Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2023

Anděl mezi zdravotníky – finalisté čtvrtého ročníku

Datum: 14. 8. 2023

Pro koho hlasovat v soutěži Anděl mezi zdravotníky? Už máte svého favorita? Pokud ne, pojďme si všechny finalisty ještě jednou připomenout. Videorozhovory naleznete na www.florence.cz.



Jana Hladíková

50 let, Nemocnice Třebíč, zdravotní sestra společné interní a neurologické JIP;
Nemocnice v Mostišti, oddělení následné intenzivní péče

V Andělovi mezi zdravotníky vidí poctu zdravotníkům, jejichž prestiž povolání bohužel klesá. Je hrdá na to, že pomáhá těžce nemocným lidem, především v nemocnici Třebíč, kde se stará o osoby, jimž musí být nahrazeny životní funkce pomocí přístrojů. Ve zdravotnictví by změnila systém vzdělávání a studia sester, které je velmi dlouhé, a obává se, že délka studia mladé studenty může odrazovat. Profese je pro ni zároveň koníčkem a v práci je vlastně nejšťastnější. A pokud není v práci, dělá sestru hokejistům Velkého Meziříčí, kde má na starosti děti od 4 let přes dorost až po třídu A. Má čtyři vlastní děti, a ještě se stará o syna zemřelé kamarádky, celkem jí tedy fandí 84 dětí.



Lyudmyla Zelenko

48 let, Nemocnice Pardubického kraje a. s., všeobecná sestra na oddělení klinické a radiační onkologie

Do ČR přišla roku 2000 z Ukrajiny. Účasti v soutěži si velmi váží a hodnotí ji jako velký životní zážitek. Svoji práci má moc ráda, za nejdůležitější považuje s pacienty hovořit, podporovat je a být s nimi i v případě terminálního stadia. Velmi ji těší, když je pacient dobře kompenzovaný nebo když léčba vedla k uzdravení a pacient se přijde ukázat. Ve zdravotnictví vidí nedostatky v paliativní péči, kde by bylo potřeba, aby měli zdravotníci lepší vzdělání a přehled v oboru. Síly dobíjí na zahrádce nebo při háčkování.



PharmDr. Lukáš Bauer

31 let, Fakultní nemocnice Bulovka, klinický farmaceut

Anděl mezi zdravotníky propojuje různé zdravotnické profese, což se mu na soutěži líbí, protože v praxi se na odborné úrovni takto nesetkávají. Lukáše vždy zajímala chemie, a protože jeho matka vedla lékárnu, nabyl jeho zájem konkrétní směr. Za 4 roky působení v klinické farmacii se mu podařilo prohloubit své znalosti a aplikovat je do každodenní péče o pacienty. Ve zdravotnictví by podle něj bylo potřeba změnit nebo zlepšit komunikaci mezi jednotlivými odbornostmi, bylo by potřeba více vzájemného pochopení rolí jednotlivých zdravotnických pracovníků a v neposlední řadě by bylo potřeba zlepšit jejich platové ohodnocení. Denně relaxuje v přírodě, v týdnu v nedalekém parku, ve dnech volna na horách. Všem zdravotníkům přeje neutuchající elán v jejich dalším pracovním nasazení.


 

4. Romana Daňhelová

49 let, Nemocnice Jihlava, staniční porodní asistentka

Romana pracuje již 25 let jako porodní asistenta a je velmi ráda, že se v posledních 10–15 letech změnil přístup a péče o těhotné ženy. Miminek, které pomohla přivést na svět, je nespočítaně, vždy se ale snaží o co nejkvalitnější pomoc. Myslí si, že i nadále je co zlepšovat v přístupu ke klientům, uvítala by více otevřené komunikace, vzájemného respektu, a to nejen s klientkami, ale i mezi zdravotníky. Nedílnou součástí změny ve zdravotnictví je podle ní úprava platového ohodnocení. Romana odpočívá při sportu, u zajímavé knihy nebo i dobrého vína. Za důležité považuje spokojenost doma i v práci, a to přeje také čtenářům časopisu Florence.


 

Mgr. Jana Trejtnarová

39 let, Královéhradecká lékárna, lékárnice v nemocniční lékárně

Soutěž vnímá jako ocenění práce lékárníků, s níž se v praxi ne vždy setkává, a je pro ni tedy velmi příjemné. Na své práci má ráda hledání řešení pro pacienty, které trápí nějaký problém, a satisfakci, když se podaří ho vyřešit. A když se pacient vrátí a potvrdí, že mu pomohla, velmi ji to naplňuje. Protože má dvě malé děti, nemůže se aktuálně věnovat návštěvám vysokých hor, kam s manželem velmi ráda jezdila, ale i nadále relaxuje sportem, v přírodě a na horách, navíc cestuje obytným autem po Evropě. Sestrám přeje vnímavé pacienty, kteří budou dodržovat jejich rady, pacientům zase odpočaté a nepřetížené sestry, které své práci díky tomu dokážou dávat maximum.


 

Mgr. Petr Pazour

28 let, Nemocnice Nové Město na Moravě, vrchní sestra na neurologickém oddělení a v iktovém centru

Anděl mezi zdravotníky je pro něj oceněním náročné práce zdravotníků. Je hrdý na to, že ve svém mladém věku zastává pozici vrchní sestry. Vede schopný pracovní kolektiv a těší ho, že všichni jeho kolegové vykonávají svoji práci rádi a s láskou. Ve zdravotnictví mu chybí větší zapojení rodiny do péče o pacienta. Byl by rád, kdyby rodiny neodkládaly polymorbidní pacienty do nemocnic, nebály se přímé péče a návratu pacienta do domácího prostředí.


 

Mgr. Pavla Örhalmi

39 let, Fakultní nemocnice Hradec Králové, staniční sestra urologické kliniky

Je velmi ráda, že soutěž Anděl mezi zdravotníky ukazuje rozmanitost zdravotnických profesí a jejich důležitost. Je hrdá na to, že si zachovala radost a touhu pomáhat lidem, být jim nablízku a dělat pro ně maximum i po 20 letech praxe. Navíc se jí společně s kolegyněmi podařilo založit pracovní skupinu stomických sester při fakultní nemocnici, a ještě lépe tak pečovat o stomické pacienty. Ve zdravotnictví by uvítala digitalizaci a zefektivnění systému zdravotnické dokumentace, které by pomohly odlehčit administrativní zátěži zdravotníků, a ti by ušetřený čas mohli věnovat pacientům. Od náročné profese si ráda odpočine doma s rodinou a svými syny nebo při cestování a poznávání cizích zemí.


 

Romana Veltruská

49 let, ambulance praktického lékaře, Slaný, všeobecná sestra

Romana chtěla být sestrou od dětství. Původně vystudovala obor dětská sestra, ale vždy pracovala ve všeobecných ambulancích, nějaký čas i na oddělení urgentní medicíny v Praze. Nejvíce hrdá je na všechny vyléčené pacienty a takové by přála všem zdravotníkům. Co se práce v oboru týče, byla by ráda, kdyby všichni zdravotníci i lékaři byli milí a laskaví. Přiznává se, že odpočívat moc neumí, ráda jezdí na kole a v poslední době se věnuje svému půlročnímu zlatému retrívrovi.


 

MUDr. Milada Krejčová

62 let, Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, vedoucí lékařka

V soutěži Anděl mezi zdravotníky vidí nejen ocenění práce zdravotníků, ale také možnost vystoupení z koloběhu práce, setkání se zajímavými novými lidmi, možnost dva dny relaxovat a také si užít vzácné společnosti syna, se kterým na soustředění přijela. Velmi ji těší, že patří mezi vybrané „anděly“. Ráda by, aby byl ve zdravotnictví dostatek zdravotníků, a díky tomu i více času na pacienty, pro relaxaci, regeneraci a odpočinek. Odpočívá aktivně na procházkách a ráda si zacvičí. O své práci na záchrance, která ji naplňuje, hovoří s láskou.


 

Marie Zeyvalová

50 let, Domov U Anežky, Benátky nad Jizerou, pečovatelka

Marie pracuje celý život jako pečovatelka, značnou část právě v Domově U Anežky, kde se jí podařilo společně s kolegy prosadit změny, které vedly k větší spokojenosti zaměstnanců i klientů. Svoji účast na soutěži vidí jako ocenění všech zdravotníků, především ze svého okolí. Práce je pro ni zároveň koníčkem a velmi ji baví. Problém ve zdravotnictví vidí v nedostatku lékařů a sester, péče o pacienty pak nemůže být stoprocentní. Personál by byl potřeba i v sociální sféře, v oblasti péče o seniory, kde Marie pracuje. Moc by zdravotníkům přála, aby se v práci „neudřeli“. Dvakrát do roka si dopřeje dovolenou, ze které se vrací plná sil pro další práci.


 

MUDr. Eidi Hakimi

56 let, Nemocnice Rumburk – Krajská zdravotní a. s., primář chirurgie

Pochází z Afghánistánu. Do tehdejšího Československa přišel v 18 letech jako vyslanec afghánské vlády studovat medicínu. Po ukončení studia roky pracoval na Slovensku, z ekonomických důvodů nakonec přesídlil do ČR. Do soutěže byl nominován vedením Krajské zdravotní a. s., což vnímá jako poctu. Je hrdý na to, že dosáhl postu primáře na chirurgické klinice, a svoji práci má velmi rád. Ve zdravotnictví je podle něj potřeba změnit systém vzdělávání tak, aby byl funkční z dlouhodobého hlediska. Je škoda, že mladí lékaři odcházejí do zahraničí. Dříve se hodně věnoval bojovému umění, na Slovensku založil skupinu bojového sportu, nyní má ale na tyto aktivity velmi málo času.


 

Bc. Andrea Stejskalová

48 let, Fakultní nemocnice Brno, staniční sestra na neonatologické jednotce JIP

Andrea pracuje na jednotce intenzivní a resuscitační péče pro novorozence již 30. rokem, z toho 9 let na pozici staniční sestry. Do soutěže ji nominovali kolegové, které považuje také za „anděly“, protože dělají svoji práci srdcem. Je velmi ráda, že se obor neonatologie posunul nejen v oblasti lékařské, ale také v ošetřovatelství, a že nedílnou součástí péče o takzvané „křehké bojovníky“ se stali rodiče. Je to koncept, který se podařilo prosadit díky vrchní sestře a panu primáři a funguje velmi dobře. Přítomnost blízké osoby považuje pro novorozence za zásadní – i dospělí, pokud mají problém, jsou rádi, když je jim někdo nablízku, je jim teplo a příjemně, což vede k uzdravení. Není to o penězích, ale o změně přístupu. Ve zdravotnictví by bylo potřeba více personálu, protože pacienti potřebují nejen technické a přístrojové vybavení, ale i osoby pečující, které by na ně měly více času. Ráda si odpočine v přírodě, začala běhat, nebo posedí s přáteli u sklenky vína. Sestřičkám vzkazuje, aby nezapomínaly pečovat také o sebe samé, protože potom mohou svoji lásku předávat dál.

 
  • tisk
  • předplatit si