Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2009

Informace o novém vzdělávacím projektu

Datum: 5. 10. 2009
Autor: Bc. Lýdia Poláčková

V červnu byla zahájena realizace vzdělávacího projektu Sloučení odbornosti TP a ZSP (terénních a zdravotně-sociálních pracovníků). Nositelem projektu je o. s. CENTROM z Ostravy. Projekt je financován z ESF. Základní ideou projektu je uspořádání rozšiřujícího kvalifikačního kursu a dovzdělání terénních pracovníků o zdravotní okruhy. Celkem proběhne 5 běhů kursů v 5 městech České republiky. Tyto vzdělávací kurzy budou akreditovány MPSV.

Další důležitou skupinou, na kterou je tento projekt zaměřen, jsou všeobecné sestry, pro které bude v každém městě na konci cyklu vzdělávání pro terénní pracovníky uspořádána společná konference, kde zdravotníkům předáme naše zkušenosti z práce s romským etnikem, vysvětlíme rozdíly v hodnotách, přístupu, seznámíme je s romskými tradicemi a zvyky. (Přednášet budou romští koordinátoři.) Celkem proběhne pět konferencí v pěti městech republiky.

K realizaci projektu nás vedla obecně špatná úroveň zdravotní prevence ve vyloučených lokalitách. Samostatná odbornost ZSP není v praxi až na výjimky realizována, a proto tímto způsobem usilujeme o rozšíření odbornosti u terénních pracovníků. Důvodem pořádání konferencí je špatná úroveň komunikace zdravotníků a romských pacientů a potřeba vytvořit komunikační kanály. Budeme nadále v kontaktu s časopisem Florence, který bude čtenářům poskytovat průběžné informace. Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Bc. Lýdia Poláčková, expert pro koncipováni vzdělávacích kursů

 
  • tisk
  • předplatit si