Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Prevence aneb jak si zachovat zdraví pomocí projektu Intimní zdraví bez komplikací

Datum: 9. 2. 2015
Autor: Mgr. Olga Černá

V průběhu roku 2012 začala na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické ve Znojmě čtyřčlenná skupina odborných učitelek s tvorbou materiálů, které v současnosti užitečně slouží ke vzdělávání mladých lidí. Znojemskou školu navštěvují středoškoláci, kteří se připravují na profesi zdravotnického asistenta, a i když se v průběhu studia dozvídají mnoho informací o různých zdravotních rizicích, přesto se vyskytují situace, nemoci, kdy se i oni mohou tváří v tvář setkat s komplikací, která jim může změnit celý život.

Vzhledem k tomu, že se jedná o školu se zdravotnickým zaměřením, setkávají se odborné učitelky se svými žáky při výuce ošetřovatelství s nemocnými lidmi; společně tak v praxi sledují úsilí pacientů bojovat s mnoha závažnými onemocněními, mezi něž patří i vážná onkologická onemocnění. Tyto nemoci se však nevyhýbají ani mladým lidem, kteří si je někdy mohou svým neuváženým chováním sami způsobit. Tak vznikla myšlenka vytvořit ucelený vzdělávací program, jehož cílem bude předávat informace a preventivně působit nejen na žáky zdravotnické školy, ale také na další středoškoláky ve znojemském regionu. S tímto záměrem byla oslovena řada škol, jejichž vedení přislíbilo účast svých žáků, což rozjelo motor dále popisovaného projektu.

foto: autorka

Z Jihomoravského kraje vyšla výzva, počátkem roku 2013 byl za podpory operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ustanoven projektový tým a začaly přípravy na projekt s jasně danými potřebami. Hlavním cílem byla snaha zvýšit informovanost mladých lidí ve věkové skupině 15–19 let o problematice nádorového onemocnění děložního čípku u žen a nádorového onemocnění varlat u mužů. Uvedená ohrožená skupina si dle vstupních předpokladů zainteresovaných řešitelů mnohdy neuvědomuje závažnost těchto onemocnění, nemá dostatek informací spojených s prevencí, ale také s léčbou. Ta je nejen nákladná, ale pro každého nemocného jedince i náročná po stránce tělesné, psychické a mnohdy i sociální. Vlastní roli zde sehrává také deficit informací o pohlavně přenosných chorobách, které mají zvláště u onemocnění děložního čípku rovněž dopad na samotné onemocnění. Na tento problém upozornili a soustředili pozornost i odborní garanti projektu – skupina lékařů, kteří ve spolupráci s řešitelkami, manažerem projektu a dalšími pracovníky stáli také u zrodu celé myšlenky.

Klíčovou otázkou při takto osvětově vedeném vzdělávacím programu zůstala metodika přístupu k tématu, která měla především zbavit mladé lidi ostychu a přimět je k otevřené komunikaci o problémech, které je zajímají.

Garanty projektu jsou lékaři

Projektový tým tvořily zpočátku čtyři odborné učitelky v čele s manažerem projektu, který během projektu působil a působí jako důležitý rádce a pomocník, neboť má již s managementem projektové činnosti bohaté zkušenosti. Mezi další členy týmu patřili odborný konzultant ICT, ekonomka a asistentka manažera. Odbornými garanty v projektu byli a jsou již zmínění odborní lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně z oboru gynekologie a onkologie, lékaři z Nemocnice Znojmo, p. o., z oboru gynekologie, urologie, ORL a privátní kožní lékař.

Žáci a studenti navštěvují speciálně vybavenou učebnu, kde mají k dispozici mnoho
moderních výukových modelů
foto: autorka

Takto široce utvořený projektový tým již zvládl v čase publikace tohoto textu vykonat velké množství stanovených úkolů. Aktuálně je ta nejnáročnější práce již hotova a vytvořené výukové programy nacházejí uplatnění při besedách s žáky a studenty, o které je mezi oslovenými školami zájem. Celkový počet proškolených, který byl stanoven na 1000 dívek a chlapců, se tak nejspíše podaří přesáhnout. Žáci a studenti navštěvují speciálně vybavenou odbornou učebnu, která je zařízena z výše uvedené podpory. V ní se od března 2014 potkávají řešitelky v roli lektorek s žáky středních škol a učilišť znojemského regionu, aby s využitím moderních výukových modelů, názorných plakátů a připravených učebních textů edukovaly mladé lidi.

Samovyšetření provádí jen minimum chlapců

Nyní se projekt pomalu blíží ke svému závěru a nastal čas na předběžné vyhodnocení výsledků, které vyplývají ze vstupního dotazníku a pracovních listů, které žáci v průběhu vzdělávacího programu vyplňují. Dotazník je koncipován jako užitečná zpětná vazba od absolventů programu ve snaze zjistit počáteční znalosti o problematice a následně po takovém vzdělávání. Jeho položky jsou jasně formulované a zapojeným posluchačům by jejich vyplnění nemělo činit obtíže. Dotazník pro dívky má šest otázek, které mají za úkol zjistit, zda mají o problematice nějaké informace, kde je získaly, od koho a zda dívky vědí o možnosti očkování proti viru HPV. Překvapivým bylo zjištění, že dívky informace o očkování mají a více než polovina z nich je očkovaná, ale jsou mezi nimi i ty, které o něm dosud nevědí, nemají dostatek financí k zakoupení vakcíny nebo mají vůči tomuto očkování nějaké předsudky. U chlapců je zjišťováno povědomí o vlastním vyšetření varlat a jeho frekvenci. Zde jsou zjištěné výsledky alarmující, protože i když méně než polovina dotázaných o tzv. samovyšetření ví, tuto činnost v rámci prevence provádí jen malý počet z nich. Důvody však obvykle nechtějí před třídním kolektivem uvádět. Také po vyhodnocení pracovních listů je patrné, že více vědomostí mají z výukového vzdělávání žákyně, zatímco chlapci potřebují na vstřebávání poznatků delší čas.

V závěru, ale i v průběhu vzdělávání mohou žáci s lektorkami komunikovat a ujasňovat si veškeré nejasnosti, současně je tento program žákům nabídnut formou e-learningu, který umožňuje širší zapojení mladých lidí, kteří nebyli např. přímými účastníky tohoto vzdělávání.

Celý projekt byl dosud žáky i jejich pedagogy hodnocen jako velmi přínosný. Teprve čas jeho tvůrcům ukáže, zda byla takto vedená prevence účinná, či nikoliv.

Projekt Intimní zdraví bez komplikací je registrován pod číslem CZ. 1.07/1.116/02.0017 v rámci OP VK, je financován z Evropského sociálního fondu a jeho realizace bude ukončena 28. 2. 2015. Více informací lze získat na webových stránkách http://www.szsz.cz/intimni-zdravi-bez-komplikaci/.

Mgr. Olga Černá, hlavní řešitelka

 
  • tisk
  • předplatit si