Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

10 tisíc operací na Leksellově gama noži

Datum: 10. 7. 2009
Autor:

Maximálně šetrná miniinvazivní léčba chorobných ložisek nacházejících se v mozku – to je zásadní přínos Leksellova gama nože, který v Nemocnici Na Homolce funguje už 17 let.

Každoročně je jím ošetřeno cca 800 pacientů a během května 2009 zde byl proveden již desetitisící léčebný zákrok. „Pracoviště Leksellova gama nože v Nemocnici Na Homolce je světovou odbornou veřejností vnímáno jako špičkové – nové týmy v Americe či Asii jsou zaškolovány českými odborníky, v klíčových studiích jsou využívány české soubory nemocných, české zkušenosti jsou používány pro sestavování mezinárodních návodů pro používání radiochirurgie,“ komentuje významné výročí ředitel Nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý, MBA.

Při příležitosti desítitisícího léčebného ozáření proběhla 6. 5. 2009 v Nemocnici Na Homolce odborná celostátní konference, která shrnula dosavadní zkušenosti s touto léčbou a nastínila možnosti jejího dalšího rozvoje. Leksellův gama nůž lze využít k cílené radiační léčbě, tedy k místnímu ozáření ložiska, u více než 30 diagnóz, především nitrolebních zhoubných i nezhoubných nádorů, cévních abnormalit a k ovlivnění některých funkčních onemocnění centrální nervové soustavy. Ty vedou k poruchám hybnosti (například u Parkinsonovy nemoci), neztišitelným bolestem a určitým psychickým poruchám.

S rozvojem medicíny se okruh indikací pro léčbu gama nožem neustále rozšiřuje. Přístroj se využívá také při léčbě očních onemocnění, zejména očních nádorů, ale prověřuje se také účinnost radiochirurgie při léčbě pokročilého očního glaukomu. Miniinvazivní léčba na gama noži v mnoha případech nahradí riskantní otevřenou operaci anebo umožní vyléčit pacienty, u nichž otevřená operace vůbec není možná. Asi ve 20–30 % je léčba gama nožem použita v kombinaci s jiným léčebným postupem, kde by samotná operace buď nevedla k úplnému vyléčení, anebo je kombinovaný postup pro pacienta bezpečnější.

Část nemocných přichází ze zahraničí. Zajímavým fenoménem je zájem polských pacientů s diagnózou neurinomu akustiku (nádoru sluchového nervu). Ošetří se zde přibližně jeden takový nemocný týdně. Léčba gama nožem může být u většiny diagnóz provedena ambulantně.

(Z tiskových materiálů jš)

 
  • tisk
  • předplatit si