Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2023

Sdružené týmy interventů a peerů

Datum: 15. 6. 2023
Autor: NCO NZO

Nová cesta poskytování psychosociální podpory – systém psychosociální intervenční služby (SPIS) a efektivní poskytování psychosociální podpory ve zdravotnictví.

V souladu s metodickým doporučením Ministerstva zdravotnictví (MZ) ČR o poskytování psychosociální podpory ve zdravotnictví z roku 2019 jsou jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb budovány týmy zajišťující její dostupnost. Pracovníci zapojení do týmů psychosociální podpory, zdravotničtí peeři a zdravotničtí interventi, jsou vzděláváni v ministerstvem zdravotnictví akreditovaných kurzech (certifikovaných kurzech), probíhajících v brněnském Národním centru ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Poskytují základní a první psychickou podporu jak takzvaně sekundárně zasaženým – blízkým pacientů a pozůstalým (interventi), tak samotným zdravotnickým pracovníkům (peeři). Služba se v souladu s dokumentem MZ postupně etabluje napříč resortem, přičemž jednotliví peeři a interventi jsou sdružováni v rámci Systému psychosociální intervenční služby (SPIS).

Zapojení psychosociální podpory se v uplynulých letech plně osvědčilo nejen v případě velkých mimořádných událostí, jako byl aktivní střelec ve Fakultní nemocnici Ostrava či pandemie covid-19. Události s náhlými, případně tragickými či dětskými úmrtími, které s sebou nesou nadlimitní psychickou zátěž pro zúčastněné, se v prostředí zdravotnictví odehrávají prakticky denně. V řadě z nich je zapotřebí poskytnout psychicky zasaženým základní psychickou podporu bezprostředně po vzniku psychické zátěže, případně zajistit i další směrování těchto osob do následné odborné péče. Právě tuto činnost naplňují zdravotničtí interventi a peeři.

Provedení zmíněné podpory výrazně snižuje nutnost farmakologické medikace zasaženého, nutnost vyšší a finančně náročnější péče specializace psychiatr a klinická psychologie. Kvalitní a včasné ošetření stresového stavu vede k rychlejšímu vyrovnání se s traumatickou zátěží, je prevencí vzniku duševního i somatického onemocnění. Zároveň je plně v souladu s reformou duševního zdraví v ČR, která podporuje včasné ošetření psychiky, a s dalšími strategiemi MZ ČR (Zdraví 2030, Koncepce ošetřovatelství).

Situace s potřebou zásahu především zdravotnických interventů, ale leckdy i peerů se přitom u poskytovatelů lůžkové péče i v terénu odehrávají bez možnosti plánovat je – nastávají v kteroukoli hodinu, v pracovních dnech i během víkendů a svátků. Jelikož se jedná o poskytnutí akutní psychické podpory, která je potřebná bezprostředně po vzniku zátěžové události, ukazuje se jednoznačná nutnost zajistit dobrou dostupnost zmíněné služby.

Jednotliví poskytovatelé zdravotních služeb disponují různými počty vyškolených pracovníků v certifikovaných kurzech s dovedností poskytování intervenční a peer podpory. Odvíjí se jednak od délky doby, po kterou již zmíněnou službu rozvíjejí, stejně jako od velikosti dané organizace či možnosti proškolení dalších vhodných osob. Výcviky nových interventů a peerů jsou finančně poměrně náročné a kurzy jsou dlouhodobě zcela naplněny zájemci z celé ČR. Kompletními týmy disponují dosud jen některé organizace.

Budovat proto kompletní tým u každého, i velikostí menšího poskytovatele lůžkové péče, se nejeví jako finančně udržitelné a realizovatelné s ohledem na kapacitu zapojených zdravotnických pracovníků. Rovněž základní příprava a udržitelnost odbornosti každého peera a interventa s sebou nese průběžné náklady. Logickým krokem zohledňujícím potřebu poskytování psychosociální podpory se současným pokrytím potřeb všech poskytovatelů zdravotních služeb v daném regionu proto může být vytvoření sdruženého týmu, který propojí zdravotnické peery a interventy jednotlivých poskytovatelů. Funkčnost sdruženého týmu v současné době je ověřována v Moravskoslezském kraji (MSK).


Krajský tým psychosociální intervenční služby v Moravskoslezském kraji

Na základě schválení rady kraje byl v MSK vytvořen a do provozu v listopadu 2022 uveden Krajský zdravotnický intervenční tým. Jeho činnost zahrnuje poskytování první psychické a psychosociální pomoci, a to prostřednictvím činnosti zdravotnických interventů a peerů v terénu i krajských organizacích. K dispozici je tedy mobilní tým psychosociální podpory, připravený pro zásah kdekoli na území MSK. Jeho pracovníci jsou připraveni k zásahu v nepřetržité pohotovosti. Poskytnutí služby je bezplatné, provoz finančně podporuje MSK.

Krajský zdravotnický intervenční tým funguje na vyžádání, nejčastěji na základě indikace posádky zdravotnické záchranné služby (ZZS) v terénu nebo oddělení poskytovatele lůžkové péče, pokud daný poskytovatel zdravotních služeb aktuálně nemá pro poskytnutí akutní psychické podpory dostupného vlastního pracovníka. Požadavek na zásah zdravotnického interventa nebo peera je směřován na krajské zdravotnické operační středisko ZZS, které ihned na místo vysílá nejbližšího dostupného pracovníka v pohotovostní službě. Mobilní tým je složený ze členů ZZS MSK a zaměstnanců poskytovatele lůžkové péče v regionu.

Propojením peerů a interventů jednotlivých poskytovatelů lůžkové péče a zdravotnické záchranné služby tak byla vytvořena velice flexibilní, výborně dostupná a funkční síť, která je k dispozici zasaženým osobám, a to jak z řad veřejnosti, tak i zdravotnických pracovníků. Krajský intervenční tým výrazně zlepšuje možnost včasného poskytnutí první psychické pomoci v resortu zdravotnictví na území MSK.

Krajský mobilní tým má za sebou prvních 6 měsíců činnosti, během kterých poskytl psychickou podporu při 60 událostech, a to 152 zasaženým osobám. Systém počítá s dojezdem pracovníka v okruhu přibližně 30 km, tedy jeho dostupností na cílovém místě v řádu několika desítek minut, a to kdekoli na území regionu. Jeho členové, kterých je v MSK aktuálně 37, jsou pro potřebu zásahu k dispozici v nepřetržité pohotovosti.

Mezi události, do kterých byl krajský intervenční tým již zapojen, patří kupříkladu důlní neštěstí, při němž kromě úmrtí jednoho horníka došlo také ke zranění jedenácti dalších. Ve třech zdravotnických zařízeních, do nichž byli následně přepraveni, probíhala vzhledem k silným projevům akutní stresové reakce včasná intervence. Jiným příkladem byla peer podpora zasaženého zdravotnického týmu oddělení nemocnice, kde došlo k náhlému úmrtí kolegyně mladého věku. I v tomto případě se na zajištění intervence podíleli pracovníci krajského intervenčního týmu.

Systém psychosociální intervenční služby je v rámci MSK plně využíván. Svědčí o tom skutečnost, že zdravotničtí peeři a interventi odvedli za uplynulý půlrok celkem, tedy v rámci krajského týmu i jednotlivých organizací, 241 intervencí, z toho osm desítek bylo v rámci peer podpory, v ostatních případech šlo o sekundárně zasažené blízké a pozůstalé pacientů.

 

 
  • tisk
  • předplatit si