Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2012

Je mytí rukou taková věda?

Datum: 4. 6. 2012
Autor: Ing. Kamila Bořecká

Mytí rukou, věc tak zdánlivě samozřejmá, kterou jsme se naučili, již když nám byly tři roky, získala v poslední době zejména v komunitě jiný rozměr. Významný problém představuje především ve zdravotnictví, které obchází největší strašák konce minulého a začátku současného století – nozokomiální nákazy rezistentních mikroorganismů. V Evropě ročně zemře 2,7 % hospitalizovaných pacientů v důsledku HCAI (Health Care Associated Infection – infekce získané ve zdravotnickém zařízení).

Souvislost mezi mytím rukou a šířením infekcí byla definována již před dvěma stoletími. Role mytí rukou by měla tedy být dobře rozpracována i zažita, ale zdá se, že povědomí o účinnosti hygieny je stále nízké. Dokonce i WHO (Světová zdravotnická organizace) přistupuje k tomu, aby ve zdravotnických zařízeních a veřejných budovách byly na místech pro hygienu rukou upoutávky: „Nesmyješ, později sníš!“ nebo: „Sleduješ, zda si soused myje ruce i mýdlem, ne jenom vodou?“

Efektivní zásady

Prevence HCAI musí být pro zdravotnická zařízení prioritní
ve vztahu k bezpečí pacienta i personálu

Mechanické mytí rukou je nutné pro osobní hygienu, ale ve zdravotnictví je pro redukci patogenních mikroorganismů nedostatečné. Představuje jenom jeden krok z balíčku procedur pro hygienu rukou. Mechanickým mytím zárodky pouze smýváme, ale neusmrcujeme, rozptylujeme je do okolí, z povrchu kůže jsou odstraněny pouze v minimálním množství (cca 20 %) a zbytek je přenosný a způsobilý vyvolat infekci. Časté mytí odmašťuje pokožku, což vede k diskomfortu a vyhýbání se dalšímu kroku – dezinfekci, a tím k vyšší kolonizaci mikroorganismy. Proto musí být mytí cílené a odůvodněné podle frekvence kontaktů, stupně kontaminace, citlivosti pacientů vůči infekcím a druhu zákroku. V principu platí: „Opticky čisté ruce se nemusí mýt, ale dezinfikovat.“

 

Ruce jsou primárním vehikulem přenosu infekčních nemocí. Proto má jejich efektivní mytí své zákonitosti:

pohodlný přístup, tedy dobrá dostupnost a technické vybavení dávkovači, ideální je vybavení bezdotykovým systémem spouštění vody.

dostatečný čas – až 2 minuty: nejdříve si odpustit trochu vody, aby se smyly eventuální usazené mikroorganismy na konci kohoutku, navlhčit si ruce, nabrat si z dávkovače cca 1–3 ml tekutého mycí- ho prostředku, důkladně jej rozmydlit po dobu 30 vteřin, opláchnout vodou a ruce utřít do jednorázového, nejlépe papírového ručníku, který následně zahodíme do připraveného koše.

tolerabilita je závislá na kvalitě použitých mycích substancí, ale také na kvalitním ošetření pokožky, které zachová její pružnost, stabilizuje její kyselý ochranný plášť, podpoří její regeneraci.

Mechanickým mytím tedy odstraňujeme špínu a část tranzientní mikroflóry. Až hygienická dezinfekce eliminuje riziko kontaminace, protože odstraňuje celou tranzientní (potenciálně patogenní) mikroflóru. Chirurgická dezinfekce odstraňuje tranzientní mikroflóru a většinu rezidentní mikroflóry.

Kromě mechanického mytí rozlišujeme ještě hygienické mytí, kde používáme antiseptický prostředek (s obsahem alkoholů, chlorhexidin-diglukonátu, jódu, chloroxy-fenolu, kvartérních amonných sloučenin, triklosanu, octenidinu aj.) v kombinaci s oplachem vodou.

Jako alternaci v terénu můžeme použít antiseptické ubrousky, které ale nejsou stejně efektivní. Antimikrobiální/antiseptické mýdlo a mycí emulze snižují mikrobiální nálož a zabezpečují i odmývání z pokožky. WHO již v roce 2004 rozpracovala standardy pro hygienu rukou (http://www.who.int). Mnohdy ale stačí i zdravý selský rozum:

nejsem zdravotník: myji si ruce před jídlem, po použití toalety, před příchodem do práce, před odchodem z práce a tehdy, když si ruce ušpiním (kontaminuji?).

Jsem zdravotník: před a po výše uvedeném si ruce ještě vydezinfikuji a dezinfikuji ještě mnohokrát i opticky čisté ruce – pracuji v rizikovém infekčním prostředí.

Jedno kontaminované místo může nakazit až 16 dalších, kteří se ho dotknou.

Závěr

Prevence HCAI musí být pro zdravotnická zařízení prioritní ve vztahu k bezpečí pacienta i personálu. Neznáme lepší důvod pro uvědomělou, důkladnou a disciplinovanou hygienu rukou než fakt, že tyto infekce odpovídají za 70 % všech nozokomiálních nákaz. Hygiena je nejméně nákladným způsobem řešení tohoto problému.

 

Ing. Kamila Bořecká, produktový specialista hygieny

 
  • tisk
  • předplatit si