aby s tím okamžitě přestalt. V takovém případě jsou ideální volbou light nápoje, které pacientům pomohou postupně snižovat jejich dávku a naučit se pít i vodu," vysvětlila MUDr. Pichlerová.
Pro diabetiky 1. typu jsou tyto nápoje podle jejích slov prakticky nenahraditelné, pokud si chtějí dopřát nápoj s příchutí a nespokojí se celoživotně pouze s vodou či hořkým čajem.
Klíčoví evropští a světoví výrobci slazených nápojů se navíc zavázali i nadále snižovat obsah cukru ve svých produktech a ztrojnásobit tempo oproti minulým letům. Konkrétně v průběhu pěti let, od roku 2015 do roku 2020, o 10 %.
Podle MUDr. Pichlerové jsou nízkokalorické a nekalorické nápoje vhodnou a bezpečnou alternativou cukrem slazených nealkoholických nápojů. O tom, že tato sladidla jsou bezpečná svědčí i fakt, že nekalorická sladidla jsou nejvíce testované a prověřované potravinové přísady. Prokázaly to stovky studií. "Výhodou také je, že výrobci nápojů přicházejí na trh s čím dál menšími baleními a širším výběrem nealkoholických nápojů," uvedla lékařka. Nutriční informace jsou na nich navíc jasně viditelné a pro spotřebitele srozumitelné.
tz
Ilustrační foto – zdroj: www.rozumnehubnuti.cz/?p=963
Další aktuality v této rubrice
- Od července mají dostat všechny sestry přidáno, pomůže dotace
- Kouření stojí svět podle WHO ročně přes 25 bilionů korun
- Kvůli hluku z tramvají se sejdou zástupci ministerstva a Prahy
- Stipendia hradeckého kraj má zatím 20 mediků, kraj chce ještě 20
- Vysoký tlak v plicích mohou mít i děti, varují lékaři – důležité je na to přijít včas
- Mezinárodní den DNA – Co všechno o nás dnes prozradí genetika?
- Online poradna Znám své léky pomáhá pacientům ověřit si důsledky vzájemného působení léků
- Nová metoda léčby kolena pomocí vnitřní ortézy zkrátí návrat ke sportu na polovinu
- Právě vyšla nová Florence 2/2024
- Infuzní terapie vitaminem C proti rakovině