Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2011

Stížnost aneb příliš dobré srdce sestry

Datum: 2. 5. 2011
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Marek Dvořák

Stížnost: Z dopisu řediteli nemocnice

Vážený pane řediteli, ve Vaší nemocnici je hospitalizován náš syn Jiří. Postup při vyšetření byl dobrý a nemáme vůči němu žádné připomínky. Lékaři i některé sestry se chovají k pacientům i rodičům tak, že jim za to náleží poděkování, což tímto činím.

Pan doktor (XY) manželce řekl, že vyšetřením bylo u našeho syna zjištěno zhoubné onemocnění uzlin. Nebyl jsem u toho, ale určitě to nebylo šetrné s ohledem na to, že matce také řekl, že jí dítě umře. Manželka plakala, a když odcházela, tak jí na chodbě sestra dala nějaké prášky a vodu na zapití. Manželka přišla domů, celá se třásla, brněly jí ruce a bylo jí na zvracení. Protože se to nelepšilo, zavezl jsem ji autem k obvodnímu lékaři, který sdělil, že to je asi po těch práškách, co dostala od sestry, a protože nevěděl, co to bylo, tak jí nic nedal. Manželka celou noc nespala, bylo jí špatně. Tak jsem ráno zašel do nemocnice, abych zjistil, co to bylo za prášky. Doktor řekl, že manželce nic nepředepsal a nic jí nedal. Nikde nebylo napsáno a nikdo nevěděl, co vlastně manželka dostala. Sestru se podařilo sehnat až v odpoledních hodinách. Když jsem se jí ptal, jaké prášky manželce dala a proč, odpověděla, že manželce dala lék na uklidnění a to že prý může.

Vážený pane řediteli, měl jsem za to, že Vaše nemocnice je akreditovaná a ne nemocnice, kde si každý dělá, co chce, kde sestra ordinuje, co chce a komu chce. Zajímalo by mě také, kdo prášky ordinované a podávané sestrou platí. Žádám o přešetření této trestuhodné záležitosti, žádám o potrestání a vyhazov sestry, která si nic jiného nezaslouží a po poradě s mým právníkem zvolím další postup včetně medializace této skandální události.

Názor právníka

Skutkový stav

Při šetření bylo zjištěno, že ošetřující lékař matku velmi citlivě poučil o zdravotním stavu dítěte, podrobně vysvětlil zjištěnou diagnózu lymfomu a vysvětlil další léčebný postup. Přitom také upozornil na závažnost zjištěného stavu. Podle svědků byla reakce matky pochopitelná, ale poněkud výjimečná. Sestra skutečně vyšla na chodbu za matkou, snažila se ji uklidnit a skutečně jí podala jednu tabletu Lexaurinu, který sama někdy užívá.

Je nepochybné, že sestra jednala empaticky, bona fide neboli v dobré víře, že pacientce pomáhá. Je však skutečností, že sestra překročila svoji pravomoc, když ve zdravotnickém zařízení, kde je zaměstnána jako sestra u lůžka, bez vědomí lékaře a bez jeho ordinace podala lék. A to osobě, o jejímž zdravotním stavu neměla žádné informace a která nebyla pacientkou nemocnice.

Velkou chybou také bylo, že o podaném léku nebyl nikde proveden záznam a také, že o podání léku nebyl nikdo informován. Lexaurin dostala matka, proto nebyl záznam v dokumentaci dítěte a matka kartu neměla, neboť nebyla léčena. Je více než diskutabilní tvrzení manžela, že podáním l tbl. Lexaurinu došlo ke zhoršení zdravotního stavu matky. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze mít za to, že podáním 1 tbl. Lexaurinu nedošlo k žádné škodě na zdraví osoby, které byl Lexaurin podán.

Řešení nemocnice

Po opakovaném obtížném jednání otec dítěte připustil, že sestra jednala ve snaze zmírnit utrpení matky. Trval však na tom, že překročila svoji pravomoc a požadoval potrestání. Netrval však již na tom, aby nemocnice s danou sestrou ukončila pracovní poměr. Věc byla řešena osobním jednáním se sestrou, která svoji chybu uznala. Dostala vytýkací dopis a byla potrestána snížením osobního ohodnocení na tři měsíce. Zvažováno bylo i její přeložení na jiné pracoviště.

Řešení incidentu na poradě sester

Problém byl pak ještě řešen na provozní poradě sester, kde byl kladen důraz na povinnost poskytovat ošetřovatelskou péči nejen na vysoké odborné úrovni, s pochopením pro oprávněné požadavky pacientů a jejich doprovodu, ale za přísného dodržení obecně závazných předpisů, předpisů interních a standardů ošetřovatelské péče.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Marek Dvořák

 
  • tisk
  • předplatit si