Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2023

Vzdělávání v papučích

Datum: 11. 12. 2023
Autor: Bc. Milan Hroch

Téměř v srdci centra Brna, v bezprostřední blízkosti brněnského výstaviště, obklopen nádhernou zelení, najdete komplex funkcionalistických budov Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Účastníci kurzů se mohou ubytovat v hotelu přímo v budově, kde studují.

Název centra je možná pro někoho delší a hůře zapamatovatelný, ale mezi nelékařskými zdravotnickými pracovníky stačí, když řeknete „doškolovák“ a všichni vědí. „Doškolovák“ slouží již více než 60 let pro celoživotní vzdělávání zejména všeobecných sester, ale také dětských sester, porodních asistentek, praktických sester, farmaceutů, fyzioterapeutů, ergoterapeutů a mnoho jiných nelékařských zdravotnických oborů. Jeho specifikem je však takzvané vzdělávání v papučích. V komplexu budov je totiž umístěno nejen vzdělávací centrum, ale i hotel – stačí vyjít jen pár schodů, popřípadě vyjet několik málo pater. A do učebny můžete další ráno klidně v papučích.

Účastníci vzdělávání se mohou ubytovat v pokojích jak třídy ekonomy, tak standard a nově jsou v nabídce také dva pokoje třídy tourist bez televize a připojení na internet. Tudíž si návštěvníci odpočinou bez toho, aby je při vzdělávání rozptylovaly negativní zprávy či pracovní a soukromé e-maily. Snídaně probíhá formou samoobslužného bufetu a je v ceně ubytování. Na oběd si mohou hosté denně vybrat minimálně ze čtyř druhů pokrmů, přičemž se myslí také na zdravou kuchyni. Příjemné podvečery lze strávit v místní kavárně Kantýna & Kafe, která se nachází v přízemí hotelu a kromě zahrádky je vybavena také pískovištěm pro děti.

Součástí služeb hotelu Centrum je také péče o tělo. K odreagování slouží místní fitness, které je pro účastníky vzdělávacích akcí a ubytovaných hostů zdarma, případně lze využít nabídky místních masáží. Působivé je i okolní prostředí Národního centra. Od roku 1969 zdobí jeho okolí tematicky zaměřená exteriérová dřevěná plastika akademického sochaře Zdeňka Macháčka pod názvem Příroda a člověk, která zahrnuje dva sloupové objekty znázorňující velké cévy a kulovitou, vyhloubenou plastiku, představující srdce. Milovníkům klidu a pohody může sloužit místní park s mystickou kamennou úpravou, nazvanou Přírodní katedrála, kterou v 90. letech 20. století navrhl Ing. Zdeněk Sendler. Základním stavebním prvkem je lomový kámen evokující prostor kamenné katedrály, jóga a mediace se tedy přímo nabízejí. Případně se zde mohou učit na aprobační či atestační zkoušky. A pokud by účastníkům vzdělávání byl přece jen hotel či jeho okolí malé, ve vzdálenosti 300 metrů jsou cyklostezky a 15 minut jízdy aquapark. Za 20 minut je možné dojet veřejnou dopravou až k brněnské přehradě.

 

Bc. Milan Hroch,
manažer Hotelu Centrum

 
  • tisk
  • předplatit si