Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2012

Pardubice jubilejně ve znamení hojení ran

Datum: 5. 3. 2012
Autor:

Největší, nejznámější a letos jubilejní vzdělávací akce k problematice hojení ran v České republice, kongres Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů, proběhla již podesáté koncem ledna v Pardubicích. Uspořádala ji tradičně Česká společnost pro léčbu rány ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice a Pardubickou krajskou nemocnicí.

Florence se i letos této akce zúčastnila v roli mediálního partnera a zároveň jako médium, které má ambice čtenáře průběžně informovat o novinkách v péči o pacienty s ranami. Připomeňme si však nejprve nejcharakterističtější rys tohoto kongresu, a tím je jeho multidisciplinárnost. Je určen pro lékaře z praxe, chirurgy, dermatology, angiology, geriatry, diabetology, internisty a lékaře ostatních oborů, kteří se zabývají léčbou rány. Dále pro sestry jak z ambulantních i lůžkových zařízení, tak domácí péče.

Okruhy přednášek zahrnující nové poznatky o problematice léčby ran se týkaly konkrétně celé řady nových materiálů a atypických postupů při hojení. Řešila se spolupráce v týmu, infekce v ráně, onemocnění periferních cév jako etiologického faktoru (chirurgické a konzervativní řešení), hovořilo se o chronické žilní insuficienci, dekubitech, diabetické noze, popáleninách, faktorech ovlivňujících hojení ran. Satelitně proběhly workshopy k jednotlivým tématům, k novinkám v moderních terapeutických obvazech, byly předneseny kazuistiky. V závěru vyjádřil své uspokojení z kongresu uznávaný odborník na hojení ran a duchovní otec akce MUDr. Ivo Bureš. Uvedl, že počet účastníků v letošním jubilejním ročníku oproti loňskému vzrostl, a to v době, kdy všeobecně zájem zdravotníků o vzdělávání klesá. Na druhé straně ho nepřekvapilo, že kongres má stále co nabízet v oblasti odborné. V průběhu kongresu vedle českých a slovenských specialistů přednesli svá sdělení i špičkoví odborníci z Velké Británie a Polska.

Účastníci dokázali zaplnit kongresový sál a současně i několik učeben, kde probíhaly workshopy
Jeden ze zakladatelů a nejvýraznějších osobností kongresu prim. MUDr. Ivo Bureš, Geriatrické centrum Pardubické krajské nenocnice, a. s., člen předsednictva výboru ČSLR
Na kongresu se potkaly sestry z osmi agentur domácí péče z celé ČR. Na snímku zástupkyně čtyř z nich

Česká společnost pro léčbu rány (ČSLR) byla založena v roce 2001 jako občanské sdružení. ČSLR má za cíl sdružovat zdravotníky (včetně lékařů a sester) řady profesí, kteří pečují o rány, zejména chronické. Cílem společnosti je podílet se na komplexním řešení problému hojení rány, zlepšovat kvalitu péče o nemocné s chronickými ranami v nemocniční i v ambulantní péči, včetně domácí péče, podílet se na tvorbě odborných standardů péče o nemocné s chronickými defekty, na edukaci, výuce a organizaci školicích a vědeckých akcí s důrazem na meziprofesní a mezioborovou komunikaci.

Členskou základnu společnosti v současné době tvoří 510 členů, kteří se rekrutují z různých oborů zdravotnictví – z chirurgických oborů, dermatovenerologie, geriatrie, interních oborů včetně diabetologie, angiologie a dalších. Od roku 2002 pořádá společnost každoroční dvoudenní celorepublikový kongres s mezinárodní účastí. Pod záštitou ČSLR jsou pořádány také nejrůznější kursy i semináře (viz www.cslr.cz). Od roku 2003 ČSLR spolupracuje s její evropskou obdobou, organizací EWMA (European Wound Management Association). Výše zmíněné organizace se spolu podílely na organizaci 16. konference EWMA konané v Praze v r. 2006 a také na mezinárodním projektu Leg Project Ulcer. Prostřednictvím aktivity Hojení 21, kterou organizuje Česká společnost podpory zdraví, pomáhá ČSLR při edukaci jak zdravotníků, tak zejména laických i profesionálních pečujících a nemocných.

 
  • tisk
  • předplatit si