Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2023

Naše sestry – naše budoucnost (International Council of Nurses 2023)

Datum: 16. 10. 2023
Autor: PhDr. Mgr. Michaela Hofštetrová Knotková, Mgr. Alice Strnadová, MBA,

Titulek vychází z letošní zprávy Mezinárodní rady sester, jejímž cílem je celosvětově reprezentovat ošetřovatelství, rozvíjet ošetřovatelskou profesi a podporovat zájmy sester.

Mezinárodní rada sester (ICN – The International Council of Nurses) je globální organizace, jejímž cílem je podpora a reprezentace ošetřovatelství – investuje do něj a pomáhá ho rozvíjet. ICN se vždy podílela a stále podílí na pozvednutí profesního a etického přístupu k pacientům, který je nedílnou součástí ošetřovatelské péče u poskytovatelů zdravotních služeb. Dále se zabývá nedostatkem zdravotnických pracovníků i tím, jaké dopady tento problém přináší a jaká jsou možná řešení.

Myšlenka založení organizace vzešla z kongresu Mezinárodní rady žen, kde bylo jedním ze stěžejních témat ošetřovatelství, což inspirovalo a motivovalo přítomné ošetřovatelky k tomu, aby založily vlastní organizaci sester. ICN vznikla 1. ledna 1899, v současnosti má 136 členů z řad národních asociací sester a zastupuje 28 milionů sester. Její sídlo je v Ženevě ve Švýcarsku. Členem byla i naše profesní organizace sester už za první republiky (1933) a podruhé znovu od roku 1982 (pod názvem Československá společnost sester). Nebylo lehké stát se členem této mezinárodní organizace, během několikaleté kandidatury musela uchazečská organizace prokázat, že splňuje stanovená kritéria pro vstup. Česká asociace sester (ČAS) založená v roce 1990 se stala členem ICN v roce 1994. ČAS schválila na svém valném shromáždění v roce 2015 ukončení členství v této organizaci z finančních důvodů.

V roce 2023 předložila rada ICN zcela nový dokument – Chartu za změnu jako praktické řešení globální krize pracovní síly v ošetřovatelství. Charta definuje 10 stěžejních strategických kroků, které je nutné podniknout k vytvoření a udržení bezpečných, finančně dostupných, přístupných a rychle reagujících zdravotnických systémů a ke změně paradigmatu, která umožní sestrám být viditelným, ceněným a nepostradatelným aktérem ve zdravotnickém systému své země a pomoci světu a ošetřovatelské profesi k úplnému zotavení.


10 strategických kroků

1. Ochrana ošetřovatelství a investice do ošetřovatelské profese jako cesta k rekonstrukci zdravotnických systémů, naplnění cílů udržitelného rozvoje a zajištění všeobecné dostupnosti zdravotní péče pro lepší globální zdraví. Cenění si zdraví a zdravotní péče a uznání skutečnosti, že jsou investicí, nikoli nákladem. Přijetí závazků k investicím, aby bylo i nadále možné poskytovat péči zaměřenou na člověka všem bez rozdílu.

2. Bezodkladné řešení situace a zlepšení podpory v oblasti zdraví a kvality života sester tím, že budou mít zajištěny bezpečné a zdravé pracovní podmínky a budou respektována jejich práva. Nastavení systémů, které zaručí bezpečnou úroveň personálního zajištění. Zavedení ochranných opatření proti násilí a rizikům na pracovišti a implementace mezinárodních pracovních norem ohledně práv sester na práci v bezpečném a zdravém prostředí, které podporuje jejich práci a zajišťuje jim ochranu fyzického i duševního zdraví.

3. Příprava strategií pro nábor a udržení sester s cílem vyřešit nedostatek pracovní síly. Zlepšení pracovních podmínek sester, tedy zajištění spravedlivé a důstojné mzdy a zaměstnaneckých výhod a vytváření příznivého pracovního prostředí, kde se naslouchá názorům sester a kde mají vše potřebné k tomu, aby mohly svou práci vykonávat bezpečně, efektivně a účelně. Financování profesní správy a aktivit vedoucích k uznání přínosu sester a jejich dalšímu rozvoji bez ohledu na zvolenou profesní dráhu.

4. Příprava, realizace a financování celonárodního plánování pracovní síly v ošetřovatelství tak, aby byla země schopná naplnit budoucí poptávku po sestrách z řad domácích pracovníků. Sladění využívaných zdrojů k podpoře stability pracovní síly, zajištění základních zdravotních služeb, k boji s nezaměstnaností a udržení zaměstnanců. Pokud dochází k mezinárodní migraci pracovníků, pak tato probíhá eticky a transparentně, je monitorována, je rovnou měrou přínosná pro vysílající i přijímající zemi a respektuje práva jednotlivých sester. Probíhá plánování a monitorování pracovní síly napříč celým kontinuem péče.

5. Investice do kvalitních akreditovaných ošetřovatelských vzdělávacích programů pro přípravu nových sester i do pokročilých možností kariérního rozvoje pro stávající sestry. Příprava studijních plánů, které zajistí, že absolventky a absolventi budou mít potřebné dovednosti, kompetence a sebevědomí na řešení neustále se měnících zdravotních potřeb. Podpora kariérního rozvoje všeobecných sester k sestrám specialistkám a sestrám s rozšířenými kompetencemi.

6. Umožnění práce sester v plném rozsahu činností posílením a modernizací regulace a investicemi do rozšíření jejich kompetencí a do modelů péče vedené sestrami. Reorientace a integrace zdravotnických systémů a jejich zaměření na veřejné zdraví, podporu zdraví a prevenci v rámci primární zdravotní péče a na komunitní, domácí a na pacienta zaměřenou péči.

7. Uznání a ocenění dovedností, vědomostí, atributů a odbornosti sester. Respektování a podpora sester v roli zdravotníků, vědců, výzkumníků, pedagogů a vedoucích pracovníků. Zapojení sester do rozhodování v otázkách zdravotní péče na všech úrovních. Podpora a investice do kultury, kde jsou sestry brány jako rovnocenní partneři a kde se cení významný přínos ošetřovatelské profese pro kvalitní zdravotnictví.

8. Aktivní a smysluplné zapojení národních asociací sester, které reprezentují zkušenosti a důvěryhodnost ošetřovatelské profese, jako významných profesních partnerů do všech aspektů politiky, poskytování péče a vedení ve zdravotnickém a sociálním sektoru. Navazování partnerské spolupráce na místní, národní i globální úrovni.

9. Ochrana zranitelných skupin, dodržování a respektování lidských práv, rovnosti žen a mužů a sociální spravedlnosti. Budování zdravotnických systémů a stylů poskytování zdravotní péče, které jsou založeny na ošetřovatelské etice, s cílem zajistit všem rovný přístup k nediskriminující péči zaměřené na člověka, a na lidských právech bez rizika upadnutí do finanční tísně.

10. Jmenování sester do vedoucích rolí ve všech zdravotnických organizacích a ve vytváření vládní politiky. Posílení vedoucích rolí sester napříč zdravotnickým systémem a vytvoření a udržení vedoucích pozic pro sestry všude tam, kde jsou nejvíc potřeba.


V rámci plnění strategických kroků je stěžejním českým dokumentem vyjadřujícím implementaci těchto úkolů do praxe Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v ČR do roku 2030 (Zdraví 2030), zejména Implementační plán č. 2.2 Personální stabilizace resortu zdravotnictví (MZ ČR, 2022). I když je zaměřen obecně na celou oblast zdravotnictví, je silně orientován právě na ošetřovatelství a nelékařská zdravotnická povolání. Mezi dílčí cíle reflektující strategické úkoly charty ICN patří zejména:

→ dílčí cíl 2.2.1 Vytvoření dlouhodobé strategie stabilizace a rozvoje personálních zdrojů ve zdravotnictví do roku 2030;
→ dílčí cíl 2.2.3 Podpora koordinovaných přístupů v oblasti celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků;
→ dílčí cíl 2.2.4 Definování návaznosti prohlubování a zvyšování kvalifikace zdravotnických pracovníků na systém finančního ohodnocení;
→ dílčí cíl 2.2.5 Vybudování národního informačního systému pro monitoring stávajících a plánování potřebných personálních kapacit ve zdravotnictví na celostátní, regionální i místní úrovni;
→ dílčí cíl 2.2.6 Posílení postavení nelékařských zdravotnických pracovníků v systému zdravotní péče, podpora jejich vzdělávání a zvyšování kompetencí v jejich samostatných rolích;
→ dílčí cíl 2.2.7 Zlepšení prevence negativních dopadů psychické a fyzické zátěže pro pracovníky ve zdravotnictví, například prostřednictvím psychosociální podpory a supervize;
→ dílčí cíl 2.2.9 Personální posílení orgánů ochrany veřejného zdraví;
→ dílčí cíl 2.2.10 Zavedení motivačních faktorů pro zabezpečení praxe na venkově, v obtížně obsaditelných a méně atraktivních oblastech;
→ dílčí cíl 2.2.11 Zvýšení podílu doporučených klinických postupů, kompetencí a vzdělávacích plánů přizpůsobených aktuálním podmínkám a rozvoji oboru.


Neméně významným dokumentem, který odráží konkrétní implementaci kroků Charty, je Koncepce ošetřovatelství (MZ ČR, 2021), jejímž cílem je nejen popsat současný stav českého ošetřovatelství, nastínit jeho vývoj v následujících letech, ale zejména prostřednictvím jednotlivých strategických cílů navrhnout postupy směřující k poskytování efektivní ošetřovatelské péče a posílení postavení sester ve společnosti. Globální cíl Koncepce ošetřovatelství – kontinuální zvyšování kvality, dostupnosti a efektivity komplexní ošetřovatelské péče – bude naplněn prostřednictvím tří strategických cílů:

1. Vzdělání a praxe založená na spolupráci všech zainteresovaných stran, navýšení počtu přijímaných uchazečů v ošetřovatelských povoláních.
2. Bezpečná úroveň personálního obsazení a kvalita poskytované ošetřovatelské péče.
3. Posílení postavení sester.


Dalším významným dokumentem naplňujícím Chartu je realizovaná Koncepce domácí péče (MZ ČR, 2020), která ve strategické části odráží hlavní přístupy k budoucímu rozvoji péče v ČR, tedy kvalitu života a udržitelnost reflektující jak potřeby jednotlivce, rodiny a společenství, tak i potřebu ekonomického rozvoje, který je také nezbytnou podmínkou zdravotního zabezpečení obyvatel na nejvyšší možné úrovni.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo ve spolupráci s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně a se souhlasem ICN překlad Charty na změnu. Český překlad je dostupný na https://www.mzcr.cz/balicky-mezinarodni-rady-sester-icn/.


Literatura

1. ICN 2023. Our nurses. Our future. [online]. Available from: https://www.icn.ch/sites/default/files/ 2023-07/ICN_IND_2023_Report_EN.pdf.
2. KONCEPCE DOMÁCÍ PÉČE. MZČR 2020. [online]. Dostupné z: https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/10/Koncepce_DP_po_II_VPR_final.pdf.
3. KONCEPCE OŠETŘOVATELSTVÍ. MZČR 2021. Věstník č. 6/2021. [online]. Dostupné z: https://www.mzcr.cz/vestnik/vestnik-c-6-2021/.
4. MZCR.CZ. Implementační plán 1.1–2.4. [online]. Dostupné z: https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/03/Prilohy.zip.
5. ZDRAVÍ 2030. MZČR 2020. [online]. Dostupné z: https://www.mzcr.cz/category/programy-a-strategie/

 
  • tisk
  • předplatit si