Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2015

Nejen pacientům FNKV nově slouží knihovna z telefonní budky

Datum: 7. 9. 2015
Autor: Martina Krynská; Monika Zemanová

Cílem zdravotnických zařízení je poskytovat pacientům tu nejkvalitnější péči. V celé řadě nemocnic však zároveň probíhá postupný proces, ve kterém se nemocnice otevírají veřejnosti a s pomocí dobrovolnických programů, výtvarných aktivit, zpívání nebo canisterapie jsou pacientům poskytovány služby, které rozšiřují nabídku k uspokojování jejich psychosociálních potřeb napříč věkovým spektrem.

Nemocnice a hlavně lidé v nich mají prostředí, které je obklopuje, ve většině případů rádi. Nakonec, tráví v něm v danou chvíli svůj život. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze je na první pohled vidět, že na to, aby byla nemocnice příjemným místem, je kladen velký důraz. Pro ty, kdo tu pracují, je samozřejmě hlavním prostorem, v němž tráví svůj čas, to které nemocniční oddělení. Pro pacienty, kteří mohou oddělení opustit a jít se projít, ať už sami, nebo v doprovodu svých blízkých, je to zase park v centrální části nemocnice, v němž se mohou ve stínu stromů potěšit pohledem na krásně udržovaný prostor. Letos do něj nově přibyla i KnihoBudka, která nám byla poskytnuta Nadací O2 a kterou naši šikovní zaměstnanci z oddělení služeb připravili k použití. Dobrovolníci ji natřeli načerveno a opatřili nápisem.

KnihoBudka je neziskový projekt, který vznikl v létě roku 2013 za podpory programu „Think Big“ společnosti Telefónica O2. Vyřazené telefonní budky se díky němu mění na malé veřejné knihovny. První KnihoBudka byla otevřena v lednu 2014 v pražském IKEM, další byly po Praze umístěny během několika následujících měsíců. KnihoBudky slouží k bezplatnému půjčování knih bez jakékoliv registrace či evidence, a to každý den v týdnu po celý rok. Můžete sem přinést knížky, které už nechcete mít ve své domácí knihovně, určitě udělají radost dalším čtenářům. Naopak titul, který vás zaujme, si tu můžete půjčit a opět jej sem vrátit anebo si ho nechat.

KnihoBudka je neziskový projekt, který vznikl v létě roku 2013 za podpory programu „Think Big“ společnosti Telefónica O2

Malá veřejná knihovna ve veřejném prostoru nemocnice však nebude jediným počinem, který slouží zaměstnancům, návštěvníkům a pacientům nemocnice. Chystáme i umístění šachového stolku, který bude připraven pro hru těch, kdo se u stolku náhodně potkají, nebo těch, kdo si tam třeba po skončení služby domluví setkání. Už teď se na to těšíme.

Martina Krynská, Monika Zemanová, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

 
  • tisk
  • předplatit si