Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

Jak se žije nelékařům?

Datum: 5. 12. 2009
Autor:

Celodenní akce OSZSP pod názvem Nezbytné znalosti pro výkon povolání nelékařského zdravotnického pracovníka proběhla v listopadu v Domě odborových svazů. Do Prahy přilákala na dvě stě všeobecných sester, porodních asistentek, nutričních terapeutů, zdravotních laborantů a dalších příslušníků nelékařských profesí z celé republiky.

S přednáškou Právní minimum nelékařských zdravotnických pracovníků vystoupil advokát JUDr. Dominik Bruha. Účastníci se zajímali také o pracovně-právní aspekty náhrady mzdy při pracovní neschopnosti, problematiku dovolené a dodatkové dovolené. Obecné podmínky pro zařazování do platových tříd vysvětlila Mgr. Eva Prošková z ÚTPO 1. LF UK a hovořila o návrzích odborového svazu do nového katalogu prací. V zásadě jde o to, aby byly srovnány neodůvodněné rozdíly při zařazování do platových tříd (aby nebyly větší než jedna třída) a nedopustit v katalogu zpětné přeřazování do nižších platových tříd.

Místopředsedkyně sekce nutričních terapeutů ČAS Tamara Starnovská informovala, že profesní organizace v tomto roce rozhodla o zahájení přípravy tzv. kalkulačních výkonů s cílem zařazení některých výkonů zdravotnických nelékařských profesí do Sazebníku výkonů. Za tím účelem vytvořila pracovní skupinu, která se zabývá všemi procesuálními náležitostmi – jednáním s odpovídajícími subjekty a tvorbou Registračního listu zdravotnických výkonů. Autorka uvedla, že jednání jsou velmi obtížná a v současné době narážejí na nesouhlas některých lékařských sdružení.

Na konferenci se hodně mluvilo o společenském postavení nelékařských zdravotnických pracovníků ve společnosti. Všichni shodně konstatovali, že nároky na tuto profesní skupinu zdravotníků rostou, na druhé straně však těmto nárokům nedostatečně odpovídá jejich společenské ocenění. Smyslem akce však nebylo oprávěněně si poplakat, ale vědět o sobě a spolupracovat. Odborovému svazu, jak řekla místopředsedkyně OSZSP D. Žitníková, taková konference pomáhá kontaktovat odborníky z terénu a dává příležitost ke spolupráci. Vážné úmysly dosvědčoval i dotazník pro účastníky. V jeho hlavičce stála otázka: Jak se žije v České republice nelékařským zdravotnickým pracovníkům? 

Foto jš

 
  • tisk
  • předplatit si