Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2016

Zdravotní laborantky navštívily Lotyšsko

Datum: 4. 7. 2016
Autor: Bc. Anna Skalická; Mgr. Martina Bunešová, MBA; Mgr. Jitka Voříšková

Sekce zdravotních laborantů při České asociaci sester (ČAS) měla možnost zorganizovat pracovní návštěvu nemocnice v hlavním městě Lotyšska, v městě Rize. Riga má 700 tisíc obyvatel a je největším městem Pobaltí. Vznikla v roce 1201 a leží při ústí řeky Daugavy do Rižského zálivu.

Nemocnice v Rize byla založena v roce 1910 a slouží obyvatelům celého Lotyšska. Je v ní 800 lůžek a pracuje zde 800 sester. V současné době se tu stavějí nové budovy, které budou sloužit onkologii, internímu oddělení a jako klinické laboratoře. Společně s tím probíhá i rekonstrukce všech stávajících budov. V nemocnici se v pravidelných cyklech mění členové managementu.

Lotyšské ministerstvo zdravotnictví pracuje na zvýšení prestiže zdravotnických pracovníků – jak sester, zdravotních laborantů, tak všech ostatních zdravotnických profesí. Řešení této problematiky prohlásilo ministerstvo za svou prioritu. I tady se totiž potýkají s nedostatkem zdravotnického personálu.

Vzdělávání zdravotnických pracovníků probíhá v Lotyšsku na prvním stupni vysokoškolského bakalářského studia. Po jeho absolvování mají zdravotníci možnost ještě specializačního studia. Do praxe odcházejí s titulem Bc. v jednadvaceti letech. V Lotyšsku funguje obdobný systém registrace zdravotnických pracovníků jako u nás, certifikát musejí zdravotníci obnovovat v pětiletých cyklech.

Během naší návštěvy nás uvítala hlavní sestra nemocnice a její kolegyně z Lotyšské asociace sester (Latvias Másu asosiácja) doc. Sanita Krankale. Poté, co jsme se dozvěděly úvodní informace, jsme se rozdělily do skupin podle zájmu o jednotlivé obory – porodnice (novorozenci), urgentní příjem, interna, klinické laboratoře – a vydaly jsme se na exkurzi.

Naše skupina navštívila klinické laboratoře, které se nacházejí v jedné z historických budov. Vnitřek budovy je uzpůsoben pro potřeby kvalitního provozu. Příjem biologického materiálu probíhá na jednom místě jak pro biochemii, tak pro hematologii. Jako první laboratoř vedle místnosti příjmu biologického materiálu je laboratoř určena pro statimová vyšetření v průběhu služby. Tyto analyzátory jsou určeny pouze pro pohotovostní službu a spouštějí se až s nástupem pracovníků do služby. V dalších prostorách klinické laboratoře jsou umístěny standardní analyzátory pro vyšetření krevního obrazu, močových elementů, imunochemické metody a základní biochemické analýzy. Biochemické a imunochemické analyzátory jsou propojeny společně s podavačem vzorků, a tak je zajištěn plynulý průchod biologického vzorku analýzami s co nejmenší časovou ztrátou. Výsledky analýz potvrzuje zdravotní laborant se specializací.

Nemocnice v Rize slouží obyvatelům celého Lotyšska. Je v ní 800 lůžek a pracuje v ní 800 sester
foto: autorky

Kolegyně v laboratořích se nám plně věnovaly, čas byl i na neformální diskuzi a věříme, že získané informace byly oboustranně přínosné. Vybavení laboratoří bylo technologicky totožné s vybavením laboratoří u nás a bylo v souladu s potřebami pro provádění kvalitní laboratorní práce a následné kvalitní péče o pacienty.

Velmi zajímavá byla i prohlídka lůžkového oddělení. Oddělením porodnice a neonatologie nás provázela vrchní sestra. Ochotně odpovídala na všechny naše otázky a také ostatní personál byl velmi vstřícný. Naše komunikace probíhala v angličtině a ruštině. Oddělení neonatologie patří k nejstarším v nemocnici, prolabostory pro pacienty i personál nejsou sice komfortní, ale jsou plně funkční. Naopak přístrojové vybavení je na velmi dobré úrovni (infuzní pumpy, ventilátory, inkubátory, vyhřívaná lůžka atd.). Zaujala nás například fototerapie na celé tělíčko novorozence („kolem dokola“), kterou jsme viděly i při praktickém použití.

Oddělení neonatologie má celkem dvacet lůžek. Pokoje jsou střízlivě vybavené, ale opět plně funkční. Důraz je kladen na systém rooming in. Jak přístrojové vybavení, tak péče o novorozence a přístup k dětem i matkám je tu velmi podobný jako u nás. Personál se snaží, aby jejich oddělení bylo vlídné a přátelské ke všem dětem i maminkám. Na neonatologii je i jednotka intermediární péče a jednotka intenzivní péče. Děti s nízkou porodní hmotností a patologičtí novorozenci zůstávají v této nemocnici, pouze novorozenci se závažnými zdravotními problémy jsou překládáni do nedaleké dětské nemocnice. Zhruba jednou ročně provádějí exsangvinaci, běžně se podávají transfuze. Všechny invazivní zákroky jsou vedeny velmi šetrně, především na JIP je kladen důraz na klidné, šetrné a přívětivé zacházení s novorozencem. Pokud je potřeba chirurgický zákrok a další péče je možná na tomto oddělení, novorozenec se nikam nepřeváží a chirurg či jiný odborník přijíždí za dítětem na oddělení.

Porodnice má tři porodní sály – samostatné, poměrně malé místnosti s veškerým potřebným vybavením včetně koutku pro první ošetření novorozence po porodu. Ročně tu mají něco přes dva tisíce porodů. Po porodu provádějí bonding. Co nejčastější kontakt novorozence s matkou i otcem je vždy na prvním místě. Dle zdravotního stavu novorozence ho umožňují i u nedonošených či jinak handicapovaných dětí.

Po prohlídce nemocnice následovala neformální diskuze jak s vrchními sestrami nemocnice, tak se zástupci jejich profesní organizace. Nakonec nám kolegyně z Lotyšska přislíbily návštěvu u nás, v České republice.

Bc. Anna Skalická, Mgr. Martina Bunešová, MBA, Mgr. Jitka Voříšková

 
  • tisk
  • předplatit si