Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2023

Komplexní paliativní péče v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, Krajská zdravotní a. s.

Datum: 11. 12. 2023
Autor: MUDr. Jana Dušánková

Cesta k zajištění paliativních potřeb u pacientů v dosahu Masarykovy nemocnice a milníky, které nám tuto cestu umožnily.

Obecná paliativní péče, tedy péče zaměřená na komfort pacienta s nevyléčitelným onemocněním, je poskytována již od pradávna, ale její pojetí a nastavení se postupem času měnilo. K jejímu vymezení a zasazení do systému zdravotní péče v České republice došlo až poměrně nedávno a její rozvoj nastává od 90. let 20. století.

První lůžkový hospic v ČR vznikl v roce 1995 (Hospic Anežky České v Červeném Kostelci).

První oddělení paliativní péče bylo zřízeno v roce 1992 (Nemocnice v Babicích nad Svitavou).

První mobilní hospic vzniká v roce 2001 v Praze (Cesta domů).

V roce 2004 byl zřízen samostatný atestační obor paliativní medicína a léčba bolesti a záhy dochází k osamostatnění oboru paliativní medicína.

V roce 2021 jako první získává statut samostatné Kliniky paliativní medicíny Centrum podpůrné a paliativní péče Všeobecné fakultní nemocnice Praha.


V současné době existují v ČR tyto organizační formy paliativní péče:

lůžkový hospic: jedná se o samostatné lůžkové zařízení poskytující péči terminálním pacientům. Péči zajišťuje multidisciplinární tým v domácky a přívětivě laděném prostředí. Je zde umožněn pobyt blízkým osobám;
mobilní specializovaná paliativní péče: multidisciplinární tým zajišťuje péči o terminální pacienty v domácím prostředí v úzké spolupráci s rodinou. Základními podmínkami pro převzetí pacienta do péče mobilního hospice jsou ukončená léčba základního onemocnění a celodenní přítomnost schopné pečující osoby. Tuto péči je možno poskytovat i pacientům, jejichž vlastním sociálním prostředím je například domov pro seniory či jiné zařízení sociální péče;
ambulance paliativní medicíny: zajišťuje péči o pacienty s ukončenou léčbou základního onemocnění, kteří jsou schopni ambulantně docházet na kontroly;
konziliární tým paliativní péče: multidisciplinární tým zajišťující konziliární službu pro pacienty s paliativními potřebami, kteří jsou aktuálně hospitalizováni ve zdravotnickém zařízení akutní či dlouhodobé péče;
paliativní lůžkové oddělení: nová služba postupně vznikající v rámci nemocniční lůžkové péče. Na toto oddělení jsou indikováni pacienti s komplexními potřebami v důsledku pokročilého nevyléčitelného onemocnění. Jedná se o takzvaná akutní paliativní lůžka, která slouží ke stabilizaci symptomů pacienta, k možnosti komunikace s rodinou a nastavení a realizaci plánu další péče (předání pacienta do domácí péče s podporou mobilního hospice či do lůžkového hospice eventuálně jiného zařízení).


Inspirací k zasazení institucionalizované paliativní péče do nemocničního prostředí byla v našem případě česko-německá konference Ambulantní specializovaná paliativní péče v Německu a v České republice uskutečněná v září 2012 v Drážďanech. Následovala stáž v paliativních zařízeních různého typu v Drážďanech (Mobilní hospic Brücke, Paliativní oddělení nemocnice St. Joseph Stift).

Odrazovým můstkem k zahájení změn bylo získání specializované způsobilosti v oboru paliativní medicína, což se podařilo v dubnu 2013.

S odborností paliatra bylo možno v květnu 2013 zahájit provoz paliativní ambulance v rámci Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice.

Krátce nato se objevila možnost grantové podpory z Nadačního fondu AVAST, který v té době zahájil intenzivní podporu rozvoje paliativní péče v ČR. Grantová podpora byla určena na rozvoj mobilní specializované paliativní péče. Díky ní bylo možno k 1. 9. 2014 zahájit provoz Mobilního hospice Masarykovy nemocnice. Spádová oblast je Ústí nad Labem s dojezdem přibližně 30 km, tedy včetně Děčína, Teplic a po domluvě s vedením města Bíliny a Bílina.

V roce 2019 vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví ČR pilotní projekt konziliárních nemocničních paliativních týmů (Podpora paliativní péče – zvýšení dostupnosti zdravotních služeb v oblasti paliativní péče v nemocnicích akutní a následné péče). Projekt probíhal od 5/2019 do 3/2021 v šesti nemocnicích, ve kterých pracovalo sedm konziliárních týmů paliativní péče (v jedné nemocnici pracoval tým dospělé a dětské paliativní péče). V Masarykově nemocnici se podařilo vytvořit konziliární tým a do projektu se zařadit.

Vzhledem k možnosti využití lůžkového fondu při Komplexním onkologickém centru Masarykovy nemocnice se podařilo od 10/2019 otevřít šest paliativních lůžek, která jsou využívána pro onkologické pacienty v terminálním stadiu onemocnění.

S ohledem na narůstající povědomí o možnostech paliativní péče také narůstá poptávka po tomto druhu péče jak rodinami v rámci péče o pacienty v domácím prostředí, tak zdravotníky v rámci péče o pacienty hospitalizované. Vedení nemocnice na to reaguje nabídkou vzniku samostatného oddělení paliativní medicíny, kde by byly soustředěny všechny dosud fungující složky paliativní péče s možností rozšíření lůžkového fondu o dalších osm akutních paliativních lůžek. Vzhledem k tomu, že tato forma paliativní péče ještě není v českém zdravotním systému definována, bylo nutno sbírat zkušenosti v zahraničí. Navštívili jsme tedy Kliniku paliativní medicíny Univerzity v Mnichově, Oddělení paliativní péče v Churu ve Švýcarsku a Paliativní oddělení Univerzitní nemocnice ve Vídni. Cenné zkušenosti a poznatky jsme se snažili aplikovat při koncepci nově vznikajícího Oddělení paliativní medicíny Masarykovy nemocnice. Jeho provoz byl zahájen 2. 10. 2023.

V tuto chvíli je možno v rámci Masarykovy nemocnice našim pacientům poskytnout komplexní paliativní péči, která může být zahájena jako časná paliativní péče již při stanovení diagnózy (časná psychologická intervence, eventuálně sociální podpora cestou konziliárního nemocničního týmu), může pokračovat během léčby (například terapie těžkých symptomů cestou paliativní ambulance v době, kdy pacient například podstupuje onkologickou léčbu). Po ukončení léčby může dále docházet do paliativní ambulance, kde je již komunikován plán další péče pro případ očekávatelného zhoršování stavu, tak aby se předešlo zbytečným hospitalizacím v nemocnici a pacientovi byla umožněna péče v jím vybraném prostředí za maximálního zachování kvality života.

 


O autorce

MUDr. Jana Dušánková
V letech 1991–1997 vystudovala obor všeobecné lékařství na 1. LF UK v Praze. Od roku 1997 pracovala na Onkologickém oddělení Masarykovy nemocnice, Krajská zdravotní a. s., v Ústí nad Labem. Od roku 2013 se specializuje na onkologickou léčbu pacientů s nádory ledvin a působí v paliativní ambulanci. V roce 2014 se stává vedoucí lékařkou Mobilního hospice Masarykovy nemocnice, v roce 2019 vedoucí lékařkou Konziliárního týmu paliativní péče Masarykovy nemocnice a od ledna roku 2022 primářkou Oddělení paliativní medicíny Masarykovy nemocnice.

 
  • tisk
  • předplatit si