Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

VII. liberecké psychologické dny

Datum: 5. 12. 2009
Autor: Mgr. Ilona Kopecká

Letošní téma VII. libereckých psychologických dnů se dotklo samotné podstaty lidského života, jeho konce. Konference si dala za cíl pohlédnout z různých úhlů na stáří, umírání a smrt.

V úvodu Mgr. Ilona Kopecká, odborný garant konference, řekla: „V současné době se výrazně posunuly hranice vnímání potřeb starých či umírajících klientů. Přesto stále nejsme připraveni čelit individuální problematice ošetřování. V procesu institucionální péče jsou často opomíjeni příbuzní a pozůstalí. Není prostor pro lidský přístup a přes veškerou snahu a pokrok zůstává pacient jen číslem či diagnózou.Na druhé straně vznikají zařízení, která se snaží doprovázet klienty a jejich blízké obtížnými obdobími s velkou laskavostí. Každý člověk, bez ohledu na jeho životní dráhu, má právo na bezbolestný a důstojný odchod ze života. Na nás je, do jaké míry bude toto právo na plněno.“

Liberecké psychologické dny uspořádala Střední zdravotnická a Vyšší odborná škola zdravotnická v Liberci ve spolupráci s pedagogickou sekcí ČAS. Konference se konala v multimediálním sále s bezbariérovým přístupem v budově Krajského úřadu Libereckého kraje, pod záštitou PhDr. Aleny Riegerové, vedoucí odboru zdravotnictví. Pořadatelům se podařilo nabídnout 180 pasivním účastníkům 17 erudovaných přednášek. Problematice stáří byl věnován příspěvek Specifika práce s handicapovanými seniory Mgr. Pavla Sellingera, dále přednáška o reminiscenční terapii PhDr. Hany Janečkové, Mgr. Iva Ročková objasnila význam komunikačních karet jako alternativní možnosti komunikace se seniory. PhDr. Blanka Kadlecová se ve svém příspěvku věnovala ageismu. Otázkám smrti byly věnovány přednášky Mgr. Hany Dohányosové Postoje zdravotníků ke smrti a umírání, Umírání a smrt na ARO Mgr. Evy Pfefferové a dále Smrt v terénu Tomáše Kašpara. Hedvika Černá se věnovala připravenosti pracovníků pobytových zařízení sociálních služeb na smrt. PhDr. Jitka Havlová poskytla účastníkům pohled na smrt očima dítěte. Studentka zdravotnické školy Míša Toralová seznámila publikum s faktory vedoucími k suicidálnímu jednání. Velmi přínosné bylo sdělení Haliny Doležalové a PhDr. Alice Slamkové, týkající se problematiky hospicové péče. S canisterapií v zařízeních pro seniory a umírající vystoupila Andrea Tvrdá. Problematice umírání očima mladého internisty se věnoval MUDr. Vojtěch Novák. Práci s pozůstalými formou homeopatické léčby přiblížila MUDr. Miriam Kabelková. Žákyně zdravotnické školy Petra Fousková přednesla jednu z vítězných prací celostátního kola soutěže Psychologický den, kterou již pátým rokem pořádá předmětová komise psychologie při zdravotnických školách. Velmi zdařilá práce o seniorech nesla název Autorita a já. Hostem konference byl prof. PhDr. Jaro Křivohlavý, CSc. Autorova hluboká životní filozofie a moudrost oslovily všechny zúčastněné. Pořadatelé konference tentokrát oslovili veškeré úrovně personálu pečujícího o seniory a umírající klienty. Přístup přednášejících i posluchačů podal svědectví o tom, že dlouho tabuizovaná témata se dostávají postupně do povědomí široké odborné veřejnosti.

Mgr. Ilona Kopecká, foto z archivu autorky

 
  • tisk
  • předplatit si