Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2012

Vhodný výběr rukavic – vinyl, latex, nebo nitril?

Datum: 4. 6. 2012
Autor: Ing. Martina Malinská

Jak má sestra v nemocnici správně vybrat vhodné vyšetřovací rukavice? Vzhledem k tomu, že je v nich z hlediska použití velký rozdíl, zdravotník by měl chránit především pacienta, ale také sám sebe. Proto by se měla v použití rukavic dobře orientovat vrchní sestra a zdravotník si potom jednoduše a rychle vybere vhodnou rukavici.

Nejjednodušší rozlišení je podle barvy, protože rukavice vybírá automaticky. Správné barevné rozlišení přinášejí velké tradiční firmy, které se výrobou rukavic zabývají dlouhá léta. Současně zadávají a provádějí různé studie a jejich výstupní kontrola v továrnách je 100procentní, protože zaručují kvalitu. Pozor, někdy se cenově liší o haléře s malými firmami, které jen vyrábějí, takže při koupi ušetříte pár korun, ale potom se může stát, že vám každá druhá rukavice praskne při navlékání – proto je lepší kupovat rukavice od firem, které dodávají kvalitní rukavice a jsou schopny doložit výrobek studiemi. Vycházejí z toho, že vyšetřovací rukavice musí mít světlou barvu, protože při vyšetření musíme vidět stopy krve či jiných tělních tekutin. Neměly by mít tmavou barvu, na které není krev vidět, ale např. fialová barva je použita u rukavic extra silných, které jsou určeny pro práci s cytostatiky, na infekčních odděleních a emergency, kdy musíme mít jistotu, že bereme správnou rukavici, která je k tomuto účelu určena a stoprocentně nás ochrání.

Graf. 1 – Procento výskytu poškození rukavic

 

Velké „značkové“ firmy používají tyto barvy, které vzešly z dlouholeté praxe a doporučení přímo od zdravotníků a odborných společností:

latexové rukavice – přírodní barva – rukavice od všech výrobců jsou typické a stejné barvy;

nitrilové rukavice Sterling – světle šedivé;

vinylové rukavice – průhledná barva – od všech výrobců jsou typické a stejné barvy – průsvitné; nitrilové rukavice pro práci s cytostatiky – patentovaná barva, ostrá fialová.

Do zdravotnictví se v Evropě v poslední době dostávají vyšetřovací rukavice fialové a tmavě modré, ale druhá uvedená barva není jako vyšetřovací vůbec vhodná. Na vyšetřovací rukavici musí být při vyšetřování vidět tělní tekutiny, proto musí mít světlou barvu.

Rozdíly vlastností rukavic vyrobených z různých materiálů

Vinylové rukavice se mohou používat jen tam, kde nedochází ke styku s tělními tekutinami, tedy pouze pro stlaní postelí, přípravy léků, přípravy jídel apod.

latexové rukavice jsou vhodné pro běžné použití.

nitrilové rukavice jsou pevnější než latexové, mají již vlastnosti shodné s přírodním latexem a navíc u nich odpadá alergie na latex – na bezprašné nitrilové rukavice není známa alergie. Jsou to rukavice, které splňují kvalitativně a cenově všechny požadavky (cena přírodního latexu, a tím i latexových rukavic, stoupá, cena kvalitnějších nitrilových naopak zůstává stejná).

Nitrilové rukavice poskytují také vynikající ochranu proti prosáknutí krve a jiných tekutin potenciálně ohrožujících zdraví. Standardním používáním nitrilových rukavic můžeme snížit náklady a počty skladovacích jednotek (nově jsou K-C Sterling rukavice baleny po 200 ks v krabičce, na rozdíl od toho latexové rukavice jsou baleny po 100 ks v krabičce).

T
ab. 1 – Srovnání typů rukavic podle způsobu použití

 

Procento výskytu poškozených rukavic (studie z roku 1999)

Podle studie z roku 1999, týkající se bariérové integrity rukavic při používání v nemocnicích, je nitril, syntetický polymer, velmi efektivní náhradou materiálu pro rukavice bez obsahu latexu. Má podobné vlastnosti jako kaučuk a je pevnější než latex.

Doporučení pro nemocnice a oddělení

Udělejte přehled používaných vyšetřovacích rukavic a snažte se vytvořit jednotný plán pro celou nemocnici, aby byl jednotný systém objednávání.

zdravotníci by měli mít rukavice v plastových boxech pověšených na stěnách (rukavice se tím „nepovalují“ na stolcích a navíc každý ví, kam sáhnout). na poradě vrchních sester se dá program vyšetřovacích rukavic velmi zjednodušit. Myslete na to, že cena přírodního latexu velmi stoupá a nitrilové rukavice, které jsou pevnější, již mají cenu rovnou latexu.

vinylové rukavice by se měly používat ojediněle a neměly by být v držácích na stěnách, protože to svádí k používání rukavic, které jsou sice nejlevnější, ale naprosto neochrání zdravotníka ani pacienta, a proto by měly být jen na sesterně či v prostorách pro přípravu jídla. Používejte držáky na rukavice, všichni si zvyknou, že jsou vždy na přesně určeném místě; při zohlednění barvy rukavic je potom snazší výběr.

pro práci s cytostatiky a v některých případech na infekčním oddělení a emergency pracujte s rukavicemi určenými přímo pro práci s cytostatiky.

poznámka na závěr: ne všechny rukavice nitril jsou stejné, dejte přednost kvalitnějším rukavicím od velkého výrobce – někdy ušetříte jen dvě setiny haléře, ale rukavice jde špatně navléknout a trhá se → šetřete tedy na správném místě.

Ing. Martina Malinská, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si