Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2011

„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb.

Datum: 4. 7. 2011
Autor: Jarmila Škubová

V polovině června letošního roku ukončila pracovní komise MZ ČR první kola jednání nad návrhy velké novely zákona č. 96/2004 Sb. Do konce roku 2011 bude připraveno paragrafované znění, které v příštím roce projde legislativním procesem a plánovaná účinnost zákona je k 1. 1. 2013.

„Devadesátšestka“, která po sedm let rámcovala praxi sester, byla ve své době tím nejlepším, co mohly české sestry mít. Podle jejích zákonných norem vznikl a fungoval registr zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a hostujících osob, obsahovala pravidla pro celoživotní vzdělávání, byl specifikován a zpřesněn výkon povolání. Ve své době moderní zákon však časem začal stárnout a posléze se stal brzdou vývoje ošetřovatelství. Proto nastal čas novelizovat jej. Nejprve to byla tzv. malá novela (č. 105/2011 Sb.), která nabyla účinnosti 22. dubna letošního roku. Ta hlavně změnila délku registrace, ale podmínky pro registraci zůstaly stejné, provedla změny týkající se např. zvýšení kompetencí zdravotnického asistenta, celoživotního vzdělávání a další změny, kupříkladu vložení výjimky ze zákona.

Pár slov o pracovní komisi

Současně už se ale pracovalo na velké novele. Pracovní komise zřízená při ministerstvu zdravotnictví aktivně kontaktovala ošetřovatelský terén. Jejím smyslem bylo identifikovat problémové oblasti ve zdravotnictví při poskytování péče NLZP a ve spolupráci s dalšími odborníky hledat v široké diskusi shodu, která by se měla přenést do praxe. Od letošního května byly zřízeny tzv. kulaté stoly pro setkávání členů komise se zástupci managementu zdravotnických zařízení v krajích. Během těchto setkání byly probírány a diskutovány změny zákona, které by měly sladit podmínky výkonu profese nelékařů a jejich vzdělávání se současným zdravotnickým systémem a které by umožnily lépe vyjít vstříc potřebám pacientů.

Jaké změny byly navrženy? (Vycházíme ze sdělení tajemnice pracovní komise MZ ČR Mgr. Aleny Šmídové, tak jak bylo předneseno na v pořadí třetím kulatém stole 19. května v Brně před zástupkyněmi managementů nemocnic Jihomoravského kraje).

Které oblasti bylo třeba řešit?

Kompetence NLZP;

kvalifikační vzdělávání v souladu s připravovanou úpravou školské legislativy (MŠMT);

úpravy v počtu zdravotnických profesí;

registr a registrace zdravotnických pracovníků;

výkon povolání bez odborného dohledu a s odborným dohledem;

specializační a celoživotní vzdělávání;

fnancování specializačního vzdělávání;

sankční opatření v případě akreditovaných pracovišť;

zpřesnění a zjednodušení znění zákona;

definování role profesních organizací.

Nejvýznamnější návrhy, které byly transformační komisí přijaty:

• Zrušení institutu výkonu povolání pod odborným dohledem. Celoživotní vzdělávání ovšem zůstane povinností pro všechny NLZP a povinností zaměstnavatele o ně u svých zaměstnanců pečovat. Registr NLZP bude bez vazby na výkon povolání bez odborného dohledu. První registrace proběhne na základě získání odborné způsobilosti. Po třech letech bude následovat její obnova při splnění podmínky výkonu povolání a celoživotního vzdělávání. Kredity budou zrušeny, místo nich bude stanoven minimální počet hodin věnovaných celoživotnímu vzdělávání, které budou pro obnovu registrace vyžadovány. S tím souvisí i zrušení vyhlášky o kreditním systému. Zrušení zkoušky a zkušební komise k vydání osvědčení pro výkon povolání. Zákon bude formulovat, že zaměstnavatel bude mít možnost úpravy „adaptačního období“ podle toho, odkud a po jak dlouhé době bude NLZP přicházet.

Zrušení vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech. Tato vyhláška jako legislativní norma nebyla vhodná, protože de facto dublovala výčet činností, které určuje zaměstnavatel. Do budoucna bude plně dostačující definice činnosti absolventů v národních rámcových vzdělávacích programech a rozšířený obsah dosud definovaných činností v zákoně. Je i návrh, aby tento seznam činností byl vydán jen jako materiál doporučující, např. jako metodický pokyn ve Věstníku MZ ČR.

Zřízení Komory NLZP. V době konání Kulatého stolu nebylo dořešeno, zda je žádoucí povinné členství.

Změna struktury ošetřovatelského týmu. Základní osa: sanitář – zdravotnický asistent – všeobecná sestra. Je navrženo ukončení vzdělávání profese ošetřovatele/ky.

Definice kategorií zaměstnanců v ošetřovatelství: sanitář pro obslužné činnosti, zdravotnický asistent pro základní ošetřovatelskou péči, všeobecná sestra bakalářka, sestra Mgr. nebo specialistka pro specializované činnosti, sestra PhDr., Ph.D. - pedagog, vědec. U ostatních NLZP: obslužné činnosti, „asistence“, odborná kvalifikace, VŠ – specialista, VŠ – pedagog, vědec.

• Studium všeobecné sestry. Je navrženo odstranění dvoukolejnosti vzdělávání, bude ponechán pouze výstup s bakalářským stupněm vzdělávání.

• Další související úpravy. Bude přepracována koncepce ošetřovatelství a porodní asistence, proběhne modernizace kurikul a sylabů vzdělávacích a studijních programů. Vzniknou národní rámcové vzdělávací programy pro všechny obory. Dojde k přehodnocení specializačního vzdělávání a přehodnocení činnosti NLZP.

Text a foto Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si