Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2012

Co přinesl nový zákon záchranářům? (IV. díl)

Datum: 5. 11. 2012
Autor: Bc. Drahomír Sigmund
Co přinesl nový zákon záchranářům? (IV. díl)

 

Další pravděpodobně dobře myšlenou věcí, v níž však pro ZZS spatřuji opět veliký problém, je ustanovení § 30, pro změnu odst. 3, který uvádí: „Pacient se smyslovým nebo tělesným postižením, který využívá psa se speciálním výcvikem, má právo s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav na doprovod a přítomnost psa u sebe ve zdravotnickém zařízení, a to způsobem stanoveným vnitřním řádem tak, aby nebyla porušována práva ostatních pacientů, nestanoví-li jiný právní předpis jinak; to neplatí, jde-li o osoby ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence. Psem se speciálním výcvikem se pro potřeby věty první rozumí vodicí pes nebo asistenční pes.“ 

 

I přesto, že jsou tito psi mnohdy daleko čistější než někteří transportovaní pacienti, stále je to zvíře, které dle mého úsudku do sanitního vozidla ZZS nepatří. Pacient se smyslovým nebo tělesným postiženým by jej ani po dobu transportu neměl potřebovat, neboť mu všechny potřebné úkony zajistí asistence posádky vozidla záchranné služby. V sanitním vozidle nebude asistenční pes svého „páníčka“ ani bezpečně převádět přes cestu, ani mu nebude podávat papuče nebo mobil.

Naopak. Může ve vozidle, a to nejen v případě dopravní nehody, nadělat veliké problémy. Není jej ani jak upoutat pro bezpečný transport. Dobře víme, že tito psi mívají váhu i přes 30 nebo 40 kilogramů, a tak by se v případě dopravní nehody stali nebezpečím jak pro převáženého pacienta, tak i pro zdravotnickou část posádky vozidla ZZS.

A co když pacient v kritickém zdravotním stavu, který bude vyžadovat resuscitaci, nebo se do něj během transportu dostane? Jak bude posádka se psem ve vozidle resuscitovat? Nebude je pes v obavě o pána napadat? Zcela jistě ano. O tom, že bude záchranářům překážet, ani nemluvě. Co s ním udělají? Dají jej ven z vozidla a někde uváží? To by byla ztráta času nutného pro ošetření pacienta. A co když se pes během této doby ztratí nebo uteče? Kdo bude platit škodu? Otázek mnoho a rozumné odpovědi žádné.

Dalším aspektem je hygienické hledisko. Hygienická stanice by musela ZZS v hygienicko-epidemiologickém řádu dopředu schválit, jak postupovat při přepravě asistenčního psa a po ní. Zdali odstavit vozidlo a provést následnou celkovou dezinfekci jako v případě transportu pacienta s infekčním onemocněním, či stanovit jiná pravidla očisty a dezinfekce. Mohlo by se tedy s největší pravděpodobností stát, že po transportu pacienta s asistenčním psem by byla posádka s vozidlem vyblokována ze směny do doby, než by provedla patřičné úkony očisty a dezinfekce. I přesto, že klasik ve filmu říká: „To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou,“ je v reálném životě potřeba postupovat obezřetně.

Ani ne všechny nemocnice jsou ochotny asistenční psy s pacientem přijmout. Uvádějí například, že „zákon hovoří o právech pacientů, ovšem za předpokladu, že to povoluje vnitřní řád nemocnice“. Co bude posádka záchranné služby se psem dělat poté, co nemocnice převezme pouze pacienta? I nemocnice, které již veřejně vyjádřily ochotu asistenční psy tolerovat, mají podmínku, že v žádném případě nebude zdravotní personál tato zvířata venčit, krmit a jinak obsluhovat. Opět asi dobrý úmysl, který ovšem opět posádky ZZS vystaví problematickým až neřešitelným situacím. Proto si myslím, že také toto ustanovení nám zhorší podmínky výkonu naší služby. Za porušení ustanovení zákona ze strany poskytovatele služby, tedy pokud asistenčního psa záchranka s pacientem do vozidla nevezme, hrozí v tomto případě také pokuta až ve výši 100 tisíc korun.

A teď malá souhra okolností, které také mohou na výjezdu nastat. Pacient cizinec se smyslovým postižením, který si požádá o přítomnost osoby blízké, o přítomnost asistenčního psa a překladatele. Suma sumárum 1 pacient + 1 osoba blízká + 1 překladatel + 1 pes. Posádka ZZS v tomto případě může vozidlo předat postiženému s doprovodem a vrátit se na svoji základnu autobusem nebo vlakem. V lepším případě může pacienta s doprovodem hodným sultána odvézt řidič vozidla ZZS. Zbytek zdravotnické posádky se ale do vozidla už opravdu nevejde.

Bc. Drahomír Sigmund

 
  • tisk
  • předplatit si