Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Červen – měsíc miliard a předvolební kampaně

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Jan Kulhavý

Dvaadvacet miliard korun – takový může být deficit českého zdravotnictví na konci tohoto roku. Uvedla to ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, v exkluzivním rozhovoru pro Zdravotnické noviny – ty „velké“, novinové.

Osud až 13,5 miliard korun z výše uvedené částky má přitom v této chvíli v rukou Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR – konkrétně zástupci sociální demokracie a komunistů, ale i věční rebelové z řad bývalé vládní koalice.

V první řadě jde o regulační poplatky, které by mohly (pokud zůstanou zachovány) ušetřit systému 7,5 až 10 miliard korun. Již jednou, konkrétně 12. května, o nich sněmovna rozhodla jako chytrá horákyně – tak trochu je zrušila, tak trochu omezila a oba návrhy poslala alibisticky senátorům. Ti tento právní paskvil téměř jistě poslancům vrátí – a pak děj se vůle většiny 101 hlasů. V situaci, kdy jen málokdo odhadne, kdo s kým a proti komu ještě v české sněmovně hlasuje... „Jedna věc jako by stále unikala pozornosti,“ připomíná D. Jurásková. „S úplným zrušením regulačních poplatků by také padl ochranný limit. Toto opatření chrání především seniory a těžce chronicky nemocné pacienty. Bez limitu, který byl navíc při poslední změně poplatků snížen na polovinu, by pacienti z už zmíněných nejohroženějších skupin opět – tak jako v nedávné minulosti – dopláceli měsíčně za potřebné léky mnohatisícové částky!“ Jenže jednodušší je lovit více méně zdravou masu na ušetřenou třicetikorunu, než se starat o pouhé stovky, maximálně tisíce těch opravdu dlouhodobě a nákladně chronicky nemocných, kteří z hlediska celkového voličstva představují zanedbatelné nic, že... Poplatky jsou prostě politikum, již jednou se osvědčily loni před krajskými volbami, proč to tedy nezkusit znovu!

A pak jsou tu další více než 3 miliardy korun, které by pro letošek mohla ušetřit protikrizová opatření ministerstva zdravotnictví. Háček je v tom, že jsou z velké míry vázána na novelu zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, – a tudíž jsou opět vydána na milost a nemilost nevypočitatelné Poslanecké sněmovně. A to vše v době, kdy kampaň před evropskými volbami přechází plynule do kampaně před volbami předčasnými, ryze tuzemskými ...

Jan Kulhavý, šéfredaktor Zdravotnických novin, Ambit Media

 
  • tisk
  • předplatit si