Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2023

Speleoterapie – práce sestry v podzemí

Datum: 16. 10. 2023
Autor: Redakce Florence

Léčba pomocí speleoterapie je komplexní léčebnou metodou pro děti s respiračními onemocněními. Její nejdůležitější součástí je pobyt dětí v jeskyni. Speleoterapii si představíme s MUDr. Mgr. Hanou Zmrzlou, primářkou Dětské léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy v Moravském krasu.


 

Mohla byste nám speleoterapii představit?

Speleoterapie je speciální klimatická léčebná metoda, která jako hlavní přírodní léčebný zdroj využívá specifické klima v jeskyni. Využívá se především pro pacienty s respiračními onemocněními, jako jsou chronická onemocnění a opakované infekty dýchacích cest, alergická onemocnění – zejména pro astmatiky, alergiky a děti s atopickým ekzémem, dále je vhodná pro často nemocné děti s oslabenou imunitou, pacienty s vrozenými vývojovými vadami dýchacích cest nebo po jejich operaci. Prospět může také dětem, které jsou ohroženy životním prostředím, například dětem z průmyslově znečištěných oblastí. Klimatoterapie je pro ně vhodná a speleoterapie, jako její součást, samozřejmě také.


Kdo jsou vaši pacienti? Je pobyt hrazen ze zdravotního pojištění?

Dětská léčebna v Ostrově u Macochy se věnuje pacientům ve věku od 3 do 18 let. Přijíždí k nám děti z celé České republiky v jednotlivých turnusech, které standardně trvají 4 týdny, výjimečně na zkrácené turnusy (například 3týdenní v období Vánoc). Mladší děti ve věku do 6 let k nám většinou přijíždějí v doprovodu rodiče nebo příbuzného, například s babičkou, starší děti většinou bez doprovodu.

Léčba je hrazena ze státního veřejného zdravotního pojištění a je oficiální, ministerstvem zdravotnictví uznávanou léčebnou metodou, která funguje jako doplňková léčba ke komplexní léčbě dětských pacientů. Jsme zařízením následné péče. Pobyt tedy plně hradí pojišťovna, včetně doprovodu. Pokud rodič jako doprovod není indikován, může si pobyt uhradit v samo-plátcovském režimu.


V čem spočívá největší přínos léčby v jeskyni?

Léčba v jeskyni využívá specifického klimatu tohoto prostředí ke zlepšení zdravotního stavu pacientů. Specifické vlastnosti klimatu tvoří vysoká stálost jeskynního prostředí, protože bez ohledu na roční období a počasí je jeho klima stálé, nekolísá, teplota je přibližně 8 °C. V naší jeskyni je vysoká vlhkost vzduchu, téměř 100%, protože jako jediné zařízení v ČR využíváme přírodní krasovou jeskyni s vodní plochou. Vysoká vlhkost vzduchu je velmi komfortní, působí příznivě pro dýchací cesty našich pacientů. Hlavním benefitem je čistota prostředí – je téměř prosté pylových a prachových částic, nečistot a alergenů – děti se mohou v jeskyni pohybovat a dělat sportovní kondiční aktivity bez nežádoucího dráždění dýchacích cest, ke kterému dochází venku.

Dalším benefitem je přítomnost speleoaerosolů, což se vyznačuje přítomností různých iontů (zejména sledujeme obsah lehkých záporných iontů), jejichž množství je, zejména ve srovnání s vnějším prostředím, velmi vysoké a napomáhá k očišťování dýchacích cest. V jeskyni je také nízká koncentrace radonu, jehož dezinfekční účinky taktéž využíváme bez obav z jeho vysokých hladin. Radiační zátěž je v jeskyni velmi přísně a pravidelně kontrolována.


Jak pobyt dětí v jeskyni probíhá?

Léčba v jeskyni sestává z toho, že děti v ní stráví 3 hodiny denně každý všední den. Pobyt je rozdělen na část kondiční, tedy aktivní, kdy mají různé pohybové hry a léčebnou tělesnou výchovu (LTV) zaměřenou na dýchací aparát, vše pod vedením fyzioterapeutů, rehabilitačních pracovníků a zdravotnického personálu. Druhá část je potom relaxační, kdy děti leží zabalené ve speciálních bavlněných spacácích na lehátkách, odpočívají, mohou si číst nebo jim sestry čtou pohádky. Je to vlastně taková dlouhá 3hodinová procedura.


Ve speleoterapii nejde „jen“ o pobyt v jeskynním prostředí. Nová budova dětské léčebny nabízí mnoho příležitostí…

Pobyt v jeskyni je pro speleoterapii stěžejní, doplňuje jej ovšem řada dalších procedur. Jsou to metody diagnostické (spirometrická měření, vyšetření fyzioterapeutem, podoskopem a další), provádíme řadu zátěžových testů fyzické zdatnosti dětí, koordinace a obratnosti pohybu. Zátěžovým testem je u nás takzvaný běh „gotickou chodbou“, kdy vyšetřujeme pozátěžový bronchospazmus. Děti běží chodbou v Císařské jeskyni a my potom měříme jejich maximální výdechovou rychlost a vyhodnocujeme reakce průdušek na zátěž.

Dále využíváme léčebné rehabilitační procedury, jako jsou inhalace, výplachy, míčkování, LTV, termoterapii, elektroterapii, terapii slabým magnetickým polem, pobyt v podhájském aerosolu (což je aerosol z vysoce mineralizované vody z Podhájské ze Slovenska, kdy v něm děti chvíli posedí v malé komůrce, což velmi příznivě působí nejen na dýchací cesty, ale také na kožní problémy). Novinkou je finská sauna a procedury v bazénu se slanou vodou, jehož voda je šetrná k pacientům s atopickým ekzémem. Rehabilitačních procedur tedy máme k dispozici celou řadu. K léčbě patří nácvik správného držení těla a dýchání.

Součástí terapie je i celkové prostředí. Léčebna se nachází v CHKO Moravský kras, k pobytu patří řada kondičních aktivit v krásné a čisté přírodě v okolí. Máme velký venkovní areál včetně hřiště a arboreta. Cílem pobytu je celkové zlepšení kondice dětí. Děti jsou svým onemocněním často limitovány ve sportovních aktivitách a my se jim za zdravotnického dozoru snažíme zlepšit kondici celkovou, nejen kondici dýchacích cest.


Pozorujete nárůst počtu pacientů a zhoršení jejich stavu a tělesné kondice?

Bohužel ano, naše klientela neustále narůstá. Zhoršení tělesné kondice u dětí je obecně velkým problémem, nejen u dětí s respiračními onemocněními. Pracuji také jako praktický dětský lékař a denně to v ordinaci vidím. Období covidové pandemie situaci ještě zhoršilo. Dodnes pozorujeme nárůst nadváhy a obezity, v populaci konstantně přibývá astmatiků, alergiků a atopiků. Velký nárůst jsme zaznamenali u opakovaných respiračních onemocnění neboli u opakovaně nemocných dětí. V poslední zimní sezóně byl nárůst nemocnosti opravdu extrémní, nejhorší za posledních 30 let.


Jaká je kapacita nové léčebny, kolik zde máte pacientů?

V nové léčebně máme 66 lůžek a několik přistýlek, plánovaných spíše pro doprovod. Průměrně máme v turnusu 55 dětí. V původní budově jsme měli jen 7 pokojů pro děti s doprovodem, nyní má každý pokoj vlastní sociální zařízení, můžeme tedy více vyhovět poptávce po pobytu mladším dětem s doprovodem. Novou léčebnu zainvestoval Jihomoravský kraj a přispěla nadace Astma 2000, díky nimž můžeme v léčebně nabídnout větší komfort a posouvat vývoj speleoterapie dál.

Nyní máme léčebnu nedaleko jeskyně, dříve musely děti docházet přes celý Ostrov u Macochy. Ušetřený čas tak můžeme věnovat dalším procedurám.


Jak často se do léčebny jezdí? Existují nějaká doporučení?

U speleoterapie platí kumulativní efekt. Čím více pobytů děti v jeskyni absolvují, tím je léčebný účinek větší. Pokud dítě začne jezdit od 3 nebo 4 let a jezdí pravidelně, benefit léčby je výraznější a účinek je pro něj lepší, než když poprvé přijede například až v 15 letech. Nicméně již po prvním pobytu řada pacientů referuje zlepšení svého zdravotního stavu. Mají méně infektů, jsou méně nemocní a mají menší spotřebu léků. U našich chroniků je méně akutních exacerbací, a tedy menší spotřeba úlevových léků, navíc se daří snižovat i dlouhodobou léčbu a někdy je možné léky vysadit. Dle výzkumných studií je statistický význam speleoterapie uváděn po třetím pobytu, kdy u všech dětí došlo k signifikantnímu zlepšení objektivních parametrů, například u spirometrie či v zátěžových testech.

Speleoterapie má velký preventivní význam. Je vhodné v léčbě pokračovat i po odeznění akutní fáze, aby k akutním stavům vůbec nedocházelo.

 

Jaký je rozdíl například mezi pobytem u moře nebo na horách a pobytem v jeskyni?

Pro naše pacienty jsou pobyty u moře nebo na horách jako klimatická léčba výborné a naprosto vhodné. Nicméně speleoterapie se od nich odlišuje nejen charakterem prostředí, ale především tím, že je to komplexní léčebná metoda, jak jsem již zmínila dříve. Pobyt u moře nebo na horách je většinou skvělou dovolenou v prospěšném prostředí. Speleoterapie ovšem zahrnuje další léčebné procedury, které probíhají pod kontrolou zdravotnického pracovníka. Nejde tedy jen o pobyt v jeskyni, ten sám o sobě nestačí.

Program se snažíme dělat atraktivní, tak aby dětské pacienty bavil. Většinu aktivit realizujeme pomocí hry, děti rehabilitují, aniž by si to vlastně uvědomovaly.


Jaký personál je v jeskyni zásadní?

Většinu času s dětmi tráví sestry, fyzioterapeuti a vychovatelé. Specifikem práce v léčebně se speleoterapií je nejen znalost vlastního oboru, ale je zde nutná znalost báňských předpisů a pravidel pohybu v podzemí. Personál absolvuje řadu školení a zkoušek bezpečného pohybu v podzemí. Na oděvu například nosí záznamová zařízení, která kontrolují kvalitu klimatu a další parametry. V pobytu v jeskyni se střídají.

Bezpečnost je přísně kontrolována různými úřady, například báňským úřadem, který dozoruje bezpečnost pobytu a procedur v jeskyni, nebo Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, který pravidelně měří radiaci. Bezpečnost prostředí je před vstupem dětí do jeskyně denně kontrolována.


Nemění provoz klima v jeskyni? Nedochází k jeho poškozování?

Císařská jeskyně je určena výlučně pro speleoterapii. Jeskyně je dost velká a klima se v ní nemění. Děti jsou rozděleny na dvě skupiny, nejsou tedy všechny pohromadě na stejném místě, a cvičí se jen ve všední dny. Dopoledne probíhá údržba a kontroly, potom následuje pobyt dětí, o víkendech se do jeskyně nechodí, není otevřena pro veřejnost. Její schopnost regenerace je tedy velká, má samočistící schopnost. Tím se například liší od solných jeskyní. Má přirozený systém odvětrávání, takže i námi přinesený spad dokáže vyčistit. V tom jí napomáhá i naše údržba, kdy je například jeskyně vystříkána vodou.

Důležité je také vybavení jeskyně. Z důvodu čistoty prostředí v ní nemůže být žádné dřevěné vybavení, kde by mohlo dojít k zahnívání a množení spor, vše je z kovu nebo plastu. Preferujeme kov, protože i plasty narušují koncentraci záporných lehkých iontů. Zajímavé je například i to, že používáme bavlněné spacáky. Ve vlhkém prostředí naší jeskyně to není nejpraktičtější, ale odborníci z VUT v Brně, kteří hodnoty záporných iontů měří, zjistili, že umělá vlákna prostředí narušují.


Jste unikátním zařízením…

Pro děti je v ČR ještě jedno zařízení ve Zlatých Horách v Jeseníkách, které sice nemá přírodní krasovou jeskyni tak jako my, ale využívá bývalý rudný důl. Ukázalo se, že podmínky jsou pro speleoterapii také vhodné.

Speleoterapie pro dospělé u nás není dostupná. Pod tímto názvem to komerčně nabízí některá zařízení, ale spíše asi formou relaxace a typu wellness, což není speleoterapie jako taková.


Historie speleoterapie

Léčivé účinky jeskyní znali již lidé ve starověkém Řecku a Římě, kdy využívali pobyt v jeskyni ke zlepšení zdravotního stavu, zmínky o ní máme i ze starověké Číny. Oficiální písemné doklady pocházejí z 15. století z polských solných dolů a jako léčebná metoda se začala rozvíjet v Německu ve 40. letech minulého století, kdy profesor Karl Hermann Spannagel začal využívat jeskyni pro léčbu dospělých astmatiků.

V Moravském krasu se speleoterapie začala vyvíjet v roce 1979, kdy začaly první léčebné pobyty v Amatérské jeskyni. Využívány byly i Sloupsko-šošůvské jeskyně a od roku 1997 k tomuto účelu výlučně slouží Císařská jeskyně v Ostrově u Macochy. Jako záložní možnost lze Sloupsko-šošůvské jeskyně využít, pokud by se například z důvodů technické údržby nebo vysokého stavu vody nemohla využít jeskyně Císařská. Tím, že je Císařská jeskyně veřejnosti nepřístupná, je v ní klima čistší než ve Sloupsko-šošůvských jeskyních.

 
  • tisk
  • předplatit si