Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2015

Nízkofrekvenční UZ débridement

Datum: 12. 10. 2015
Autor: Mgr. Kateřina Čurdová; PhDr. Dagmar Škochová, MBA

Smyslem débridementu je odstranění nekrotické a kontaminované tkáně z povrchu rány, obnova bakteriální rovnováhy a podpora hojení rány. Metody débridementu dělíme do několika skupin, které se dají vzájemně kombinovat. Šetrnější metody débridementu mají vždy přednost před méně šetrnými.

Základním předpokladem léčby ran je životaschopná spodina rány bez přítomnosti povlaků, odumřelé tkáně – nekrózy, cizích těles, zbytků terapeutických krytí atd. Správným provedením débridementu lze nastartovat proces hojení a zajistit tak lepší podmínky k obnově tkání. Při výběru konkrétní metody je důležité zohlednit charakter rány, základní onemocnění, bolestivost a naléhavost zákroku. Na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je z šetrnějších metod débridementu využíván ultrazvukový přístroj SonicOne (obr. 1). Nákup přístroje byl podpořen projektem OPPK „Materiálně technická základna pro výzkum v oblasti diagnostiky a léčby civilizačních a onkologických onemocnění a jejich závažných rizik ve VFN v Praze“, reg. č. CZ.2.16/3.1.00/24012, spolufinancovaným z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Nejčastější indikací ošetření tímto přístrojem je odstranění nekrotické tkáně (obr. 2, 3). Přítomnost nekrotické tkáně je jedním ze základních markerů nehojící se rány. Nekróza je ideálním prostředím pro rozvoj bakteriální infekce a překážkou pro správný proces hojení. Zároveň blokuje pronikání účinných látek z aplikovaných terapeutických krytí. Způsob odstranění nekrózy se volí dle rozsahu a stavu pacienta. Ve srovnání s chirurgickým débridementem je ošetření ultrazvukovým přístrojem časově mnohem náročnější, ale podstatně šetrnější.

Ultrazvukový přístroj SonicOne pracuje na principu přeměny elektrického napětí na elektrický signál, který během několika sekund vytvoří mechanické vibrace. Dokáže tak rozpoznat tkáň zdravou a tkáň poškozenou (obr. 4). Přístroj má několik druhů pracovních nástrojů – sondy pro různé použití (obr. 5). Titanová slitina sondy zesiluje mechanické vibrace a přenáší akustickou energii do tkáně prostřednictvím přímého kontaktu. Díky kontinuálnímu zavlažování je ošetření minimálně bolestivé a lze tak provést rozsáhlý débridement s maximálním šetřením okolních vitálních tkání, které slouží jako základ pro tvorbu granulační tkáně na spodině rány (obr. 6).

Závěr

Débridement je důležitou součástí managementu rány, protože čistá spodina rány je předpokladem pro optimální hojení rány. Použití ultrazvukového přístroje usnadňuje provedení důkladného débridementu s minimálním vnímáním bolesti a vynikajícím zachováním zdravé, měkké tkáně.

Mgr. Kateřina Čurdová, PhDr. Dagmar Škochová, MBA, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

 
  • tisk
  • předplatit si