Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Péče o pacienta po operaci měkkého kolena

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Vladislava Zárubová

Sortimentem operací měkkého kolena v rámci jednodenní chirurgie jsou jednoduché operační artroskopie (diagnostické artroskopie, resekce pliky, ošetření menisků a povrchových chondrálních lézí) a rekonstrukční artroskopické operace (sutury menisků, plastiky vazů, ošetření hlubokých chondrálních lézí).

Příjem pacientů na oddělení probíhá přes ortopedickou ambulanci v 6 hodin ráno nalačno. Sestry zkontrolují, zda si nemocný s sebou přinesl interní předoperační vyšetření, anesteziologické vyšetření, rentgenové snímky, případně CT, a odešlou ho na lůžkovou část.

Předoperační příprava

Po přijetí a uložení na lůžko seznámíme pacienta s jeho právy, domácím řádem nemocnice a s prostředím na oddělení. Změříme mu krevní tlak a puls, zjistíme hmotnost, výšku, případné alergie a dietní omezení, sociální podmínky v rodině. Poté lékař seznámí pacienta s rozsahem výkonu a oba podepíší informovaný souhlas s hospitalizací, operací a celkovou anestezií. Před transportem na operační sál, který zajišťuje vždy sestra, je nutná příprava operačního pole (oholení, dezinfekce a označení operované končetiny dle dokumentace a pacienta), eventuálně sejmutí ozdobných předmětů, zubní protézy, kontaktních čoček, brýlí. U žen je nutné odlíčení a odlakování nehtů. V následné premedikaci aplikujeme opiáty, individuálně miniheparinizaci, a provedeme bandáž neoperované končetiny. Na žádost operatéra zasíláme na sál antibiotika a ortézu.

Pooperační péče

Z operačního sálu si sestra přebírá vždy stabilizovaného pacienta. Časnou pooperační péči na oddělení zahajujeme měřením vitálních funkcí, kontrolou celkového stavu, odsavného drénu a obvazu, kontrolou periferie operované končetiny oxymetrem, dále plníme ordinace operatéra a anesteziologa. Bolest tlumíme nejčastěji kombinací nesteroidních antirevmatik a opioidů, využíváme chladicí boxy a aplikujeme led k ráně.

Následnou pooperační péči zahajuje fyzioterapeut, který dle operatéra a celkového stavu pacienta mobilizuje. Vysvětlí mu techniku chůze o berlích nebo francouzských holích, přiloží motodlahu, přičemž se řídí bolestí operovaného. Rozsah pohybu určuje vždy lékař.

V rámci jednodenní hospitalizace je nutná časná mobilizace, nácvik sebepéče včetně hygieny a prevence tromboembolické nemoci. Před vertikalizací a při ní musí být pacient kardiopulmonálně kompenzován a bez velkých krevních ztrát.

Dimise pacienta se uskutečňuje 1. pooperační den, pokud je v celkově dobrém stavu, mobilní, poučený o rehabilitaci, v indikovaných případech o autoinstalaci miniheparinizace, a je vybaven medikací do první kontroly, která je zpravidla za 3 dny. V indikovaných případech je nutné zajistit následnou rehabilitaci.

Vladislava Zárubová, Klinika ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, FN Plzeň

Fota Veronika Tichotová

 
  • tisk
  • předplatit si