Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2015

První pomoc jako další šance na život

Datum: 12. 10. 2015
Autor: Mgr. Alena Štroblová

První pomoc je soubor většinou jednoduchých, ale velmi účelných opatření, která při náhlém ohrožení života či zdraví účinně zamezí rozsahu a důsledkům dalšího postižení. Spolu se svými kolegyněmi ze SŽS a VOŠZ v Plzni mám možnost předávat tyto důležité informace jak v hodinách výuky našim žákům, tak v poslední době i dospělým jedincům či pedagogickým pracovníkům v rámci vzdělávacích kurzů nebo seminářů.

Opravdu nás velmi těší, že naše letité zkušenosti a vědomosti nezůstanou pouze za dveřmi naší školy, ale dostanou se k těm, kteří věří, že je v budoucnu někdy využijí. Naším cílem je formou vyučovacích hodin první pomoci, vzdělávacích akcí a praktických nácviků zlepšit nejen dovednosti školáků, ale i pedagogických pracovníků v poskytování předlékařské první pomoci. Věříme, že každý z nás bude rád třeba jen za občasné připomenutí toho, jak důležité je kvalitní a včasné poskytnutí první pomoci.

Jakýmsi vyvrcholením celoroční práce s našimi žáky je pořádání každoroční soutěže družstev v poskytování první pomoci. Vždy se snažíme o inovaci a zapojení nejmodernějších poznatků. Na půdě naší školy vychováváme budoucí zdravotníky a požadujeme po nich, aby poskytnutí první pomoci bylo na co nejprofesionálnější úrovni.

Vítězem v kategorii žáků ze střední školy se stalo družstvo ze třídy 2. A oboru zdravotnický asistent
fota: autorky

I letošní, 15. ročník soutěže, který se konal 26. března 2015 v prostorách naší školy, byl v něčem nový a výjimečný. Hodnocení poskytnuté péče probíhalo na dvou stanovištích, kde mohla tříčlenná družstva zúročit nabyté dovednosti. Zájem o účast v soutěži nás velmi překvapil, neboť předčil veškerá naše očekávání. Do boje o záchranu lidského života se zapojili nejen žáci 1. až 4. ročníků SZŠ, ale i tři družstva studentů z Vyšší odborné školy zdravotnické. Členy hodnotící komise byli profesionálové v poskytování PP z řad Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, z FN v Plzni i z našeho učitelského sboru.

Po evidenci družstev a úvodním slově vedoucí předmětové komise první pomoci Mgr. Petry Jindřichové mohla soutěž začít. Žáky a studenty čekaly nelehké úkoly v podobě poskytování laické první pomoci, komunikace s operačním střediskem ZZS a někdy i zvládnutí svých vlastních emocí. Autentická konfrontace s poměrně náročnými zraněními i komunikace s poraněným, vyděšeným a zmateným člověkem vyžaduje naprosto profesionální přístup, kvalitní organizaci a rychlé rozhodování. Přestože byli někteří handicapováni svým věkem, dokázali si i v takto náročných situacích poradit. Měřit své síly v boji o záchranu lidského života se nakonec ukázalo být tou největší motivací a každé družstvo věřilo ve své vítězství. Soutěž probíhala v příjemné atmosféře a komise, hodnotící výkony našich žáků a studentů, měla nelehký úkol.

Vítězem v kategorii žáků ze střední školy se stalo družstvo ze třídy 2. A oboru zdravotnický asistent. Komise byla nadšena skvělou souhrou družstva, výbornými organizačními schopnostmi kapitánky týmu a hlavně důkladným ošetřením veškerých zranění našich figurantů. V kategorii studentů z VOŠZ se na prvním místě umístili budoucí zdravotničtí záchranáři, kteří jeli naši školu, stejně jako vítězné družstvo žáků, reprezentovat do celostátní soutěže první pomoci do Brna, Jihlavy a Mělníka.

Hlavním smyslem této soutěže je připomenout našim žákům, jak důležité je včasné a kvalitní poskytování první pomoci, naučit je samostatnému rozhodování a připravit je na skutečný reálný zásah. Každý z nás by si měl uvědomit, že neposkytnutí jakékoliv pomoci vede často ke zbytečnému vyhasnutí lidského života. Pomoci zraněnému je nejen morální povinností každého z nás, ale i povinností zákonnou.

Za kolektiv odborných učitelek ze Střední zdravotnické školy v Plzni Mgr. Alena Štroblová

 
  • tisk
  • předplatit si