Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2012

Zneužití osobních údajů

Datum: 5. 3. 2012
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Mgr. Zuzana Volejníková

Anonymní upozornění na nástěnce v nemocnici

Upozornění zaměstnanců! Protože máme zájem, abychom se nedostali do problémů, upozorňujeme na nelegální jednání sestry XY, která se v poslední době trvale, v každé volné chvíli, prohrabuje v ambulantních kartách a vypisuje si telefonní čísla a adresy pacientů a rodinných příslušníků pacientů, i když to nemá nikým dovolené. Sama se chlubí tím, že bude zaměstnaná ve velké firmě ve vedení propagace a bude nabízet produkty této firmy a telefonní čísla a adresy se jí budou hodit. Ostatní sestry s tím nemají nic společného, ale nemohou tomu zabránit a distancují se od toho.

Názor právníka

Skutkový stav

Sestra XY měla pracovní poměr na dobu určitou. Vzhledem k problémům, které na pracovišti měla, věděla, že nebude prodloužen a bude ukončen uplynutím sjednané doby. To jí bylo opakovaně sdělováno její nadřízenou, která s její prací nebyla spokojena. Navíc tato sestra měla problémy v interpersonálních vztazích.

Sestra pracovala nejprve na ambulanci, pak i v kartotéce a je pravdou, že ve volných chvílích prohlížela ambulantní karty pacientů a jinou zdravotnickou dokumentaci a vypisovala si telefonické kontakty na pacienty a jejich rodinné příslušníky. Nijak svoji činnost neskrývala a spolupracovnici sdělila, že si to píše proto, že bude pracovat v marketinku renomované firmy a kontakty na lidi se jí budou hodit. Jelikož sestra v činnosti pokračovala, objevilo se zanedlouho na nástěnce v ambulanci výše uvedené anonymní upozornění.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček
Mgr. Zuzana Volejníková

Řešení

Nadřízená si sestru okamžitě zavolala k osobnímu pohovoru, při kterém sestře bylo sděleno, že její postup je nepřípustný a protiprávní a poškozuje zaměstnavatele i pacienty. Sestra odmítala, že by dělala něco špatného. O konfliktním jednání byl pořízen jen velmi krátký záznam a sestra podepsala „poučení“, ve kterém byla upozorněna na protiprávnost svého jednání a na možné sankce. Znělo takto:

Slečna XY, RČ, bydliště, byla poučena o povinnosti dodržovat povinnou mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděla v souvislosti s výkonem své práce, a nesmí žádné takové informace používat nebo zneužívat ve svém novém zaměstnání. Pokračování v tomto jednání může být kvalifikováno jako trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji podle § 180 TrZ.

Stanovisko

Bylo diskutabilní, zda měl být se sestrou okamžitě ukončen pracovní poměr, či zda po projednání jejího postupu bylo vhodné, aby ještě měsíc na svém pracovišti setrvala do uplynutí sjednané doby. Jednání sestry nepochybně směřovalo k porušení povinnosti mlčenlivosti a ke zneužití osobních údajů pacientů, a to v takovém rozsahu, že by jej bylo možno považovat za zvlášť závažné porušení pracovní kázně. Sestra přitom byla pouze poučena o protiprávnosti svého jednání, ale nebyla jí ani učiněna písemná výtka. Případ byl dále řešen i na provozní schůzi a všichni zaměstnanci byli poučeni o nesprávnosti manipulace s osobními údaji i možném trestu za takové jednání. Ze strany zaměstnavatele ovšem nedošlo k žádnému, ani formálnímu odstranění následků jednání sestry, tj. např. mohlo jí být uloženo, aby získané údaje vrátila zaměstnavateli nebo zničila.

Rovněž zůstala neprojednaná skutečnost, že upozornění na protiprávní jednání sestry bylo umístěno na nástěnce, tedy na místě, kde si je mohli přečíst i pacienti. To sice není protiprávní, nicméně nepřispívá to k dobrému jménu zaměstnavatele.

Vedoucí zaměstnanec organizuje, řídí a kontroluje činnosti svého úseku. Diskutovalo se, zda byly, či nebyly nedostatky v kontrolní činnosti vedoucích zaměstnanců. Dá se totiž předpokládat, že když o tom, že si sestra vypisuje kontakty na pacienty, věděly ostatní sestry, je s podivem, že to nevěděla její nadřízená, a pokud to věděla, věc řešila až na výslovné písemné upozornění. Skutečnost, že upozornění bylo anonymní, je alarmující a nesvědčí pro dobré interpersonální vztahy mezi podřízenými a nadřízenými.

JUDr. MUDr. L. Vondráček, Mgr. Z. Volejníková

 
  • tisk
  • předplatit si