Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2023

Betaglukany a jejich vliv na imunitní systém

Datum: 16. 10. 2023
Autor: PhDr. Martina Muknšnáblová, Ph.D., MBA

Souhrn: Imunita je důmyslný systém. Imunitní paměť může při správném průběhu trvat desítky let či celý život a významně ovlivňuje naše zdraví a život. Dobře fungující imunitní systém přináší organizmu zdraví a vitalitu ve formě odolnosti i při kontaktu se zákeřným protivníkem jak z řad zevních činitelů, tak vlastních buněk. Betaglukany jsou látky přírodního původu, které umí aktivovat buňky imunitního systému, tedy podpoří tělo v tom, aby si bylo schopno samo pomoci, což je vždy velmi efektivní, a navíc bez vedlejších účinků. Nedoporučují se pouze u pacientů, u kterých není žádoucí zvyšovat a podporovat imunitní procesy. Jsou celosvětově doporučovány jako základní či doplňková léčba zánětů, nádorů, diabetu, hypercholesterolemie a dalších onemocnění.


Klíčová slova: betaglukany, imunitní systém, léčivé houby

Betaglucans and their effect on the immune system

Summary: Immunity is a sophisticated system, including immune memory, which can last for decades or a lifetime if it works correctly and significantly affects our health and therefore life. A well-functioning immune system brings health and vitality to the body in the form of resistance even when in contact with an insidious enemy, both from external agents and from its own cells. Betaglucans are of natural origin and can activate the cells of the immune system, so they support the body in helping itself, which is always very effective; moreover, they are without side effects. They are not recommended only in patients in whom it is not desirable to increase support of the immune processes. They are recommended worldwide as a basic or complementary treatment for inflammation, tumors, diabetes, hypercholesterolemia and other diseases.

Keyword: betaglucans, immune system, medicinal mushrooms



Úvod

Imunita představuje komplexní systém buněk, tkání, orgánů a chemických dějů v organizmu, jehož účelem je obrana proti virům, bakteriím a plísním či kontrola zmutovaných i rakovinných buněk a následně oprava poškozených nebo odstranění nefunkčních tkání.

Imunitní systém rozlišuje tisíce mikroorganizmů a nepřeberné množství dalších cizích molekul. Existuje více než tisíc miliard imunitních buněk.


Mechanizmy účinků betaglukanů

Betaglukany jsou přírodní polymery glukózy, tedy přírodní polysacharidy vzniklé spojením molekul glukózy pomocí několika typů vazeb. Podporují imunitní procesy aktivací makro-fágů, což jsou buňky původem vrozené imunity, které jsou po aktivaci schopny lépe odolávat bakteriím a cizorodým látkám. Betaglukany tedy právem řadíme mezi nejúčinnější prostředky na podporu imunity, proto se doporučují užívat preventivně.

Od 90. let 20. století proběhlo celosvětově několik významných výzkumných šetření ohledně mechanizmu jejich účinku. Byl prokázán stimulující účinek na imunitní kaskádu obdobně jako chemicky vyráběné imunomodulační látky. Z výzkumů vyplývá, že jejich biologické účinky jsou dvojí: na aktivované makrofágy, které zneškodňují patogeny, a stimulované B lymfocyty, které produkují více protilátek. Mnohobuněční živočichové od bezobratlých až po člověka jsou schopni betaglukany odhalit jako cizí látky, což prakticky okamžitě aktivuje makrofágy. Ty působí nejen proti betaglukanům, ale i proti nejrůznějším patogenům. K rozeznávání betaglukanů využívá lidský organizmus několik receptorů: CR3, TLR-2, dectin-1 a laktosylceramid.


Zdroje betaglukanů

Zdrojů betaglukanů je mnoho, některé se získávají z buněčných stěn bakterií, ze sinic, řas, kvasinek, obilných zrn nebo hub. Mezi běžně dostupné zdroje betaglukanů lze zařadit: muchomůrku červenou, bolcovitku bezovou (Jidášovo ucho), penízovku sametonohou, lesklokorku lesklou (reishi), trsnatec lupenitý (maitake), rozsivku slanomilnou, outkovku pestrou, houževnatec jedlý (shiitake), pórnatku kokosovou, hlívu ústřičnou, klanolístku obecnou, hlízenku hlíznatou, hřib žlučník, hadovku smrdutou, G-bakterie z tlustého střeva, kvasinku pivní.


Protiinfekční využití

Dle četných výzkumů nebyla zatím detekována infekce, která by odolala pozitivnímu působení betaglukanů. Ty nejenže nastartují, ale i podpoří rychlost imunity a řadu dalších terapeutických účinků léčiv, například antibiotik. Betaglukany dokážou zdolat i některé bakterie, na které jsou zatím antibiotika slabá. U jiných bakterií lze spolu s betaglukany podávat antibiotika v nižších dávkách, aby bylo dosaženo stejného účinku jako při užívání antibiotik bez betaglukanů.

Pozitivní účinky betaglukanů byly popsány i u infekcí vyvolaných například: Candida albicans, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii, Trypanosoma cruzi, Streptococcus suis nebo Plasmodium berghei.


Protinádorové účinky

U betaglukanů byly potvrzeny i protinádorové účinky, zejména u nádorů plic, prsu a zažívacího traktu. V Japonsku získaly betaglukany označení lék podávající se při léčbě zhoubných nádorů jak chemoterapií, tak radioterapií. Protože podporují vlastní imunitní systém, doporučují se betaglukany užívat nejen během terapie nádoru, ale i preventivně.


Snižování cholesterolu

Existuje celá řada léčiv na snížení cholesterolu v krvi, které ale mají nežádoucí vedlejší účinky. Stále se hledají přírodní alternativy bez vedlejších účinků. To splňují právě beta-glukany, které umí pozvolna snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvyšovat HDL cholesterol. Po pravidelném užívání betaglukanů dochází prostřednictvím zvýšení střevní viskozity ke snížení absorpce cholesterolu a k rychlejšímu vyloučení cholesterolu ven z těla.


Další významné účinky (cukrovka, alergie, antioxidace)

Betaglukany jsou schopny udržovat optimální hladinu glukózy v krvi, čímž předchází diabetu. Při alergické reakci působí imunomodulačně. Stimulují aktivitu lymfocytů a potlačují lokální i systémové alergické projevy. Snižují v krvi hladinu imunoglobulinu E, což je protilátka produkovaná imunitním systémem jako reakce na ohrožení organizmu.

Dnes jsou u betaglukanů známy i účinky antioxidační a další prospěšné biologické účinky: snižují negativní dopady stresu, únavu po fyzické zátěži, ztrátu kostní hmoty či toxicitu rtuti. Chrání před různými formami záření: z obrazovky počítačů, mobilních telefonů, mamografu, respektive všech rentgenových paprsků, ultrafialových paprsků slunečního záření, vedení vysokého napětí, cestování letadlem. Zvyšují ukládání kolagenu. Účinně hojí kožní poranění – směs betaglukanů a kolagenu se úspěšně využívá při léčbě popálenin, vyrábějí se takzvané glukan-kolagenové síťky. Betaglukany aplikované v podobě krému zlepšují hydrataci suché kůže, redukují vrásky na obličeji.
 

Nežádoucí účinky a kontraindikace užívání betaglukanů

Betaglukany nevykazují žádné negativní toxické nebo návykové účinky, nejsou známy nebezpečné interakce s jinými léky. Lze je užívat i dlouhodobě. Kontraindikace nejčastěji vznikají u autoimunitních onemocnění (například u roztroušené sklerózy mozkomíšní), kdy imunita zbrojí proti vlastním buňkám. Problém může nastat u průmyslově vyráběných léčivých přípravků sice s obsahem betaglukanů, ovšem s přidanými pomocnými látkami, na které může být pacient přecitlivělý, což způsobí nesnášenlivost daného léčivého přípravku. Též při užívání imunosupresiv (omezujících imunitní systém) po transplantacích, nádorovém -onemocnění bílé řady nebo systémovém onemocnění pojiva je užívání sporné.


Závěr

Správně fungující imunitní systém je složitý vzájemně provázaný proces několika dějů s mnoha zainteresovanými složkami organizmu. Některé buňky pracují již od našeho narození a jiné se modelují až po kontaktu s protivníkem. Oba boje umí urychlit a zefektivnit betaglukany jako přírodní imunomodulans. Nezbytné je ovšem dodržet kvalitu původu.



Literatura

1. ARNDT T. Beta glukan – spolehlivý pomocník proti nástupu infekce. Celostnimedicina.cz. 2014. [online]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/beta-glukan-spolehlivy-pomocnik-proti-nastupu-infekce/.
2. BENCKO V., ŠÍMA P., TUREK B. Imunomodulační účinky betaglukanů. Hygiena 2016; 61(4): 167–171.
3. FREJ D. Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař: vyvážený životní styl a přírodní prostředky pro dokonalou imunitu. Praha: Eminent 2020. ISBN 978-80-7281-556-2.
4. ŠÍMA P. Betaglukany – nadějné přírodní imunomodulační látky. Ziva.avcr.cz. 2012. [online]. Dostupné z: https://ziva.avcr.cz/2012-2/betaglukany-nadejne-prirodni-imunomodulacni-latky.html.

 


Recenze

PharmDr. Lenka Cepákovávedoucí technik PLV laboratoře, Praha

PharmDr. Jakub Eduard SyřínekČeská lékárna holding, a. s., Brno, farmaceut

 
  • tisk
  • předplatit si