Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

FARG – záchranná aneb jak studenti pomáhají

Datum: 2. 9. 2013
Autor: Bc. Michaela Endrlová

V dubnu 2007 jsme jako skupinka sedmi studentek SZŠ a VOŠ Havlíčkův Brod začaly pořádat pravidelné schůzky, na kterých jsme se seznamovaly se zásadami první pomoci, Ženevskými úmluvami a možností poskytování pomoci lidem s postižením. O dva roky později jsme založily občanské sdružení FARG – záchranná (z angl. First Aid and Rescue Group), jehož hlavní náplní činnosti jsou témata týkající se první pomoci, sebeobrany a prevence pohlavně přenosných onemocnění. Dnes, po téměř šesti letech existence, má naše základna 50 aktivních členů a několik dalších desítek lidí, kteří s námi spolupracují nebo se podílejí na činnosti. Členská základna se z Havlíčkova Brodu, kde naše činnost začala, rozrostla i do Brna, Pardubic a italského Milána. 

Když jsme jako šestnáctileté studentky začínaly, bylo naším cílem vzdělávat v problematice první pomoci nejen sebe navzájem, ale přimět ke spolupráci i další studenty. Uspořádaly jsme proto oficiální nábor, z něhož vzešlo 30 nových členů našeho sdružení. Prvním naším projektem byl celoroční kurz první pomoci, který je dodnes součástí programu každé nové náborové generace. Protože jsme neměly dostatek peněz na kurzy, které pořádaly jiné organizace, čerpaly jsme vědomosti samostudiem z knih, z výuky na zdravotnické škole a konzultacemi s odbornými pedagogy této školy. Výrazně nám také pomohli lidé, kteří už měli zkušenosti z jiných organizací a zdravotnických asistencí.

Po několika měsících fungování naší organizace jsme si stále více uvědomovaly, jak těžké je zaujmout naše vrstevníky, a proto jsme uspořádaly cvičení na lyžařské sjezdovce, jehož tématem byly nehody lyžařů a lavinové nebezpečí, které vedl čekatel Horské služby. Výrazným mezníkem v naší činnosti bylo metodické cvičení START, kterého se zúčastnili profesionální i dobrovolní hasiči, příslušníci městské policie, kynologové a jako zdravotnický tým i naše skupina studentů. V roce 2009 jsme navázali kontakt s italskými záchranáři, kteří za několik měsíců přijeli do ČR na stáž, při které se seznámili nejen s IZS ČR, ale i s památkami a českou kulturou. Vyvrcholením celé stáže bylo společné cvičení, při kterém jsme otestovali naše znalosti první pomoci. V té době jsme již měli v týmu certifikované maskéry, a snad i díky tomu, že se jejich práce Italům zalíbila, pozvali nás na odbornou stáž do Švýcarska a Itálie. Během ní jsme si udělali představu o činnosti záchranné služby v Itálii a především o odborných postupech v přednemocniční péči tak, jak ji praktikují italští záchranáři. Ve stejném roce se z naší skupiny stalo občanské sdružení a tak jsme cvičení IZS Kraje Vysočina ČEPRO již organizovali jako FARG – záchranná, o. s. V následujících dvou letech jsme pak zajišťovali maskéry a figuranty ještě na dalších dvou cvičeních IZS (jednou na téma požár v ubytovně a podruhé srážka vlaků).

Od roku 2010 jsme začali organizovat výuku sebeobrany na SZŠ a VOŠ Havlíčkův Brod, pořádali jsme besedy na téma HIV, partnerské vztahy a problematika antikoncepce. Pro naše členy a některé pedagogy školy se konal i maskérský kurz a většina našich členů absolvovala kurz lezení na umělé stěně.

Od roku 2011 se do našeho seznamu pravidelných činností přidaly i 24-EMS (což jsou cvičení, při kterých jsou zdravotnické týmy 24 hodin v pohotovosti připraveny reagovat na simulované výzvy tísňového volání, popř. jako laici poskytnout první pomoc). Na organizaci těchto cvičení se podílejí i studenti oboru Zdravotnický záchranář z Pardubic a Brna, kteří nyní tvoří dvě naše nové základny.

Dnes studuje většina zakládajících členů sdružení vysoké školy se zdravotnickým zaměřením a cílem FARG – záchranná, o. s., zatím ještě tvořeného z větší části studenty, je udržení a kvalitativní vývoj projektů a činností, které za posledních šest let vznikly. Kromě výše zmíněných akcí, které jsme pomáhali organizovat nebo sami pořádali, se pravidelně podílíme i na organizaci soutěže v první pomoci pro základní školy v Hlinsku v Čechách, zajišťujeme zdravotnické asistence na Czech Adventure Race, turnajích karate v Humpolci a Ledči nad Sázavou, terénním triatlonu X-Terra Melechov, festivalu FoodParade Praha a mnoha dalších.

Na základě pozitivních výsledků jedné z letošních bakalářských prací, která se zabývala účinností edukačních metod našeho sdružení, bychom chtěli zažádat o akreditování některých našich kurzů. Tím bychom mohli našim členům nabídnout ještě více aktivit a zároveň uplatnění v oblasti výuky první pomoci, o kterou je stále zájem.

Bc. Michaela Endrlová, traumacentrum Liberec

 

 
  • tisk
  • předplatit si