Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2024

Udržování hmotnosti po úspěšné redukci

Datum: 15. 4. 2024
Autor: Ing. Lukáš Vrána

Dosáhnutí ideální hmotnosti je prvním krokem k zajištění dlouhodobého zdraví u jedinců s nadváhou či obezitou. Avšak udržení této změny se jeví jako komplexní úkol vyžadující pevnou strategii a trvalou motivaci. V tomto článku jsou představeny výsledky nedávných studií, které se zaměřily na úspěšné postupy udržení hmotnosti po redukci. Rozebereme si tři klíčové protokoly zahrnující jak udržovací, tak záchranné strategie.

V loňském článku v časopise Florence (Vrána, 2023) byly představeny možnosti redukce hmotnosti pomocí dietní intervence za použití VLED (Very-Low-Energy Diet), LED (Low-Energy Diet) a Formula LED s následujícími definicemi:

  • VLED – velmi přísně nízkoenergetická dieta; energetický příjem v rozmezí 200–800 kcal/den;
  • LED – nízkoenergetická dieta; energetický příjem v rozmezí 800–1 200 (někdy uváděno i 1 500) kcal/den;
  • Formula LED – nízkoenergetická dieta využívající standardizované produkty, které tvoří hlavní zdroj energetického příjmu, a to většinou ve formě sušených směsí (koktejly, polévky, jídla, tyčinky aj.).


LED bývá označována také českým výrazem NED (nízkoenergetická dieta). Výrazy LCD (Low Calorie Diet) a VLCD (Very Low Calorie Diet) se již nepoužívají.

Tyto postupy představují šetrné funkční řešení vedle bariatrické chirurgie a farmakoterapie. Otázkou ale zůstává, zda je možné po úspěšné redukci hmotnosti ztracené kilogramy udržet.


Situace v České republice

Redukce hmotnosti, výběr potravin, diety, cvičení a podobně jsou témata, kterým média věnují poměrně hodně pozornosti. Jedním z důvodů je to, že Češi trpí ve zvýšeném množství nadváhou a obezitou (stejně jako jiné západní země). Obezita je obecně problémem od 50 do 80 let (graf 1).

Rozdíly jsou i mezi pohlavími. U mužů převažuje normální hmotnost v kategorii 18–29 let, obezita v kategorii 50–69 let a nadváha v kategorii 80 a více let. U žen převažuje normální hmotnost a podváha v kategorii 18–29 let, normální hmotnost v kategorii 30–39 let, nadváha v kategorii 50–69 let a obezita v kategorii 60–79 let, kde překonávají muže (graf 2 a 3).

V kategorii dětí se situace také zhoršuje. Více než pětina populace dětí ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní (MZ ČR, 2019).

Z výše uvedených dat je patrné, že i přes veškerou snahu odborníků z oblasti výživy je trend stále ve prospěch růstu hmotnosti. Možnosti redukce hmotnosti pomocí dietní intervence byly probrány v minulém článku (Vrána, 2023). Otázkou zůstává, jak je to ale s udržením hmotnosti po úspěšné redukci. Na to může odpovědět vyhodnocení několika studií.


Data ze studií ukazují možné strategie pro udržení hmotnosti

V praxi se často setkáváme s jojo efektem. I když je jasné, proč nastává, je obtížné se jej vyvarovat. Problémem není nastavení postupů, ale vůle lidí jednotlivá doporučení dodržovat. Je proto logické, že existuje snaha najít taková řešení, která vyhovují z hlediska dosažitelnosti výsledků a zároveň se zasazují o dlouhodobou udržitelnost.

Existují tři vynikající dlouhodobé studie, které ukazují, že úbytek hmotnosti může být udržován po dobu 2, 3 a dokonce 4 let (navíc některé ještě pokračují) pomocí „periodické“ udržovací strategie.

Oxfordská studie DROPLET (Astbury et al., 2021) zjistila, že pacienti zhubli v průměru o > 10 kg a zlepšili své zdraví.

Mezinárodně uznávaná studie DiRECT2 (Lean et al., 2019) prokázala podobnou úspěšnost při udržení úbytku hmotnosti, navíc většina účastníků, kteří dosáhli remise v 1. roce, byla po 2 letech stále v remisi.

Kodaňská studie osteoartrózy (Christensen et al., 2017) prokázala podobné úbytky hmotnosti a účastníci si udrželi 100 % tohoto úbytku hmotnosti po dobu 3 let (stále probíhá), takže se jedná o nejúspěšnější studii udržování hmotnosti, která kdy byla provedena.


Porovnání výsledků po redukci hmotnosti pomocí běžné péče a LED po 3 letech

První zajímavou informací přinesl 3letý follow-up účastníků studie DROPLET (Astbury et al., 2021). Tato studie byla navržena jako 1letá, přesto se vědci rozhodli kontaktovat účastníky po 3 letech, aby zjistili, jakým způsobem se u nich mění hmotnost.

Studie DROPLET se už v minulosti zaměřila na porovnání efektivity redukce hmotnosti mezi účastníky po 1 roce, kteří buď absolvovali program redukce hmotnosti pomocí produktů (MRP – meal replacement product) (kdy byl úbytek po 1 roce v průměru o –10,7 kg) nebo pomocí standardní péče, díky níž pacienti zhubli průměrně o –3,1 kg (primární cíle studie). První skupina redukovala hmotnost pomocí MRP po dobu 8 týdnů, po které následovalo opětovné zavedení jídla po dobu 4 týdnů. Podpora pomocí poradenství byla poskytována týdně po dobu 8 týdnů, jednou za 2 týdny po dobu dalších 4 týdnů, poté měsíčně po dobu 3 měsíců, a poté již nebyla poskytována. Skupina se standardní péčí obdržela dietní rady a podporu ve formě poradenství od praktické (nutriční) sestry po dobu až 3 měsíců.

Účastníci studie byli dále monitorováni, a i když z každé skupiny určité procento ze studie vystoupilo, bylo vyloučeno, případně nedalo souhlas s poskytnutím dat pro účely studie, po 3 letech bylo možné vyhodnotit 96 účastníků ze skupiny používající MRP a 83 účastníků, kterým byla poskytnuta standardní péče (celkově 66 % účastníků původní 1leté studie). Tělesná hmotnost byla objektivně měřena u 90 (94 %) a 78 (94 %) účastníků (MRP a standardní péče), zbylých 11 účastníků (6 %) poskytlo výstupy na základě vlastního měření hmotnosti. Výsledky po 3 letech jsou uvedeny v tab. 1.


Zpětné nabírání hmotnosti

Z grafu 4 je patrné, že se obě skupiny účastníků pomalu vrací k původní hmotnosti. I když je nárůst mírně rychlejší u skupiny s MRP, je výsledek redukce hmotnosti i po 3 letech stále ve prospěch této skupiny. Skupina s MRP měla po 3 letech hmotnost v průměru o 6 kg nižší než na počátku, a výsledek tak byl o 3 kg lepší než u skupiny s běžnou péčí. Studie byla plánována původně jako 1letá, rozhodnutí změřit účastníky po 3 letech bylo vydáno až později. Tento fakt měl vliv na téměř nulový kontakt mezi výzkumníky a účastníky v rozmezí 1–3 let a vedl také ke snížení počtu účastníků.


Predikce

Je možné uvažovat, že hmotnosti obou skupin (MRP a běžná péče) se budou dále zvyšovat. Do odhadu můžeme zahrnout i data ze studie DiRECT (Lean et al., 2019), která měla obdobně postavené větve (graf 5 a 6).

Předpokládané nárůsty hmotnosti jsou lineární, přímky jsou založeny na 2letých datech ze studie DiRECT a 3letých výsledcích ze studie DROPLET. Nedávno (26. 2. 2024) zveřejněné výsledky studie DiRECT po 5 letech ukázaly u intervenční skupiny lepší výsledky než lineární předpoklad, se stabilizovaným úbytkem 6,1 kg po 5 letech.


Navrhované strategie pro dlouhodobé udržení hmotnosti

Na základě několika studií byly definovány celkem tři strategie pro dlouhodobé udržování hmotnosti s rozsahem energie 1 200–2 000 kcal/den (pro muže až 2 500 kcal/den):


Standardní strategie – protokol 1

Celkem 1–2 specializované produkty (MRP, cca 200 kcal/porce) denně místo 1–2 standardních jídel bez navýšení ostatních porcí běžného jídla.


Strategie 5 : 2 – protokol 2

Dieta 5 : 2 (Brosnahan et al., 2021) – 2 dny v týdnu použití tří specializovaných produktů (MRP, cca 800 kcal/den) + 5 dní v týdnu 1 200–2 000 kcal/den (až 2 500 kcal pro muže) na běžné stravě.


Periodická strategie – protokol 3

Pokud hmotnostní přírůstek o 2 kg přetrvává po dobu 2 týdnů, návrat na 2 týdny (nebo dokud nedosáhne úbytek min. 2 kg) na 800 kcal/den pomocí formula LED.


Doporučené použití strategií pro dlouhodobé udržování hmotnosti

Pravidelné, nejlépe týdenní kontroly, zejména pokud došlo k nárůstu hmotnosti.

Zvolení protokolu 1 nebo protokolu 2 pro udržení hmotnosti dle osobních preferencí.

V případě nárůstu hmotnosti o 2 kg a více a udržení tohoto nárůstu po dobu 2 týdnů, nasazení protokolu 3 – 800 kcal/den pomocí formula LED min. na 2 týdny, poté návrat na protokol 1 nebo 2.


Podrobný popis protokolů

Protokol 1 – Standardní strategie – nahrazení 1–2 porcí speciálním produktem

Tato strategie je podepřena množstvím důkazů, které ukazují, že nahrazení jednoho jídla denně pomocí speciálního produktu (MRP, 200 kcal) zlepšuje schopnost udržení hmotnosti a že pokud se hmotnost začne pomalu vracet, stimuluje nahrazení dvou běžných jídel speciálními produkty hubnutí. Principem je snížení příjmu energie, samotné přidání produktů nefunguje. I když tohoto snížení můžeme dosáhnout jen pomocí úpravy stravy, pro řadu lidí bude významnou pomůckou použití MRP, které mají nejen standardizovanou energetickou hodnotu přibližně 200 kcal na porci, ale také vyvážený poměr mezi makroživinami a plné spektrum vitaminů a minerálů (min. 33 % referenční hodnoty příjmu/porci).


Protokol 2 – Strategie 5 : 2 – 2 dny v týdnu snížení energie pomocí MRP

Dieta 5 : 2 (Brosnahan et al., 2021) představuje způsob, který je snadné se naučit, aplikovat a dodržovat. Základem je konzumace běžné, vyvážené stravy s dostatečným obsahem bílkovin, s nízkým obsahem jednoduchých sacharidů/cukrů a vhodnou návrhovou energií po dobu 5 dnů v týdnu a poté 2 po sobě jdoucí dny snížit příjem přibližně na 800 kcal/ den s pomocí MRP. Tento způsob se zdá být jednodušší dodržovat pro více lidí.


Protokol 3 – Periodická strategie – záchranná brzda

Tato strategie je založena na dlouhodobých studiích, které byly dokončeny během několika posledních let. Ve studiích, které zkoumaly dlouhodobé (2 nebo více let a některé pokračují) udržování hmotnosti, byly použity tzv. záchranné plány. Ty určovaly, že pokud účastník studie přibere určitou hmotnost, vrátí se na krátkou dobu zpět na kombinaci speciálních produktů a běžné stravy. Ve všech případech v těchto studiích byli účastníci schopni udržet většinu svého úbytku hmotnosti. V nejúspěšnější udržovací studii byli účastníci pravidelně převáděni na program zahrnující speciální produkty a byli schopni udržet 100 % svého úbytku hmotnosti (Christensen et al., 2017).


MRP použité ve studiích

V uvedených studiích byly použity produkty komerčně dostupné pod značnou The 1 : 1 Diet by Cambridge Weight Plan.


Co je program The 1 : 1 Diet by Cambridge Weight Plan

Na základě hesla „Spolu kila dolů!“ je stěžejním pilířem tohoto komplexního výživového programu úzká spolupráce s výživovým poradcem, který klienta provází po celou dobu redukčního programu v několika krocích, vč. závěrečné stabilizační fáze, kde se klade důraz na dlouhodobé udržení hmotnosti bez jojo efektu.

Program The 1 : 1 Diet by Cambridge Weight Plan (dříve znám jako cambridgeská dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři, který pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě.

V České republice program funguje pomocí široké sítě poraden, které jsou dostupné téměř v každém větším městě. Podrobnou mapu, informace o programu a popis relevantních studií je možné najít na webových stránkách (spolukiladolu.cz). Program vč. produktů představuje také studiemi ověřené řešení pro dosažení remise DM2, což bylo prokázáno například ve studii DiRECT a DIADEM (zde byly právě použity postupy a produkty The 1 : 1 Diet).


Literatura

1. Australia Pilot. In-house data.
2. ASTBURY N. M., EDWARDS R. M., GHEBRETINSEA F. et al. Extended follow-up of a short total diet replacement programme: results of the Doctor Referral of Overweight People to Low Energy total diet replacement Treatment (DROPLET) randomised controlled trial at 3 years. Int J Obes (Lond) 2021; 45(11): 2432–2438. doi: 10.1038/s41366-021-00915-1.
3. BROSNAHAN N., HANKEY C., LEEDS A. et al. Weight loss maintenance using total diet replacement 2-days/week or once-daily meal-replacements: a mixed methods randomised trial. Diabetes Nutrition Study Group Conference. June, 2021.
4. CHRISTENSEN P., HENRIKSEN M., BARTELS E. M. et al. Long-term weight-loss maintenance in obese patients with knee osteoarthritis: a randomized trial. Am J Clin Nutr 2017; 106(3): 755–763. doi: 10.3945/ajcn.117.158543.
5. LEAN M. E. J., LESLIE W. S., BARMES A. C. et al. Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2019; 7(5): 344–355. doi: 10.1016/S2213-8587(19)30068-3.
6. LEAN M. E. J., LESLIE W. S., BARMES A. C. et al. 5-year follow-up of the randomised Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) of continued support for weight loss maintenance in the UK: an extension study. The Lancet 2024; 12(4): 233–246. doi: 10.1016/S2213-8587(23)00385-6.
7. MATOULEK M., SVAČINA Š., LAJKA J. Obezita v Česku 2013. STEM/MARK 2013. [online]. Dostupné z: https://is.muni.cz/el/med/jaro2017/MNOB1022p/Matoulek_-_Obezita_v_Cesku_2013.pdf.
8. MZ ČR. České děti přibírají. Pětina z nich má problém s hmotností. TZ ze dne 25. 6. 2019.
9. SPOLUKILADOLŮ.cz. The 1 : 1 diet by Cambridge Weight Plan. [online]. Dostupné z: https://www.spolukiladolu.cz/.
10. VRÁNA L. Nízkoenergetické diety – VLED, LED a formula LED a jejich aplikace. Florence 2023; 19(2): 14–17.

 

Ing. Lukáš Vrána
The 1 : 1 Diet by Cambridge Weight Plan
CWP výživové poradenství s. r. o., Jeneč

 
  • tisk
  • předplatit si