Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2017

Aktivní trávení volného času nabízejí seniorům kluby SenSen Konta Bariéry

Datum: 4. 9. 2017
Autor: PhDr. Marcela Svěráková

Konto Bariéry Nadace Charty 77 je veřejnosti známo především jako organizace, která poskytuje pomoc osobám s různým druhem zdravotního postižení a jejich rodinám. Další aktivitou, kterou podporuje a o níž by se měla odborná veřejnost působící jak ve zdravotnictví, tak v sociálních službách dozvědět, je projekt SenSen – Senzační senior, který byl zahájen v roce 2012. V současné době působí ve veřejném sektoru již více než sto těchto klubů a do jejich činnosti je aktivně zapojeno zhruba 14 tisíc seniorů.

Projekt SenSen podporuje vytváření prostoru pro neformální spojení lidí v postproduktivním věku, kteří nechtějí jen odpočívat a přijímat pomoc. Nabízí možnost uplatnění všem seniorům, kteří by rádi ještě něco dokázali, vnímají dění kolem sebe a není jim lhostejný vývoj společnosti, města či obce, ve které žijí. Projekt se snaží využít jejich zkušenosti, kreativitu a invenci k obohacení jejich života i života jejich vrstevníků.

Aktivnější senioři se mohou do projektu zapojit například tak, že v místě svého bydliště založí s pomocí Konta Bariéry klub SenSen. Spíše pasivnější jedinci si zase mohou na mapce projektu SenSen vyhledat již existující klub a zapojit se do jeho činnosti. Aktivně se mohou například zapojit do projektu Národní kronika, který spočívá v tom, že senioři přispívají do kroniky svými osobními vzpomínkami a prožitky, o něž se chtějí podělit s mladší generací. Další projekt s názvem Aktivní život se zase zaměřuje na zdravý životní styl a senioři si v jeho rámci mohou vybírat z pestré nabídky sportovních a kulturních aktivit nebo se mohou účastnit zajímavých přednášek a workshopů. Nabízí také vzdělávání v oblasti počítačové gramotnosti a poskytuje přístup k poradnám SenSen.

Dalším zajímavým a podnětným projektem je soutěž Cena Senior roku, do níž se mohou každý rok přihlásit jak kluby, tak i jednotlivci, kteří se v uplynulém období mimořádně angažovali ve prospěch řešení veřejných problémů a dlouhodobě pomáhají svým vrstevníkům. Senior roku je oceněním konkrétní činnosti klubu nebo jedince, ale zároveň je inspirací pro činnost dalších klubů. Kritéria a podmínky pro nominace do soutěže jsou dostupné na webových stránkách Konta Bariéry Nadace Charty 77 www.kontobariery.cz.

Projekt SenSen se trvale snaží o rozšíření informovanosti veřejnosti a prezentuje své aktivity také v médiích. Neustále také hledá partnery, kteří by poskytovali finanční podporu na další programy. Pravidelně se setkávají ambasadoři klubů SenSen, kteří se snaží inspirovat členy v rozvoji jejich činnosti a vzájemně se informují o aktivitách, které se v uplynulém období uskutečnily. V letošním roce plánuje Konto Bariéry Nadace Charty 77 v rámci projektu SenSen i realizaci první samostatné výstavy, na které bude veřejnosti představen projekt Národní kronika. Více informací o projektu SenSen se zájemci dozvědí na webu www.sensen.cz.

PhDr. Marcela Svěráková

 
  • tisk
  • předplatit si