Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2023

Editorial

Datum: 11. 12. 2023
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
 

držíte v rukou poslední číslo letošního roku. Jeho nezbytnou součástí je poděkování autorům a recenzentům, bez jejichž úsilí by číslo nevzniklo. Redakce časopisu Florence děkuje všem laskavým autorům a recenzentům, kteří v průběhu roku 2023 připravovali nebo posuzovali publikované články. Velmi si vážíme nezištné pomoci a času, který jste příspěvkům věnovali, ve snaze zvýšit odbornou kvalitu našeho časopisu. Pevně věříme, že budeme moci dále využívat vašich odborných vědomostí a zkušeností při přípravě publikací i v dalším období. Poděkovat musíme také dalším podporovatelům, jimž není osud jediného odborného časopisu pro nelékařské zdravotníky lhostejný, a v neposlední řadě patří vřelé díky členům redakční rady.

Letos také Florence vstoupila do nové fáze svého života – stala se oficiálním časopisem České asociace sester. Navázala tak na dobrou tradici aktivní spolupráce s předsedkyněmi jednotlivých sekcí, jejíž rozvíjení povede k dalšímu zkvalitnění obsahu našich stránek.

V posledním čísle roku se věnujeme tématu onkologie, a to především z důvodu vzniku a schválení programu Onkologická sestra. Jeho obsah vám představí Mgr. Darja Hrabánková Nevrátilová. S tématem souvisí i recenzovaný článek o nádorech varlat a důležitosti samovyšetření, který poukazuje na jeho stále nedostatečné rozšíření a včasný záchyt. Časově navazuje na měsíc Movember, mezinárodní charitativní akci pro zvýšení povědomí o zdraví mužů.

Druhým tématem je intenzivní péče. Nejen, že si představíme práci sestry při výkonu HIPEC, ale také se detailněji věnujeme problematické péče o chrup a dutinu ústní u pacientů na intenzivních lůžkách.

Nezbytnou kategorií jsou také sestřičky v akci, kde si tentokrát představíme zakladatelkou projektu Život v kufříku Mgr. Michaelu Chmelařovou, jež v říjnu získala Cenu evropského občana. Je tak první oceněnou sestrou v této kategorii.


Za celou redakci vám ze srdce přeji příjemné prožití vánočních svátků a do nadcházejícího roku pevné zdraví a neutuchající optimizmus. Jako malý předvánoční dárek jsme v Care Comm připravili další podcast, tentokrát na téma saunování, jež patří k oblíbenému zpestření zimy.


S přáním krásných Vánoc

 

Mgr. Markéta Zbranková
šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si