Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2024

Dětská léčebna Křetín – když hubnout doma nestačí

Datum: 15. 4. 2024
Autor: MUDr. Kateřina Bednaříková

Dětská obezita je velkým otazníkem současnosti a zejména budoucnosti. Dětská léčebna Křetín pomáhá dětem s obezitou, astenií, dechovými onemocněními i vadným držením těla. Co vše lze během pobytu absolvovat a na co je potřeba se zaměřit, aby došlo k redukci hmotnosti a jejímu následnému udržení?

Dětská léčebna Křetín poskytuje léčebnou péči dětem s obezitou a astenií (celkovou slabostí), s opakovanými a chronickými dechovými onemocněními, dětem s vadným držením těla. Péče je poskytována dětem od 18 měsíců do 18 let. Děti do 6 let jsou většinou hospitalizovány s doprovodem.

Terapie dětské nadváhy a obezity v Dětské léčebně Křetín je založena na komplexním přístupu. Zahrnuje spolupráci lékaře, nutriční terapeutky, fyzioterapeuta, kondičního trenéra a také psychologa. Z hlediska psychologického přístupu probíhá převážně metodou motivačních rozhovorů a prvků kognitivně behaviorální psychoterapie. Zohledňován je ale i psychodynamický pohled na danou problematiku. Vycházíme z poznatku, že nevhodné stravovací a pohybové návyky jsou naučené a dají se pomocí různých technik také odnaučit. Nicméně je třeba změnit nejen chování, ale také myšlení a emoce, které k nevhodnému chování vedou, přičemž někdy má „problém“ i další širší souvislosti.

Léčebný program pro děti s nadváhou a obezitou je určen dětem s věkovým rozmezím od 3 do 18 let. U dětí nejmladších pak spolupracujeme především s jejich rodiči, kteří většinou své malé potomky na pobytu doprovázejí. Pobyty jsou zpravidla 4týdenní.


Průběh pobytu

Při příjezdu lékař u dítěte provede vstupní prohlídku a od přítomného rodiče získá podrobnou anamnézu. Další vyšetření vč. antropometrického měření provede fyzioterapeutka a nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka s rodiči rozebírá stravovací zvyklosti v rodině, analyzuje hlavní příčiny zvýšené hmotnosti u dítěte. Závěrem lékař dítěti stanoví individuální léčebný plán. Ten v sobě zahrnuje:

  • rehabilitační péči;
  • pohybovou aktivitu min. 3× denně – dopolední rehabilitační cvičení, odpolední aktivity, pobyt venku;
  • edukační program o zdravém životním stylu „Na zdraví“;
  • individuální a skupinovou terapii vedenou psychologem.


Důležitý je samozřejmě stravovací režim. U dětí jsou zcela nevhodné přísné redukční diety, protože je nutné zachovat příjem všech vitaminů a minerálních látek, které jsou potřebné pro vyvíjející se organizmus. V léčebně se děti a rodiče dozvědí, jaké potraviny upřednostňovat před jinými. Strava je rozdělena do šesti porcí za den. V průběhu pobytu jsou děti 1× týdně váženy na tělesném analyzátoru In Body 370. Zaměřujeme se nejen na hmotnostní změny, ale také na změny v množství tuku a svalové hmoty. Během 4týdenního pobytu se úbytky tělesné hmotnosti pohybují v rozmezí 3–5 kg, přičemž optimum je 0,5–1 kg za 1 týden. Zároveň probíhají individuální pohovory s nutriční terapeutkou i ohledně současného stravování.


Rehabilitační péče

Probíhá na základě individuálního plánu, který obsahuje až 12 různých procedur. Děti s nadváhou a vadným držením těla absolvují každodenně cvičební jednotku. Do cvičebních jednotek jsou zařazeny aerobní aktivity, které jsou doplňovány posilovacím a protahovacím cvičením, dechovým a relaxačním cvičením, cvičením při vadném držení těla a bolestech zad, cviky na prevenci plochonoží apod. V rámci cvičení jsou využívány pomůcky, jako jsou over-bally, gymbally, TRX, bosu, balanční čočky, SM systém, padák, na dechová cvičení trenažery CliniFlo či flutter. Děti v léčebně absolvují nejen samotná výše uvedená cvičení, ale mohou relaxovat při procedurách, jako jsou vířivá koupel nebo sauna. U bolestivých stavů nebo úrazů je aplikována magnetoterapie nebo tejpy. Využíváme laserovou terapii, léčbu ultrazvukem, elektroterapii a Bemer terapii.


Pohybová aktivita

Pohyb je nedílnou a velmi důležitou součástí léčby nadváhy a obezity. V zařízení pracují kondiční a funkční trenérky, které se zaměřují na plánování vhodné pohybové aktivity pro děti s nadváhou. Velmi vhodnými aktivitami, které zařazujeme, je jízda na kole, turistická chůze, severská chůze, cvičení v bazénu, cvičení na fit trase, geocaching. Zde se děti učí znát správnou míru aerobní aktivity, aby i doma věděly, jaká pohybová činnost je pro ně vhodná.

V zimě využíváme tělocvičnu a posilovnu s novou kardiozónou – spinning, běžecký trenažér, fit trampolíny (jumping). Oblíbený je kruhový trénink, tabata, challange. Dětem se snažíme nabídnout co největší množství aktivit, aby si mohly vybrat, která je nejvíce baví, a v domácím prostředí v ní pokračovat.

Během pobytu probíhá taktéž edukační program o zdravém životním stylu pojmenovaný „Na zdraví“, který vede nutriční terapeutka s pomocí kondičních trenérek, dětských sester a vychovatelů. Lekce jsou vytvořeny co nejvíce prakticky a interaktivně, aby děti zaujaly.

Tento program je koncipován tak, aby dal dětem nejen potřebné informace, ale také ujištění, že redukce hmotnosti nemusí být jen utrpením. Celkově se program skládá z 10 lekcí. K edukaci se využívají zábavná videa. Každá lekce se zabývá určitým tématem, jehož náplní je zdravý životní styl. Aby edukace zaujala, používáme zábavná videa (např. z webu Vím, co jím (vimcojim.cz)). Součástí programu je tzv. zdravý talíř prakticky, tj. příprava svačiny samotnými dětmi.


Psychologická péče

Úloha psychologa v péči o děti s nadváhou a obezitou je založena na vícero rovinách. Zaprvé jsou to tzv. skupiny. Cílem těchto společných setkání je otevřít téma motivace, jídelních a pohybových návyků, umožnit ventilaci emocí s tímto tématem spojených, zvýšit uvědomění a prožívání vlastního těla, někdy i procvičovat sociální a komunikační dovednosti. Děje se tak formou různých aktivit, her či řízených diskuzí, zařazeny jsou též relaxace a imaginace. Další formou práce jsou pak individuální konzultace zaměřené přímo na téma redukce tělesné hmotnosti, případně na jiné psychické obtíže, které se během pobytu u dítěte objeví.


Ukončení pobytu

Na závěr pobytu je provedena výstupní lékařská prohlídka a jsou analyzovány výsledky závěrečných měření. Uprostřed pobytu probíhají workshopy s rodiči, kde nutriční terapeutka, psycholog a kondiční trenér předávají rodičům informace o pobytu dětí. Na závěr se opět setkáváme s rodiči a předáváme informace o celém edukačním výživovém programu. Rodiče jsou seznámeni s průběhem pohybové aktivity v léčebně a získají informace o vhodných pohybových aktivitách v domácím prostředí. Taktéž jsou upozorňováni, že po opuštění léčebny je vhodné pokračovat ve stanoveném režimu i v domácím prostředí a je nutné do programu zahrnout nejen rodiče, ale i širší rodinu (zejména prarodiče). Při rozhovorech s dětmi v rámci pobytu opakovaně narážíme na význam právě rodinného prostředí pro další fungování procesu redukce tělesné hmotnosti. Ukazuje se, že děti, které k nám jezdí na redukční pobyt opakovaně, referují o výrazném podílu rodiny na úspěchu, či neúspěchu udržení hmotnosti či jejím další snížení. Nechceme tímto prohlášením zbavovat zodpovědnosti děti jako takové. I sebevíce motivovaný rodič za své dítě nadbytečné kilogramy neshodí. Nicméně děti jsou stále dětmi, i přesto, že váží třeba víc než někteří dospělí. Bez rodičovské podpory se v mnohých situacích jen těžko obejdou. Důležité jsou i pravidelné návštěvy – sledování v odborné či nutriční poradně. Předáváme rodičům kontakty na ty poradny, které fungují v místě jejich bydliště. V poslední době probíhají z naší strany každý měsíc online setkání s rodiči dětí, které v léčebně absolvovaly pobyt. Máme pro ně nachystány různé aktuální tipy, rady, probíráme jejich problémy v léčbě obezity. Připojeni bývají lékař, nutriční terapeut, psycholog, fyzioterapeut.


V čem vidíme výhody pobytové léčby:

  • Všichni jsme na jedné lodi – děti mají stejný problém, u něhož je obdobný způsob řešení, lze jej otevřeně řešit, stud jde stranou, umocňuje se vzájemná motivace, neméně důležitý je i společný styl humoru.
  • Pozitivní působení podnětného prostředí – zaměstnanci, kteří vyznávají aktivní životní styl, podnětné nové informace (využívají se aktuální ukázky z webu a časopisů), moderně vybavená tělocvična, příjemné procedury (vodoléčba pro relaxaci), rozlehlý park s vyhřívaným bazénem apod. Děti si samy mohou vyzkoušet velké množství fitness aktivit a vybrat z nich svoji oblíbenou, kterou mohou provozovat i doma.
  • Povzbuzující vliv dosažených úspěchů – analýza hmotnostních úbytků mezi dětmi, názorně viditelný úspěch na fotografii před pobytem a po jeho ukončení, motivující ocenění za pohybové aktivity.
  • Kamarádské vztahy a sociální sítě – vznikají pevné kamarádské vztahy, z nichž některé dlouho přetrvávají, děti jsou i po skončení pobytu v kontaktu přes Facebook, YouTube, Instagram a jsou společně ve stálé přímé i nepřímé komunikaci, což je také jedním z faktorů, který pomáhá k udržení jejich nabyté motivace.

 

Složitějším problémem je udržení dosaženého upraveného stavu po návratu. Všechny principy optimálního režimu je nutno dodržovat trvale. Nejdůležitější podpora je v rodině a jejím zázemí, pomocnými, ale významnými prostředky jsou pravidelná sledování dítěte spolu s rodiči u praktického pediatra, na odborném obezitologickém či endokrinologickém pracovišti, v nutriční poradně. Jelikož se významně uplatňuje psychologická individualita obézního dítěte, je velmi žádoucí pravidelná intervence psychologa. Pobytová léčba je pomocnou rukou v tomto celoživotním boji obézního jedince.

 

MUDr. Kateřina Bednaříková
vedoucí lékařka Dětské léčebny Křetín
Jihomoravské dětské léčebny, p. o.

 
  • tisk
  • předplatit si