Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2019

Editorial

Datum: 10. 4. 2019
Autor: Mgr. Kristýna Čilíková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,letošní druhé vydání časopisu Florence je věnová­no problematice onkologie a palativní péče.

Při jeho přípravě nebylo naší ambicí mapovat obrovské po­kroky v terapii onkologických onemocnění, od toho jsou jiné zdroje. Rozhodli jsme se zaměřit na aspek­ty, které jsou sestře velmi blízko a jejichž základy se s dobou příliš nemění – můžete si tak přečíst velký rozhovor se zkušeným psychoonkologem M. Pospí­chalem nebo prakticky pojaté odborné články o léčbě průlomové bolesti a výživě onkologických pacientů. Za přečtení rozhodně stojí i rozhovor s ředitelem pra­chatického hospicu R. Hunešem.

Prostor editorialu bych ráda využila ještě k jiné zprávě. Jak asi víte, 11. března se v Praze konaly vol­by prezidentky České asociace sester (ČAS), členek prezidia ČAS a revizní a disciplinární komise. Moc si vážím toho, že jsem byla na tuto událost za časopis Florence osobně pozvána paní Veronikou Di Cara. Jména zvolených najdete například na Facebooku ČAS, který mimochodem nyní hodně žije. Na tomto místě bych chtěla především pogratulovat PhDr. Mar­tině Šochmanové, MBA, k obhájení postu prezidentky a popřát jí hodně úspěchů do příštích čtyř let funkční­ho období. Ve své předvolební řeči paní prezidentka zmínila několik zajímavých a zásadních věcí. V prvé řadě poděkovala členkám ČAS za jejich pracovní en­tuziasmus, který jí dodává optimismus a sílu věci nevzdávat. Zdůraznila hlavní a nejdůležitější úkol, kterým je transformace ČAS v Komoru sester. Je již připraven zákon o komoře a argumentačně silná dů­vodová zpráva, v současnosti prezidentka sbírá po­litickou podporu. Ustanovení Komory sester je po­dle ní logickým krokem k zrovnoprávnění profesí ve zdravotnictví (komoru mají lékaři i farmaceuti), navíc by povinná registrace či členství umožnily vést po­třebnou evidenci sester činných ve zdravotnickém systému ČR. M. Šochmanová kolegyně také ujistila, že chce i nadále jednat o navýšení platů sester a posi­lovat dobré jméno profese a respekt k ní. Podle jejích slov je podstatné místo pouhého stěžování si na po­měry říkat, jak je profese sestry krásná a smysluplná, protože taková je.

S přáním inspirativního čtení

Kristýna Čilíková, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si