Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2014

Máme poševnímu prostředí pomáhat, nebo škodit?

Datum: 5. 5. 2014
Autor: Doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.

Výtok je v současné době asi nejčastějším gynekologickým onemocněním. Po zařazení naprosté většiny přípravků určených k jeho léčbě do skupiny volně prodejných léčiv mají ženy možnost léčit se samostatně, bez konzultace s lékařem. Většina žen tuto změnu přijala s povděkem a již při pouhém náznaku problému v intimní oblasti vyrazí do lékárny. A tak počet prodaných antimykotik a dezinfekčních prostředků s více či méně účinnými složkami utěšeně narůstá. K velké radosti výrobců a prodejců, ale již k menší radosti gynekologů.

Ženy za nimi totiž většinou přicházejí až ve chvíli, kdy žádný zakoupený lék nepomohl a potíže přetrvávají. Za tu dobu se jim podařilo totálně rozvrátit poševní prostředí a jeho přirozenou obranyschopnost prakticky zničit. A teď chtějí po svém lékaři, aby to dal do pořádku. Na řadu tak přijde další kolo, tentokrát již intenzivnější a agresivnější léčby. Někdy úspěšné, často ale opět neúspěšné. A kolo se točí dál… Bohužel, takových případů extrémně přibývá. A můžeme si za to hlavně sami! Zapomínáme, že i pochva potřebuje pro zachování svých přirozených funkcí dostatek ohleduplnosti a šetrnosti. Vždyť svědění není jenom důsledkem kvasinek a výtok nemusí být přímou známkou infekce, ale jenom prvním náznakem funkční poruchy. Místo agresivních léků, které v poševním prostředí umějí zlikvidovat vše (včetně toho, co pochva potřebuje a bez čeho nemůže fungovat), bychom nejprve měli zkusit její přirozenou a mimořádně účinnou obranyschopnost posílit.

Co k tomu taková pochva vlastně potřebuje? Především jsou to mléčné bakterie – laktobacily. Jsou jich desítky druhů, ale jenom několik z nich pochvě prospívá. Ty ostatní mohou i škodit.

Zdravá pochva musí být kolonizována především laktobacily, které jsou schopny tvořit peroxid vodíku. Ale nejenom jimi. U každé sexuálně aktivní ženy jsou v pochvě přítomny i bakterie typu streptokoků, E. coli, enterokoků, mykoplazmata… Mohou a musejí tam být, sterilní pochva neexistuje. Ale musejí být pod kontrolou právě těch správných laktobacilů, které nepřipustí, aby se staly biologicky aktivními a začaly škodit. Toho mléčné bakterie docílí dvěma způsoby: díky štěpení cukrů vytvoří v pochvě mimořádně kyselé prostředí (po žaludku druhé nejkyselejší v těle ženy, ideálně kolem pH 4,0), které brání patogenním bakteriím v přemnožení a fixaci na poševní stěnu (bez přímého kontaktu s hostitelskou buňkou se zánět nerozvine). Kdyby se to ale náhodou některé bakterii či kvasince přece jenom povedlo, pak laktobacily produkovaný peroxid vodíku rozpustí můstky, kterými se tyto patogenní bakterie na poševní stěny fixují. I superinfekční bakterie tak přichází o možnost prezentovat své umění.

Svědění nemusí být jenom důsledkem kvasinek a výtok nemusí být přímou známkou infekce, ale jenom prvním náznakem funkční poruchy
foto: Profimedia

Toto všechno však svými léčebnými vstupy oslabujeme a postupně likvidujeme. Nelze se proto divit, že původně neškodné menstruační krvácení snadno zvládnuté přirozenými obrannými aktivitami zdravé pochvy přináší stále většímu počtu žen opakované problémy. Při každé menstruaci totiž klesá počet laktobacilů a zvyšuje se pH. Přesně na to ostatní mikroorganismy čekají a nemá-li pochva dost sil rozkolísané pH rychle stabilizovat, zvyšuje se počet patogenních bakterií či kvasinek až pětinásobně a rozvíjí se zánět spojený s výtokem a dyskomfortem. Takovým změnám by měly ženy předcházet – nejenom uváženým samoléčením gynekologických potíží, ale i preventivním podáváním vhodných mléčných bakterií.

Značná část populace již probiotika užívá – polyká. Nic proti tomu, ale kromě toho, že se často jedná o laktobacily pro pochvu nevhodné (netvoří potřebný peroxid vodíku), do vlastní pochvy se jich ze střev dostane maximálně 15 %. A to je pro zachování správných obranných funkcí množství zcela zanedbatelné. Optimální je tedy aplikovat potřebné laktobacily přímo do pochvy ve formě globulí, tablet nebo dokonce probiotických tampónů.

Správným krokem je pro ženy právě preference moderních menstruačních tampónů, které jsou v osobní hygieně rozhodně vhodnější než menstruační vložky. Tampóny totiž krev ihned nasají a ta tak nezůstává zbytečně v pochvě – bakterie i kvasinky ztrácejí živnou půdu a nepřemnoží se. Maximální efektivitu pak představují probiotické tampóny, které kromě kontinuálního odstraňování menstruační krve uvolňují i miliardy živých a velmi funkčních mléčných bakterií právě v okamžiku, kdy to pochva nejvíce potřebuje.

Na českém trhu jsou takové probiotické tampóny k dispozici pouze v lékárnách (Ellen®). Po zavedení do pochvy se z nich díky tělesné teplotě začnou kontinuálně po dobu až osmi hodin uvolňovat miliardy peroxid vodíku tvořících patentovaných probiotických kmenů laktobacilů Lacto Naturel® LN® (L. gasseri LN40, L. fermentum LN99 a L. rhamnosus LN113). Díky své vitalitě rozkládají vaginální glykogen na kyselinu mléčnou a tím zajišťují základní předpoklady správného fungování poševního ekosystému: velmi kyselé pH a volný peroxid vodíku.

Potřebné laktobacily je možné aplikovat do pochvy i ve formě probiotických tampónů
foto: Profimedia

Základní schéma užívání probiotických tampónů při menstruaci je nejméně tři tampóny denně (pokud dojde k prosakování menstruační krve, je třeba tampón vyměnit ihned!), a to po dobu alespoň tří dnů. Takto opakovaný režim v průběhu tří po sobě jdoucích menstruací zajistí potřebnou restauraci narušené poševní mikroflóry. Při dalších menstruacích již lze pokračovat v udržení nastolené rovnováhy pouze aplikací probiotického tampónu na noc a kombinovat jej s dalšími vhodnými způsoby hygienické ochrany. Takovýto režim již pomohl mnoha ženám odstranit nepříjemný vaginální dyskomfort.

Některé nové studie ukazují, že probiotické tampóny lze s výhodou užívat i mimo menstruační krvácení – třeba po koupání v chlorované vodě nebo v rybnících. Jejich zavedení na noc odstraní z pochvy nežádoucí zbytky po koupání a živými laktobacily pomůže zachovat kyselé pH i volný peroxid vodíku. V každém případě se jedná o významně lepší volbu, než je výplach pochvy (vypláchneme i to, co by v pochvě mělo zůstat).

Vhodným doplňkem intimní hygieny pro ženy může být také probiotický intimní krém (Ellen®). Ten obsahuje identickou směs kmenů bakterií mléčného kvašení Lacto Naturel® (LN®) jako tampóny a je vhodný pro každou ženu bez ohledu na věk či životní styl. Probiotický intimní krém pomáhá předcházet narušení přirozené mikroflóry a ochranné kyselé hydrolipidní bariéry poševního vchodu. Brání tak průchodu patogenních bakterií z okolí konečníku do pochvy a jejich dalšímu množení. Dlouhodobá pravidelná aplikace malého množství krému na kůži stydkých pysků a kolem zevního ústí uretry odstraňuje pocit suchosti, podráždění a nepříjemného svědění.

Prosím, zamysleme se nad dosavadním užíváním vaginálních léčiv, která ve svých důsledcích začínají populaci fertilních žen spíše ohrožovat než jí pomáhat. Objektivní informace našim klientkám jsou prvním krokem ke změně jejich myšlení. Zcela nezastupitelné místo v tomto dlouhodobém procesu patří právě porodním asistentkám a zdravotním sestrám.

Doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky OU a FN Ostrava

Literatura u autora.

 
  • tisk
  • předplatit si