Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2014

Vítejte v Domově U Anežky

Datum: 6. 10. 2014
Autor: Ing. Ludmila Bulířová

Domov U Anežky je pobytové zařízení pro seniory, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj. Domov U Anežky tvoří dvě střediska ležící od sebe 9 km. Rádi bychom vám představili život ve středisku Benátky nad Jizerou, které bylo postaveno v roce 2002.

Celková kapacita tohoto zařízení je 65 klientů. Možnost ubytování je v 19 jednolůžkových pokojích a 23 dvoulůžkových. Každý pokoj má terasu či balkón s výhledem do zahrady. Jednou z velkých předností Domova je prostorná jídelna, která je využívána na společenské akce a pravidelné aktivity, které připravují naše aktivizační pracovnice každý všední den. Neodmyslitelně k nim patří taneční hodiny s tanečním mistrem Petrem Veletou, na které dochází spousta seniorek, které pan Veleta nejprve roztančí vsedě na židli a poté je jednotlivě vyzývá k tanci. Pan Veleta umožňuje tančit všem ženám i mužům, přestože nemohou chodit nebo hýbat rukama. Tanec uzpůsobí vždy tak, aby si ho klienti maximálně užili, a také díky tomu se jeho hodiny těší mimořádné oblibě.

Domov však svým klientům nabízí i další prostory. Na každém patře je kuchyňka, ve které si mohou ohřát jídlo nebo si něco malého uvařit. Pro ty, kteří se dříve rádi věnovali vaření či pečení, máme každý týden věnované odpoledne, během kterého se vaří ve spolupráci s aktivizačními pracovnicemi.

Další hojně navštěvovanou místností je „Salónek“, do kterého pravidelně dochází kadeřnice a pedikérka. Dle dohody se tu ženy i zkrášlují. Klientkám pomáháme lakovat si nehty, promazat kůži, nalíčit se apod. Klienti, kteří se rádi učí novým věcem, mohou bezplatně využívat počítačový kurz. V Domově samozřejmě nechybějí ani pravidelné aktivity typu paměťová cvičení, cestománie, zpívání, ranní cvičení, ruční práce apod. Domov U Anežky se může pochlubit také vlastní keramickou dílnou. Klienti ji velmi rádi využívají a možnost vyrobit si vlastní keramiku jim dělá nejen radost, ale zároveň je pro ně velice prospěšná, protože si při ní procvičují jemnou motoriku.

Taneční hodiny jsou mezi klienty velmi oblíbené
foto: archiv Domova U Anežky

Pokud si chtějí odpočinout nebo pozvat svou rodinu na kávu, mohou zajít do naší francouzské kavárničky, která je otevřena každý všední den od 9 do 17 hodin. Za vyhrávání francouzských šansonů v ní naleznou široký výběr z mnoha druhů kávy a čajů, lze tu zakoupit i občerstvení a hygienické potřeby.

Kromě toho se pro naše klienty snažíme vymýšlet po celý rok větší akce, na kterých nechybí živá hudba a bohaté občerstvení. Některé z nich se tak vydařily, že je každý rok opakujeme. Nový rok vždy zahajujeme Novoročním koncertem, na kterém už dva roky po sobě vystupovala operní zpěvačka Jana Heryánová Ryklová. Únor je věnován zábavě s živou hudbou, která je každoročně tematická. Už jsme měli tu čest vidět naše klienty v květinovém oblečení, loni tu byli všichni v červeném a jeden rok měli dokonce všichni masky. V dubnu samozřejmě nezapomínáme upálit čarodějnici a ugrilovat si vuřty. Grilování se pak ještě nejméně dvakrát do roka opakuje. V září jsou naši klienti, jejich rodiny a známí zváni na Anežské posvícení, na kterém mohou vidět spoustu účinkujících a navštívit prodejní stánky. Pro rodiny je to jedinečná příležitost, jak strávit se svými blízkými příjemné odpoledne. Vánoce tráví klienti se svými blízkými v rodinném kruhu, a proto pro ně pořádáme falešný Štědrý den. Za vyhrávání koled se všichni sejdou spolu s našimi zaměstnanci u slavnostní tabule a ozdobeného vánočního stromku. A protože jsou Vánoce, nesmějí chybět ani dárky, které od nás každý klient dostane.

Věříme, že naši klienti jsou u nás spokojeni, protože pro to děláme maximum. Kdo by měl zájem prohlédnout si náš Domov a seznámit se s jeho chodem, může se přijít podívat na Den otevřených dveří, který pořádáme v rámci Týdne sociálních služeb v úterý 7. října 2014 od 9 do 16 hodin. Pro ty ostatní jsou k dispozici naše webové stránky www.domovuanezky.cz.

Ing. Ludmila Bulířová, ředitelka Domova U Anežky

 
  • tisk
  • předplatit si