Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2011

Sledování dekubitů na národní úrovni – metodika prevalenčního šetření

Datum: 2. 5. 2011
Autor: Bc. Kajetánka Ternbachová

V březnovém čísle Florence vyšel článek Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče. Ráda bych na tento článek navázala a více přiblížila, jak toto sledování probíhá.

Metodika prevalenčního šetření je méně nákladná a snáze proveditelná než metoda incidenční, která vyžaduje stálý a tedy více nákladný a personál zatěžující sběr dat. Metodika šetření dekubitů doporučuje provádět šetření 4krát do roka v konkrétně stanovený den a hodinu. K tomuto časovému okamžiku se pak vztahují všechny informace o vyhodnocení rizika i zjištěných dekubitech.

Postup při sběru dat a vyhodnocení

Pokud se zdravotnické zařízení rozhodne pro šetření dekubitů, je nutné před zahájením prvního šetření udělat následující kroky.

Sestavení týmu

Do tohoto týmu patří koordinátor sběru dat (koordinuje sběr informací ze všech oddělení, poskytuje metodické informace všem zapojeným pracovníkům, je odpovědný za poskytnutí správných podkladů o organizační struktuře a za včasné a správné vložení dat do aplikačního softwaru – ASW), a editor nemocnice/ /pracoviště (zajišťuje sběr údajů za celou nemocnici/pracoviště a vkládá údaje do ASW za celou nemocnici/pracoviště).

Zaškolení týmu

Výše uvedený tým musí být vyškolen v metodice, ve vyplňování sběrných formulářů a v práci s ASW. Při školení je kladen důraz na správné používání modifikované škály predikce rizika dle Nortonové a na správné vyhodnocení stupně dekubitu dle Hibbsové.

Zpracování a import číselníku or­ganizační struktury poskytovatele

Údaje jsou sbírány za jednotlivá oddě- lení (pracoviště). Z hlediska metodiky výpočtu ukazatelů je důležitá odbornost pracoviště, protože výpočty jsou prováděny mimo jiné i za 4 agregované skupiny pracovišť (akutní standardní lůžka chirurgického a interního typu, lůžka intenzivní péče a lůžka následné péče). Jednoznačná identifikace pracoviště je zajištěna doplněním IČP a kódu odbornosti, používaným v metodice VZP k názvům jednotlivých pracovišť. Takto vzniklý číselník pracovišť se před sběrem dat importuje do ASW. Poté může následovat samotné šetření, které má také daný postup.

Záznam informací o pacientech na pracovištích

Uvádějí se počty pacientů nad 18 let, hospitalizovaných v okamžiku šetření na šetřených pracovištích.

Sběr údajů o všech pacientech, kte­ří byli vyhodnoceni jako rizikoví

Sbírají se údaje na všech šetřených pracovištích u pacientů s věkem 18 let nebo vyšším. Vybírají se všichni pacienti s dekubitem a všichni pacienti bez dekubitu, u kterých byl součet bodů rozšířené stupnice dle Nortonové 25 a méně. U těchto pacientů se povinně vyplňuje ID (identifikace) pacienta (prvních 6 znaků RČ), pohlaví, věk, ID pracoviště, součet bodů rizika dle modifikované škály dle Nortonové a nepovinně nejvýznamnější diagnóza ve vztahu k riziku.

Sběr údajů o výskytu dekubitu(ů) u pacienta

I zde platí, že se sbírají údaje na všech šetřených pracovištích u pacientů s věkem 18 let nebo vyšším, u kterých se v době šetření vyskytuje dekubitus. Pro každý dekubitus je proveden samostatný záznam. Proto u pacientů s více dekubity je provedeno tolik záznamů, kolik dekubitů v termínu šetření je u pacienta identifikováno. Z hlediska metodiky výpočtu ukazatelů je důležité uvést místo vzniku dekubitu (zda vznikl na šetřeném nebo jiném pracovišti nebo zda byl pacient s tímto dekubitem přijat do nemocnice), stupeň postižení tkání s použitím škály dle Hibbsové, anatomická lokalizace dekubitu, dále se uvede hlavní diagnóza jako příčina dekubitu a nepovinně lze vyplnit velikost dekubitu.

Pořízení všech výše popsaných údajů do ASW

ASW poskytuje možnost vložit údaje editorům nemocnice/pracovišť prostřednictvím webového rozhraní a zajišťuje základní logické kontroly správnosti vkládaných údajů.

Zpracování a vyhodnocení dat

NRC zajistí s využitím ASW ke každému termínu šetření všechny potřebné výpočty primárních i odvozených ukazatelů a výpočty standardizace vybraných ukazatelů, které jsou pak také označeny jako standardizované. ASW poskytne výstupy vybraných výpočtů ve formě ukazatelů za jednotlivá oddělení, skupiny oddělení, poskytovatele a referenční hodnoty za celou databázi. Dále poskytuje výpočty stejných ukazatelů v agregaci více šetření v průběhu jednoho roku.

Příště: Zpracovávání výstupů a jejich publikace

Bc. Kajetána Ternbachová, projektová managerka Šetření dekubitů na národní úrovni, NRC, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si