Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

SestraFest

Datum: 8. 6. 2009

Obvyklý kolorit pražského Staroměstského náměstí, k němuž už léta neodmyslitelně patří kočáry a koně, se v úterý 12. května změnil. Na jednom z nejnavštěvovanějších míst Prahy „vyrostlo“ 33 stánků, které ale nenabízely upomínkové předměty, nýbrž pohled na práci a znalosti zdravotních sester a porodních asistentek. Hlavní město hostilo festival ošetřovatelství – SestraFest.

Praha však nebyla jediným městem v naší republice, kde si sestry připomněly slavnou Florence Nightingale, pramáti moderního evropského ošetřovatelství. Úderem desáté ráno odstartoval festival SestraFest i v Brně.

Eva Kvasnicová, členka prezidia ČAS, hlavní sestra VN Brno: „Programem jsme se určitě od Prahy lišili, avšak cíle jsme měli stejné. Byla jimi oslava Mezinárodního dne sester a přiblížení naší činnosti laické veřejnosti. Usilujeme o její podporu, pochopení a o uznání postavení naší profese ve společnosti."

Krátce: jak to všechno vzniklo?

K organizaci SestraFestu na Moravě jsem byla vyzvána prezidiem ČAS. Oslovila jsem zdravotnická zařízení v Brně, školy všech stupňů, které se zabývají vzděláváním nelékařských zdravotnických pracovníků, a předsedkyně odborných sekcí ČAS, které mají předsedkyně nebo výbory na Moravě.

Byla jsem potěšena zájmem a nadšením kolegyň, které se k myšlence SestraFestu za podpory svých nadřízených přihlásily. Požádaly jsme magistrát města Brna o podporu. Záštity nad SestraFestem se ujal první náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský a odbor zdravotnictví prostřednictvím MUDr. Zory Proskové.

Magistrát nám umožnil pořádání SestraFestu v prostorách sálu Břetislava Bakaly v bezplatném nájmu. Musím velice kladně hodnotit i spolupráci pracovníků tohoto kulturního zařízení, kteří nám byli nápomocni při vlastní organizaci. Vytvořil se organizační tým v zastoupení různých odborností, který se opakovaně setkával a časem se ještě rozšířil. Zvolili jsme tiskovou mluvčí, která zorganizovala tiskovou konferenci – uskutečnila se 5. května v prostorách kapitulního sálu VN Brno za podpory ředitele nemocnice plk. Ing. A. Vodáka a náměstka ředitele pro LPP pplk. MUDr. T. Peška.

Program

Odborné učitelky zdravotnických škol a asistentky Katedry ošetřovatelství přizvaly ke spolupráci studenty. Společně si připravili naučně-soutěžní program pro různé věkové skupiny mládeže, kdy předváděli první pomoc, resuscitaci, stabilizovanou polohu, transport raněných, doprovod zrakově handicapovaných aj. Děti měly možnost prohlédnout si zblízka sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, který byl jejím vedením přistaven, a záchranáři, kteří byli po službě, ochotně a s úsměvem vysvětlovali jednotlivé vybavení sanitního vozu i funkci některých přístrojů.

Slavnostní zahájení

V přednáškovém sále se konalo slavnostní zahájení za účasti MUDr. Z. Proskové. Mgr. J. Mikulková, ředitelka NCONZO, prezentovala ve svém příspěvku další vzdělávání a nabídku pro nelékařské obory. Doc. PhDr. M. Kyasová, Ph.D., vedoucí katedry ošetřovatelství LF MU v Brně, informovala o vysokoškolském vzdělávání nelékařských oborů a popřála organizátorům úspěch SestraFestu. Velkou radost jsme měly z přítomnosti zastupující prezidentky ČAS Bc. Anny Skalické, která přijela na zahájení SestraFestu z Prahy v doprovodu P. Belici z nakladatelství Ambit Media, a. s., který se spolupodílel na organizaci SestraFestu v Praze i v Brně. A. Skalická poděkovala organizátorům za přípravu, popřála úspěch akce a vyjádřila obdiv a poděkování všem, kteří se do oslav aktivně zapojili.

Festival v plném proudu

V prostorách vstupní haly byly u stolků jednotlivé odbornosti. Zastoupení měly stomatologické sestry a dentální hygienistky, laboratoře, u nichž laborantky umožnily mikroskopem zhlédnout vzorky na sklíčku, byla tu sekce domácí péče, která předváděla vybavení a možnosti sester v terénu. Sociální sestry dávaly rady a informace ze svého oboru, konzultantka pro hojení ran informovala o možnostech léčby chronických ran a o jednotlivých převazových materiálech. Zástupkyně sekce diabetologie prováděly kapilární odběry, měřily hodnoty glykémie (s novým záchytem diabetu), obsahu tuků a cholesterolu v krvi. Díky sponzorům prošla tímto vyšetřením velká skupina návštěvníků i organizátorů. Nutriční terapeutky doporučovaly dietní režimy a vhodné potraviny, kolegyně z hospicové péče informovaly o významu hospiců. Studentky měřily zájemcům krevní tlak. Edukační centrum MOÚ bylo vybaveno mnoha pomocnými tiskopisy pro onkologicky nemocné nebo jejich blízké. Mnohé návštěvníky, zejména mladší děti, zaujala přítomnost příslušnic městské policie, které si vedle prezentace rizika úrazů připravily pexesa a kvízy s dopravní tematikou. Některé nepřítomné specializace jsme nahradily výstavkou materiálů a tiskovin dodaných distributory zdravotnického materiálu. Hlavní sponzor, firma Linet, která se podílela na obou akcích, přivezla nové polohovací lůžko. Během dne nás navštívili další hosté. Redaktorka ČT 1 hovořila s Mgr. A. Kernovou a E. Kvasnicovou o SestraFestu a o stabilizačních opatřeních k zajištění dostatku sester. Část rozhovoru byla odvysílána v regionálním vysílání i hlavních zprávách ČT 1. Nutriční terapeutka K. Hrabalová a šéfkuchař P. Kovář z VN Brno se studentkami (budoucími nutričními terapeutkami) po celý den průběžně připravovali nádherné obložené mísy a různé dobroty (včetně kávy a jiných tekutin) pro nás, kteří jsme se věnovali prezentaci našich činností.

Ještě není čas na bilanci

SestraFest se v Brně vydařil, i když jsme trochu litovali, že zájem odborné veřejnosti a vedoucích pracovníků zdravotnických zařízení nebyl větší. Na konečné hodnocení je ještě brzy, jsme plni pozitivních emocí. Ale pokud budeme příští rok pokračovat, založíme tradici a svoji pozornost budeme opět věnovat zejména dětem a mládeži. Zvolíme možná jiné působiště, abychom byli blíže veřejnosti, pro kterou byl SestraFest určen.

Poděkování patří všem sponzorům, kteří nás podpořili finančně i materiálem. Pokud bych je měla jmenovat, byl by to dlouhý seznam, ale jejich loga byla uveřejněna na plakátech, pozvánkách i v prostorách sálu Břetislava Bakaly.

Vzkaz na závěr

Kdo přišel mezi nás, byl vítán, kdo nepřišel, může možná litovat, že neměl možnost poznat skupinu zdravotnických pracovníků nadšených pro práci, která není vždy veřejností doceněna. Nezapomeňme proto na odkaz z poznámek a slibu Florence Nightingale, setrvejme v zájmu o svoji práci, která nás uspokojuje a stále baví i přes negativní reakce některých klientů/pacientů, a nenechme se odradit.

Dovolte mi, abych za myšlenku uspořádat tuto akci vyjádřila poděkování kolegyním z ÚVN Praha, které se věnovaly organizování akce v Praze. Děkuji všem, které jsem mohla při organizování SestraFestu 2009 v Brně potkat a pracovat s nimi.

Eva Kvasnicová (za Brno)

 
  • tisk
  • předplatit si