Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2019

Editorial

Datum: 11. 2. 2019
Autor: Mgr. Kristýna Čilíková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
držíte v rukou první číslo Florence roku 2019. I letos bude časopis vycházet jako dvouměsíčník, to znamená, že druhé číslo, které bude zaměřeno na onkologického pacienta a paliativní péči, najdete ve svých poštovních schránkách na začátku dubna. Zcela aktuální věci jako zprávy z tiskových konferencí nebo pozvánky na odborné akce pro sestry najdete každý den na webových stránkách časopisu Florence a na jeho facebookovém profilu.

Toto číslo věnujeme preventivní kardiologii. V době, kdy navzdory zlepšení životního stylu a kvalitní léčbě stále nejvíce českých obyvatel umírá na kardiovaskulární onemocnění (KVO), to považujeme za důležité. Je bohužel potvrzeno, že minimálně polovina české populace podceňuje rizikové faktory KVO, není dostatečně informována o rizicích vysokého cholesterolu, krevního tlaku nebo obezity a nechodí na pravidelné preventivní prohlídky k praktickému lékaři. Zodpovědnost za vlastní zdraví má každý sám, nicméně je posláním zdravotníků edukovat, šířit osvětu a jít dobrým příkladem.

Přinášíme vám proto dva odborné články z preventivní kardiologie a velmi zajímavý rozhovor s předsedkyní pacientské organizace Diagnóza FH, z.s., která si kromě podpory nemocných s dědičně podmíněnou poruchou metabolismu lipidů vytkla za cíl zvyšovat povědomí o hrozbách KVO a o tom, jak si udržet zdravé cévy a srdce co nejdéle. Ano, je to běh na dlouhou trať, ale je smysluplný, jak potvrzují zkušenosti z osvětových akcí a projektů této pacientské organizace.

Také bych si vás dovolila upozornit na rozhovor s doc. Františkem Duškou, přednostou KAR FN Královské Vinohrady v Praze, o nově otevíraném magisterském programu Intenzivní péče. Prvních 30 studentek a studentů usedne do lavic již letos po letních prázdninách a čeká je výuka zaměřená na osvojení kompetencí, které sebevědomý profesionál intenzivní péče skutečně potřebuje.

Ještě není pozdě popřát vám vše nejlepší do nového roku 2019. Věřím, že pro vás bude šťastný a úspěšný

Kristýna Čillíková, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si