Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2024

Studie prokázaly, že extrakt z rakytníku má pozitivní účinky na sliznice

Datum: 15. 4. 2024
Autor: Redakce Florence

V období menopauzy se mnoho žen potýká s vaginálními potížemi. Studie však ukázaly, že užívání extraktu z rakytníku řešetlákového může zmírnit některé z těchto potíží, jež mohou vznikat v důsledku poklesu hladiny estrogenu.

Vaginální suchost, pálení, svědění a bolest při pohlavním styku – to jsou symptomy, které mohou být ženám dobře známé, zejména pokud procházejí menopauzou nebo již tuto fázi překonaly. Tyto příznaky, lékařsky označované jako „vaginální atrofie“, mohou být velmi obtěžující. Kromě hormonální léčby, jež má za cíl kompenzovat pokles hladiny estrogenu, který je základní příčinou, se zdá, že se toho moc dělat nedá. Nebo přece jen ano?


Jaký přínos odhalila studie s rakytníkovým olejem?

Podle údajů studie (Larmo et al., 2014) provedené s téměř stovkou žen po menopauze, které trpěly vaginální suchostí, svěděním nebo pálením, bylo zjištěno, že užívání doplňku stravy s rakytníkovým extraktem (SBA24) přineslo výraznou úlevu. Tento poznatek je mimořádně cenný, protože na rozdíl od hormonální substituční terapie je rakytníkový extrakt přírodním doplňkem, který nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Rakytníkový extrakt je bohatým zdrojem vitaminu A, o kterém je známo, že má pozitivní vliv na zdraví sliznic.

Dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie se zúčastnilo celkem 98 žen, jímž byly náhodně přiděleny buď 3 g rakytníkového oleje denně ve formě kapslí, nebo neúčinné placebo. Na začátku a na konci studie bylo provedeno gynekologické vyšetření, jež hodnotilo různé aspekty vaginálního zdraví. Byla sledována úroveň vaginálního pH, vlhkost a vypočítán index vaginálního zdraví. Změny v pochvě byly monitorovány prostřednictvím návštěv kliniky a denních záznamů. Nakonec byly odebrány vzorky krve k analýze lipidů, jaterních enzymů a C-reaktivního proteinu, což je známý marker zánětu.

Studie prokázala, že ve srovnání s placebem se pacientkám, které dostávaly rakytníkový extrakt, významně zlepšila integrita vaginální sliznice. Obecně byla v aktivně suplementované skupině ve srovnání s placebo skupinou patrná tendence ke zlepšení stavu pochvy. Na základě těchto zjištění dospěli vědci k závěru, že rakytníkový olej má prospěšný vliv na zdraví pochvy a může být vhodnou alternativní terapií pro ženy, které nemohou užívat estrogenovou terapii (hormonální substituční léčbu).


Proč jsou zdravé sliznice tak důležité?

Zdravé sliznice jsou klíčové pro udržení celkového zdraví, neboť slouží jako ochranná bariéra mezi tělem a vnějším prostředím. Sliznice fungují jako jakýsi „vnitřní povrch“ těla. Nacházejí se v ústech, očích, nose, uších, trávicím traktu, dýchacím systému, močovém a pohlavním ústrojí. Jsou neustále vystaveny různým patogenům, toxinům, dráždivým látkám a dalším škodlivinám, stejně jako hormonálním změnám a dalším vlivům.

Syndrom suchého oka je běžná porucha, která postihuje obě pohlaví a může výrazně ovlivnit kvalitu života. Studie z roku 2010 (Larmo et al., 2010) publikovaná v časopise Journal of Nutrition ukazuje, že rakytníkový olej může být užitečným prostředkem i v tomto případě. Výzkum, který byl proveden jako dvojitě zaslepená, randomizovaná, paralelní studie, zahrnoval 86 mužů a žen ve věkovém rozmezí od 20 do 75 let. Výsledky naznačují, že pravidelná konzumace rakytníkového oleje po dobu 3 měsíců byla prokazatelně účinná při zmírnění pálení a zarudnutí, což jsou dva hlavní příznaky suchých očí.

Xerostomie neboli suchost ústní dutiny postihuje až 40 % dospělých, s větším výskytem u žen a starší populace. Podle dvojitě zaslepené zkřížené studie provedené s 11 ženami trpícími xerostomií a výrazně sníženým průtokem slin pomáhá každodenní konzumace rakytníkového oleje zmírnit nepříjemné příznaky suchosti v ústech. Kromě obtíží, jako je pálení v ústech, problémy s řečí, žvýkáním a problémy s polykáním, může suchost v ústech zvýšit náchylnost k ústní kandidóze a zubnímu kazu. Je tedy povzbuzující, že pro tento problém a další stavy související se suchostí sliznic v různých částech těla existuje přírodní léčba. Nejlépe zdokumentovaným zdrojem rakytníku řešetlákového je extrakt SBA24, který je používán ve vědeckých studiích.


Skvělý zdroj omega mastných kyselin

Rakytník představuje mimořádně cenný přírodní zdroj širokého spektra vitaminů, minerálních látek a dalších látek s pozitivním efektem na lidský organizmus. Dříve byl využíván převážně v lidovém léčitelství, ovšem díky jeho komplexním účinkům jej v poslední době objevuje i moderní věda. Rakytníkový olej s označením SBA24 byl použit v mnoha klinických studiích. Tento extrakt je získáván jak z bobulí, tak ze semen rakytníku a díky tomu tato formule poskytuje nejbohatší paletu biologicky aktivních látek.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) je trnitý keř, který dorůstá do výšky 2–6 m. Samičí rostliny se vyznačují charakteristickými oranžovými peckovitými plody, které jsou bohaté na esenciální i neesenciální mastné kyseliny, flavonoidy, ovocné kyseliny, betakaroten a další cenné látky. Rostlin s takovým významným obsahem důležitých polynenasycených mastných kyselin existuje jen několik. Olej z rakytníku obsahuje mastné kyseliny omega-7, omega-3 (kyselinu alfa-linolenovou), omega-6 (kyselinu linolovou) a omega-9 (kyselinu olejovou). Navíc má vysoký obsah antioxidantů, jako jsou tokoferoly, tokotrienoly, karotenoidy, rostlinné steroly a vitaminy rozpustné v tucích.


Komplexní podpora zdraví

Léčebné účinky rakytníku jsou mimořádně rozmanité a rozsáhlé. Kromě podpory zdraví sliznic má také biostimulační účinky, posiluje odolnost proti infekcím a stresu, podporuje imunitní systém, reguluje krevní oběh, stimuluje činnost jater, prospívá zažívacímu i močovému traktu, poskytuje úlevu při plicních onemocněních, má prospěšné účinky u kožních problémů, podporuje zdravou kvalitu kůže a vlasů, detoxikuje organizmus a zpomaluje proces stárnutí.


Literatura

1. LARMO P. S., YANG B., HYSSÄLÄ J. et al. Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Maturitas 2014; 79(3): 316–321. doi: 10.1016/j.maturitas.2014.07.010.
2. LARMO P. S., JÄRVINEN R. L., SETÄLÄ N. L. Oral sea buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symptoms in individuals with dry eye. J Nutr 2010; 140(8): 1462–1468. doi: 10.3945/jn.109.118901.

 

 
  • tisk
  • předplatit si