Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2016

Znaménka

Datum: 14. 11. 2016
Autor: MUDr. Andrea Havlínová

Nejčastější kožní projevy, princip dermatoskopie, dermatoskopické ambulantní kontroly a prevence

Kožní projevy

Znaménka neboli névy má každý z nás. Ve snaze předejít vážným onemocněním se stále více propagují každoroční preventivní prohlídky znamének kožním lékařem – dermatologem. Dalšími projevy, které je v rámci těchto kontrol možno řešit, jsou například červené tečky – hemangiomy, bradavice – verrucae a různé nezhoubné – benigní a zhoubné – maligní nádory – karcinomy, jako například histiocytom, bazaliom a spinaliom.

Jako prekancerózy se označují ty projevy, které předcházejí vzniku maligního nádoru. Preventivně, diagnosticky i léčebně se chirurgicky odebírají – bioptují vzorky z projevů či celé projevy, někdy s doporučeným lemem dle platných doporučení. Tyto vzorky kůže se zasílají k histopatologickému vyšetření příslušnému odbornému lékaři. Nádorem s nejvážnější prognózou je maligní melanom, což je jeden z nejzhoubnějších nádorů lidského těla, jehož incidence (počet nových případů) stále stoupá; nejdůležitější je jeho včasné odstranění.

 

Vyšetření

Dermatoskopie je vyšetření povrchu kůže přenosnou, osvětlenou, zvětšující lupou – dermatoskopem. Tato metoda nám napomáhá zvětšit a tím pádem zvýraznit rysy projevů nutných pro stanovení diagnózy. V dnešní době jsou některé dermatoskopy kompatibilní s počítačem – digitální dermatoskopie a speciální programy analyzují parametry projevů a zvyšují přesnost diagnostiky.

Bazaliom – basalioma je jeden z nejčastějších nádorů kůže, nevychází z pigmentových buněk. Je to nádor polozhoubný – semimaligní. nevytváří metastázy, ale svým agresivním šířením může ohrožovat i životně důležité orgány, výjimečně může metastazovat do blízkých spádových – regionálních lymfatických uzlin (při dlouhodobém růstu a velkých rozměrech). vliv na jeho vznik má genetika, Uv záření a vyšší věk. vzniká obvykle jako začervenalá plocha až hrbol, postupně až vřed. nejčastější lokalizace je v místě styku slunce s kůží – solární. dermatoskopie urychlí diagnózu. chirurgická excize se provádí rutinně a je nejpoužívanější metodou léčby.

Dematoskopie – jedna z nejrychlejších a nejčastějších diagnostických metod používaných v dermatologii. dermatoskop se snadno přiloží k vyšetřovanému projevu a díky zvětšení a osvětlení může projev dermatolog snadněji určit. Je to metoda nebolestivá a neinvazivní.

Névus je kožní útvar, který vzniká poruchou již za embryonálního vývoje. patří mezi ně i cévní – vaskulární névy, jako např. naevus fl ammeus – oheň, dále névy melanocytové – pigmentové, lentiga, vrozené – kongenitální névy, dysplastické, névus spitzové (převážně u dětí), halo (bílý lem), modrý névus a maligní melanom (formy: lentigo maligna, superfi ciálně se šířící, nodulární, akrolentiginózní, amelanotický, slizniční). Uvádím pouze vybraná chorobná postižení – afekce.

Kongenitální névus – naevus melanocytaris congenitalis je vrozené kožní pigmentované ložisko. Může mít hrubý povrch a obsahovat zmnožené vlasy. rozeznáváme névy malé, střední, velké a gigantické. každoroční dermatoskopická kontrola je velice důležitá, pokud se v jinak klidném névu objeví výrazné, především pigmentové změny či se névus výrazněji změní svým tvarem, velikostí či ohraničením, a to především v krátkém časovém období (během několika měsíců), je vhodná chirurgická či plastickochirurgická excize. pravidelné kontroly tedy umožní dermatologovi sledování a mohou zmírnit obavy pacienta.
fota: autorka

Návštěva lékaře

Důležitá je včasná návštěva specialisty – dermatologa. Na základě jeho doporučení pak pacient dochází k pravidelným ambulantním kontrolám. Preventivní prohlídky se většinou konají jednou ročně. K objednání u dermatologa není nutné doporučení praktického lékaře. Volné termíny jsou nabízeny zpravidla do týdne s ohledem na přání a žádost pacienta. K vyšetření je možné využít i akci Evropský den melanomu, během které je možné nechat si znaménka zdarma vyšetřit.

 

Prevence

Používání krémů s vysokým ochranným faktorem – SPF (sun protection factor/sluneční ochranný faktor) 50 + (proti UVA i UVB) je velice důležitá prevence vzniku nejen kožních nádorových onemocnění, ale i prevence stárnutí kůže. Pobyt na slunci by neměl být intenzivní mezi 11:00 a 15:00 hod. Vhodné je nošení tmavších, hustě tkaných oděvů včetně pokrývky hlavy a slunečních brýlí s UV filtrem.

 

MUDr. Andrea Havlínová, Dermatovenerologické oddělení, ÚVN Praha

 
  • tisk
  • předplatit si