Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Dobrá onkologie se neobejde bez dobré paliativní péče

Datum: 10. 7. 2009
Autor: TZ

Onkologická klinika VFN a 1. LF UK a Onkologický ústav Na Pleši (dnes Institut onkologie a rehabilitace Na Pleši) získali po splnění požadovaných kritérií v roce 2006 ESMO akreditaci – ESMO Designated Centers of Integrated Oncology and Palliative Care. Tato pracoviště v rámci komplexní péče po určitou dobu paralelně poskytují nemocným, jejichž nádorové onemocnění medicína neumí zatím vyléčit, spolu s cílenou protinádorovou terapií i paliativní péči.

Vzhledem k tomu, že 85 % nemocných se léčí ambulantně, nastane u řady z nich situace, kdy je protinádorová léčba ukončena, protože není pro pacienta nijak přínosná. Nemocný, který není schopen pokračovat v paliativní terapii ambulantně, je většinou odkázán na péči spádového interního oddělení, hospice, domácí péče.

„Přestože to je již daleko za rámcem našeho komplexního onkologického centra,“ uvádějí představitelé obou pracovišť, „cítíme k našim nemocným stále závazek a rádi bychom se o ně postarali až do konce jejich života. Navázání úzké spolupráce s dalšími paliativními zařízeními je tedy podmínkou pro to, abychom se o naše nemocné dokonale postarali. Z tohoto důvodu zahajujeme tradici pravidelných seminářů s paliativní tematikou. Smyslem semináře je nejen navázat kontakty, získat nové odborné informace, ale také zmapovat potřeby a slabá místa v paliativní péči o onkologického pacienta. Onkologická klinika si uvědomuje, že zatím především prostřednictvím svých pacientů konzumuje služby hospicových zařízení i domácí péče. Ráda by proto nabídla pomocnou ruku v organizaci a podpoře této nelehké a málo oceňované práce ve spolupráci s nedávno založenou Českou společností paliativní medicíny a Českou společností klinické pastorační péče ČLS JEP. Doufáme, že to je další krok nutný k začlenění naší paliativní onkologické péče do již probíhajících evropských programů a aktivit.“

Konference v Orlandu

Za účasti 30 tisíc onkologů ze 100 zemí světa proběhla ve dnech 29. 5.–2. 6. v Orlandu (USA) konference organizovaná americkou společností klinické onkologie (American Society of Clinical Oncology – ASCO). Jde o největší mimoevropskou událost očekávanou onkology z celého světa, kde jsou každoročně přestaveny poslední výsledky onkologického výzkumu, nové postupy v diagnostice a léčbě včetně vizí do budoucnosti. Na konferenci byl jednoznačně určen směr dalšího vývoje experimentální a klinické onkologie. Byl přijat koncept personalizované (adresné) péče (Personalization of Cancer Care) o každého nemocného se zhoubným nádorem.

Prezident konference dr. Richard I. Schilsky ve svém úvodním projevu vysvětlil současný a budoucí význam „personalizované medicíny“. Pro rok 2030 předpověděl až trojnásobné zvýšení výskytu nádorových onemocnění na celém světě. Zdůraznil potřebu individualizace léčby pro každého nemocného a pro každý nádor („léčba na míru“) na základě molekulární (genové) charakteristiky nádorové choroby a genové výbavy každého pacienta. Personalizovaná (adresná) péče neznamená jen již dříve proklamovaný výběr správné léčby pro správného nemocného ve správnou dobu (the right drug, for the right person, at the right time), ale respektování osobnostní jedinečnosti každého nemocného ze všech pohledů. Dr. Schilsky zdůraznil nutnost individualizovaného přístupu v každém stadiu nádorové choroby (včetně terminálních fází choroby) a potřebu zlepšení paliativní péče. Individualizace léčby by měla vést v budoucnosti k významné redukci nákladů na léčbu. Výběr a zahájení léčby bez určení molekulárních biomarkerů nebude v budoucnosti možný a povede k ukončení „necíleného podávání cílené léčby“. Příkladem je laboratorní vyšetření K-Ras mutace u karcinomů konečníku a tlustého střeva před zahájením léčby. Bylo zjištěno, že u nemocných s nádorem, kde se vyskytuje uvedená genová porucha, je v současnosti používaná cílená molekulární léčba neúčinná (jde cca o 40 % nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku). Dr. Richard I. Schilsky uvedl, že správný výběr povede v USA k úspoře až 600 miliónů USD/rok v léčbě pokročilých nádorů tlustého střeva a konečníku.

Nejvýznamnější vybrané novinky pro klinickou praxi byly předneseny na plenárním zasedání. Novou nadějí pro ženy s biologicky nepříznivou formou karcinomu prsu (tzv. triple negativní nádor), kde je neúčinná hormonální léčba a anti-HER2 cílená léčba, je lék patřící do skupiny tzv. PARP inhibitorů (zamezuje opravě poškozené nádorové DNA), který je označován pracovním názvem BSI-201. Očekávané výsledky klinické studie hodnotící, tzv. zajišťovací (adjuvantní) chemoterapie podávané standardně po operaci časných nádorů tlustého střeva, neprokázaly přínos přidání cíleného léku inhibujícího novotvorbu nádorových cév bevacizumabu (který je účinný u pokročilého onemocnění) v časné fázi onemocnění.

Z nepřeberného množství dalších nových zjištění stojí za zmínku prokázaná účinnost antiHER2 terapie, cíleného podání rekombinantní monoklonální protilátky trastuzumabu, standardně užívané v léčbě karcinomů prsu, též u karcinomů žaludku.

Nová naděje svitla nemocným postiženým velmi agresivním kožním nádorem – maligním melanomem. Rozpoznání nových molekulárních struktur (bRAF mutace) vede k vývoji nových unikátních cílených léků, které, jak ukazují výsledky časné fáze klinických zkoušek, mají velmi slibný potenciál (PLX 4032).

TZ

 
  • tisk
  • předplatit si