Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2014

PROJEKT 35 – vzdělávání sester

Datum: 5. 5. 2014
Autor: PhDr. Marcela Svěráková

Aktivní úloha gynekologické sestry v prevenci a časné diagnostice karcinomu prsu

 

Jednou z důležitých rolí gynekologické sestry v ošetřovatelském procesu je edukace pacientek zaměřená na primární prevenci onkologických onemocnění. Jedná se především o časnou diagnostiku karcinomu prsu, kdy by měla být zvláštní pozornost věnována skupině mladých žen ve věku do 35 let. Gynekologické ambulance, resp. edukační aktivity gynekologických sester mohou u této cílové skupiny sehrát velmi důležitou roli v časné diagnostice karcinomu prsu. Onkologové přikládají této činnosti zásadní význam a gynekologické sestry považují za „strategické partnery“ v časném záchytu karcinomu prsu.

Nález karcinomu prsu je u žen do 35 let vzácný. Každý rok je diagnostikován u zhruba stovky žen této cílové skupiny. Jedná se zpravidla o velmi nebezpečný typ nádoru. Avšak pokud je zhoubný nádor zachycen v časném stadiu, nebývá bezpodmínečně nutná ablace prsu a náročná onkologická terapie přináší velkou naději na úplné uzdravení. Pozdě diagnostikované onemocnění je ale často smrtelné. Tomu lze předejít včasným zjištěním nemoci. Důležité je, aby byl podezřelý nález na prsu mladé ženy vždy vyšetřen a byl tak vyloučen zhoubný nádor. To platí zvlášť u pacientek s vysokým rizikem nemoci daným genetickou dispozicí. Není rozumné nepravidelnosti žlázy podceňovat a riziko ještě zvyšovat přidáním dalších rizikových faktorů (např. hormonální léčbou).

Z analýzy dat získaných z registru pacientek PROJEKTU 35 vyplynula dvě zásadní zjištění: nejvíce času ztratí pacientka ve fázi diagnostiky a nejčastěji se s podezřelým nálezem obrací právě na gynekologa. Tady se otevírá široké pole působnosti pro gynekologické sestry, které mají k pacientkám nejblíže. Zeptat se na případná rizika a naučit ženu samovyšetření prsu je cílem vzdělávacího programu PROJEKT 35. Na jeho přípravě a realizaci se podílejí dvě prestižní pracoviště: Onkologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze a Masarykův onkologický ústav v Brně. Odborným garantem je doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. Jednotlivá témata přednášejí: MUDr. Jaroslava Barkmanová, doc. MUDr. Bohuslav Konopásek, CSc., MUDr. Markéta Palácová, prim. MUDr. Katarína Petráková, Ph.D., a MUDr. Martina Zimovjanová, Ph.D. Sestry, které se vzdělávacího programu účastní, obdrží skripta s jednotlivými přednáškami, včetně edukačních materiálů pro pacientky. Vzdělávací program je akreditován ČAS a získal rovněž kladné stanovisko České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Vzdělávací program byl zahájen již v roce 2011. Šest kurzů se uskutečnilo v Praze a jeden v Brně. Proškoleno bylo celkem 123 gynekologických sester. V loňském roce byl kurz nabídnut i učitelkám středních a vyšších zdravotnických škol a odborným asistentkám kateder ošetřovatelství. Úroveň kurzu byla účastnicemi vysoce hodnocena.

Z dat získaných prostřednictvím evaluačního dotazníku vyplynulo, že 98 % sester rozhodně využije získané poznatky ve své praxi. Toto zjištění považujeme za velmi slibné, protože 38 % účastnic v dotazníku uvedlo, že zatím, tedy před absolvování vzdělávacího programu, osvětu týkající se časného záchytu karcinomu prsu neprováděly. Evaluační dotazník zjišťoval kromě jiného i podmínky, které by sestrám usnadnily jejich osvětovou a edukační činnost. Z odpovědí vyplynulo, že dotázané by přivítaly: a) stručný přehled nejdůležitějších informací, které by měly pacientkám sdělit, b) tištěné edukační materiály pro pacientky, c) morální podporu lékaře.

Občanské sdružení PROJEKT 35 bude ve vzdělávání pokračovat i v roce 2014. Dle zájmu se uskuteční semináře v Praze nebo v Brně.

PhDr. Marcela Svěráková, PROJEKT 35, o. s., www.projekt35.cz


k věci

→ Co je PROJEKT 35

Tento projekt, který realizuje občanské sdružení PROJEKT 35, byl založen s cílem zkvalitnit diagnostiku a léčbu mladých žen ve věku do 35 let se zhoubným nádorem prsu a umožnit těmto pacientkám léčit se doma a zároveň mít přístup ke všem standardním i velmi speciálním vyšetřením a léčebným metodám. Současně s tím je nezbytné sjednotit a aktualizovat léčebné postupy u těchto pacientek. Důležitou součástí projektu je také založení databáze pacientek s karcinomem prsu do 35 let za účelem získání epidemiologických dat a podkladů pro celonárodní klinický výzkum týkající se karcinomu prsu mladých žen. Ke spolupráci na vkládání dat do tohoto registru byla vyzvána všechna onkologická pracoviště v ČR. Aktivity projektu se zaměřují na čtyři důležité oblasti:

  • 1. Nabízí ženám objektivní informace o možnostech vzniku karcinomu prsu i v mladém věku a upozorňuje je na potřebu pravidelných preventivních vyšetření ve specializovaných mamografických centrech.
  • 2. Poskytuje pacientkám poradenské služby a možnost celoživotní konzultace s odborníky Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a Masarykova onkologického ústavu v Brně.
  • 3. Ženám s karcinomem prsu do 35 let nabízí optimální onkologickou léčebnou péči „ušitou na míru“ podle výsledků speciálních diagnostických metod, včetně kosmetických úprav prsu po chirurgickém výkonu.
  • 4. Onkologům nabízí možnost konzultovat léčbu těchto pacientek a jejich zařazení do projektu.

Další informace o projektu naleznete na www.projekt35.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si