Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Kongres pediatrů A dětských sester – VII. dny praktické a nemocniční pediatrie

Datum: 10. 7. 2009
Autor: Bc. Ludmila Frelichová; Eva Hůlková

Ve dnech 29.–30. května se v Regionálním centru v Olomouci konal Kongres pediatrů a dětských sester, VII. dny praktické a nemocniční pediatrie. Pořadatelem akce byly Česká pediatrická společnost ČLS JEP, Dětská klinika LF UP a FN Olomouc, Spolek lékařů ČLS JEP Olomouc a Sdružení Šance.

Letošního kongresu se zúčastnilo na 600 lékařů a 300 sester z celé České republiky. V rámci slavnostního zahájení promluvil prezident kongresu prof. MUDr. Vladimír Mihál, CSc., poté byla profesorovi Václavu Špičákovi předána medaile rektora Univerzity Palackého při příležitosti jeho významného životního jubilea a byla uvedena novinka nakladatelství Grada publishing – Pediatrie. Dále následoval odborný program rozdělený do bloků s konkrétní tematikou.

Sesterská sekce probíhala v pátek 29. května a druhý den měly sestry možnost vstupu na přednášky lékařské sekce.

První blok sekce dětských sester, který byl věnován hematoonkologii, uvedla doc. MUDr. Dagmar Pospíšilová, Ph.D., z Dětské kliniky v Olomouci edukační přednáškou o anémii u dětí. Sestry z dětské hematoonkologie v Olomouci, Plzni a Brně se podělily o zkušenosti v poskytování komplexní ošetřovatelské péče u dětských pacientů těchto oddělení. Slyšeli jsme kazuistiky, například o toxickém poškození kůže po podání vysokodávkovaného MTX u pacienta s ALL, o komplikované léčbě hemangiomu nebo o léčbě dítěte s histiocytózou. Druhý blok, nazvaný Další vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků, rozpoutal bouřlivou diskusi o kreditním systému, celoživotním vzdělávání sester a možnosti specializačního vzdělávání sester v ošetřovatelské péči v pediatrii, svými zkušenostmi se vzděláváním budoucích zdravotníků přispěli i pedagogové ze středních zdravotnických škol.

Na dotazy odpovídaly Mgr. Jaroslava Fendrychová z Katedry ARIP NCONZO Brno a Mgr. Jana Kameníčková z LF UP v Olomouci. Třetí blok nás seznámil se zajímavými tématy v rámci intenzivní péče v pediatrii, ať již to byla výměna tracheotomické kanyly, polytraumata u dětí či bazální stimulace nemocných v bezvědomí, ohlas měla také přednáška zabývající se tématem Syndrom třeseného dítěte, který spadá do specifické formy fyzického týrání dítěte.

V posledním bloku zazněly přednášky z různých oborů – oční vady, uspokojování potřeb dítěte v jeslích, zdravotní péče o děti cizince či rotavirová infekce u dětí. Na programu byly i dvě odborné přednášky o očkování proti HPV a pneumokokovým infekcím.

Přednesená témata byla jistě přínosem pro každého účastníka, což se projevilo i v četných diskusích nejen v rámci přednášky, ale i při osobních setkáních sester ve volných chvílích.

Bc. Ludmila Frelichová, Eva Hůlková, Dětská klinika FN Olomouc

Fota Egon Havrlant

 
  • tisk
  • předplatit si