Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2010

Světový den ledvin. Příspěvky pro širokou veřejnost

Datum: 3. 5. 2010
Autor: chva, val

Ve čtvrtek 11. března měli zájemci na mnoha místech České republiky mož­nost nechat se vyšetřit na přítomnost bílkoviny a kreatininu. Vyšetření pro­bíhala v rámci pátého Světového dne ledvin, který byl v ČR letos organizován společně Českou nadací pro nemoci led­vin a Českou nefrologickou společností. Jeho cílem je zvyšovat informovanost odborné, ale především laické veřejnos­ti o chorobách ledvin a jejich prevenci.

Světový den ledvin probíhá ve 100 zemích na 6 kontinentech a kaž­dý rok má nějaké hlavní téma. Letošním tématem byl vztah mezi diabetem a chronickým onemocněním ledvin. Motto pro veřejnost znělo: Chraňte své ledviny - věnujte péči své cukrov­ce a krevnímu tlaku!

V České republice je odhadem asi 5 % obyvatel s významně sníženou filtrační funkcí ledvin. Tito nemocní mají zvýšené riziko onemocnění srd­ce a cév a jsou také ohroženi vývojem selhání ledvin, které vyžaduje náhra­du jejich funkce dialýzou či transplan­tací. Nejčastější příčinou chronické­ho selhání ledvin je diabetes. Jak na­růstá počet pacientů s diabetem, roste i počet těch, kteří mají diabetickou nefropatii již ve stadiu selhávání ledvin - podle statistik je dokonce každý druhý pacient na dialýze diabetik a úmrt­nost dialyzovaných diabetiků je vyšší než dialyzovaných nediabetiků

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA, přednosta Interní kliniky FN Motol a předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP mj. uvedl na tiskové konferenci 10. března, že diabetická nefropatie je důsledkem vy­sokých glykémií a neléčena vede ne­odvratně k selhání ledvin a ke smrti. Časná stadia jsou však dobře rozpo­znatelná a léčitelná.

Závěrem tiskové konference ape­loval děkan 1. LF UK prof. MUDr. To­máš Zima, DrSc., na celou populaci, aby lidé měli žádali pravidelně úplně běžná, nepříliš nákladná vyšetření na cukr, kreatinin apod. Apeloval také do řad lékařů - upozornil, že mnozí vyšet­ření nedostatečně indikují a u pacientů nejsou vyšetřovány všechny paramet­ry, které podle doporučení odborných společností vyšetřovány být mají. Řekl, že ani diabetes, ani chronické onemoc­nění ledvin, zpočátku nebolí, ale mají velmi závažné komplikace. Časná dia­gnostika je levná, nebolestivá, nezatě­žující a umí onemocnění odhalit nato­lik včas, že je ještě dobře léčitelné.

Tyto informace má a reaguje na ně také společnost BAXTER CZECH, která se věnuje mj. i pacientům se selháním ledvin, jimž poskytuje špičkovou tech­niku (přístroj pro automatizovanou peritoneální dialýzu - cycler) a spotřební materiál (vaky s nejširším portfoliem dialyzačních roztoků na trhu).

Světový den ledvin tato společ­nost podpořila edukačními materiály pro návštěvníky Dne otevřených dveří, který byl připraven v řadě dialyzačních center. Edukační materiály, kte­ré nemocným srozumitelně vysvět­lí základní funkce ledvin, co se děje, když ledviny selžou a jaké jsou mož­nosti léčby, jsou nedílnou součástí in­formací pro širokou veřejnost. Je tře­ba si uvědomit, že lidé trpící selháním ledvin mají právo učinit informované rozhodnutí o jejich vlastní léčbě. Řa­du základních informací laická veřej­nost vůbec nemá, například to, že i při selhání ledvin je možné léčit se doma metodou peritoneální dialýzy. Peritoneální dialýza je prokázanou efektiv­ní metodou náhrady funkce ledvin pro většinu nemocných a její přidanou hodnotou je možnost být léčen doma.

Chva, val

 
  • tisk
  • předplatit si