Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2020

Editorial

Datum: 6. 4. 2020
Autor: Ing. Šárka Spáčilová

Milí čtenáři,

 

rok 2020 s sebou přinesl obrovskou zkoušku, která zasáhla celý svět a nevyhnula se ani České republice. Tento rok vyhlásila Světová zdravotnická organizace na počest Florence Nightingaleové, zakladatelky moderního ošetřovatelství, Rokem zdravotní sestry a porodní asistentky. Snad žádný jiný rok by k tomu nebyl příhodnější než ten letošní, který doslova patří vám – zdravotním sestrám, porodním asistentkám, záchranářům, ošetřovatelkám a dalším pracovníkům ve zdravotnictví. Vy všichni nyní stojíte v první linii v boji s pandemií.

 

Nesmím zapomenout ani na hasiče, policisty, armádu a další, hlavní tíha, odpovědnost a riziko však leží na vás, kdo se bez ohledu na své vlastní bezpečí, zdraví a pohodlí staráte o všechny ostatní. Znáte riziko, které denně podstupujete, a přesto jste s námi v ordinacích, v sanitkách, ambulancích nemocnic, u lůžek i u nás doma, a to přes vysoké riziko, že se nakazíte, že sami onemocníte.

 

Jak řekla Florence Nightingaleová: „Největšími hrdiny jsou ti, kteří plní svou povinnost v každodenním rozháraném vnitřním i vnějším prostředí, zatímco svět se otáčí jako šílený kolotoč. To jsou hrdinové, kteří nestavějí své hrdinství na odiv.“ A přesně to dnes platí.

 

Doufám, že se nám dalším, letos už druhým vydáním časopisu Florence podaří přinést vám rozptýlení, nové zajímavé informace a třeba vás i trochu pobavit a motivovat. Samozřejmě ani tématu COVID-19 se nevyhneme.

 

Kdy jindy než právě v krizi je potřeba zachovat si chladnou hlavu a zdravý rozum, kdy jindy by se hodilo víc vám poděkovat? Děkujeme, že o nás pečujete!

 

Šárka Spáčilová
odpovědná redaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si