Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Preventivní program Unplugged byl v ČR úspěšný

Datum: 10. 7. 2009
Autor: PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

Projekt EU-Dap „Implementation of European Drug Addiction Prevention trial at a population level“ vznikl před více než sedmi lety a byl realizován v letech 2002–2005 v rámci tříletého projektu podpořeného Evropskou komisí (EK). Účastnilo se jej 7 zemí EU, následně byl vyhodnocen a díky výsledkům bylo navrženo jeho pokračování, k němuž byly přizvány další 3 země, mezi nimi i ČR.

Vznikl tak projekt číslo A/790627 – EUDAP2 – „Implementation of European Drug Addiction Prevention“. Jádrem preventivního programu Unplugged, vycházejícího z modelu sociálního vlivu, je systematický trénink sociálních dovedností (life skills), spojený se základním edukativním programem v oblasti primární prevence. Školám se tak nabízí kvalitní, ověřená a především systematická primární prevence společně s proškolením pedagogických pracovníků a předáním zaštiťující metodiky k celé prevenci.

Cílem projektu bylo ověření možností implementace modelu primární prevence Unplugged s důrazem na oblast užívání návykových látek v podmínkách vybraných základních škol. Dále šlo o ověření efektivity tohoto modelu pro oblast užívání návykových látek a o to, zjistit personální, materiálovou a finanční náročnost implementace modelu v podmínkách běžných ZŠ a jeho součinnost s tzv. minimálním preventivním programem. Řešitelským pracovištěm je Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK v Praze. Projekt je financován EK a kofinancován z rozpočtu MŠMT ČR a rozpočtu Středočeského a Zlínského kraje a Grantové agentury ČR (GAČR č. 406/09/119).

Hlavní výsledky

Preventivní modul Unplugged byl v rámci tříletého projektu pilotně realizován ve vybraných 6. třídách základních škol v ČR. Z výsledků srovnání experimentální a kontrolní skupiny vyplývá, že program je efektivní, podařilo se statisticky významně snížit užití tabáku v posledním měsíci, nárazové pití (binge drinking), opilost v posledním roce, celoživotní prevalenci užití konopných drog, užití konopných drog v posledním roce, užití konopných drog v posledním měsíci, zkušenost s rozpustidly v posledním měsíci, celoživotní zkušenost s barbituráty, celoživotní prevalenci užití alkoholu spolu s konopnými drogami. S dalšími návykovými látkami nemají žáci ve věku 13–15 let takovou zkušenost.

V ČR vyšly výsledky programu nejlépe ze všech zemí, kde byl evaluován (Belgie, Švédsko, Itálie, Španělsko, Rakousko, Řecko aj.). Podle prvních výsledků jde o nejúspěšnější a nejefektivnější preventivní program všeobecné specifické primární prevence užívání návykových látek v Evropě. V rámci pilotní implementace byl z výsledků evaluace procesu vytvořen zcela nový koncept tzv. krajských center prevence, která představují slibnou alternativu pro budoucí rozvoj a systémové změny v oblasti organizace, řízení a kontroly primární prevence v ČR. (Více informací o projektu lze získat na: www.adiktologie.cz, www.eudap.net, www. eudapfaculty.net.)

Doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN

 
  • tisk
  • předplatit si